Loeb z 208 T16 podrl rekord dirke Pikes Peak

Avtomobilizem, Šport, WRC

S časom 8’13’’878 na 20 kilometrov dolgi dirki do vrha gore Pikes Peak je Sébastien Loeb s svojim 208 T16 Pikes Peak ne le zmagal na najvišje ležeči dirkaški progi na svetu, temveč je postavil tudi osupljiv rekord, saj jo je prevozil s povprečno hitrostjo 145 km/h.

S časom 8’13’’878 na 20 kilometrov dolgi dirki do vrha gore Pikes Peak je Sébastien Loeb s svojim 208 T16 Pikes Peak ne le zmagal na najvišje ležeči dirkaški progi na svetu, temveč je postavil tudi osupljiv rekord, saj jo je prevozil s povprečno hitrostjo 145 km/h. 

Sébastien Loeb se je že ob 7. uri zjutraj na startu dirke udeležil briefinga, nato pa je potrpežljivo čakal na svojo priložnost, da zasije na težko pričakovanem 91. tekmovanju Pikes Peak International Hill Climb. Pred njim se je zvrstilo 83 tekmovalcev: “Nismo imeli podatka, kdaj natančno bomo startali, in gledal sem, kako se pri vrhu gore zbirajo oblaki. Bil sem precej zaskrbljen, saj smo se bali dežja.” Odrešilni odhod je napočil ob približno 11. uri in 30 minut. Sébastien Loeb in njegov 208 T16 Pikes Peak sta se torej podala v napad med oblake.

peugeot 208 t16 pikes peak 2013

Dež, ki so se ga bali, je na srečo počakal in francoski šampion se je na to edinstveno cesto lahko podal v pogojih, ki zagotavljajo najboljši oprijem s podlago. Na koncu skoraj popolnega vzpona je Sébastien Loeb s svojim 208 T16 Pikes Peak zapeljal čez ciljno črto zgolj 8’13’’878 po startu … S svojo osupljivo predstavo je francoski tandem z naskokom podrl rekord, s katerim se je dotlej ponašal Rhys Millen s časom 9’46’’164! Čas je izboljšal za več kot minuto in pol, kar je preprosto neverjetno: “Mislil sem, da bom dosegel čas 8’20, morda celo 8’15, toda to je še veliko boljše”, se je takoj po prihodu v cilj razveselil devetkratni svetovni prvak v reliju.

Voznik 208 T16 Pikes Peak se je izjemno dobro znašel v tej tvegani dirki: “Na startu sem čutil nek poseben pritisk, saj ta vzpon predstavlja sklepni dogodek po osmih mesecih dela celotne ekipe Peugeot Sport in naših partnerjev Red Bull, Total ter Michelin. Na začetku sem okleval z odločitvijo, ali naj napadem na polno ali naj vozim zadržano, toda ko sem startal, sem preprosto moral iti do skrajnih meja tega fantastičnega avtomobila.” Nekaj minut zatem, ko je 208 T16 Pikes Peak prispel na cilj, je na vrhu začelo deževati in sledila je še toča. To je bil nenavaden pozdrav temu zgodovinskemu uspehu, ki se bo vpisal v zgodovino poleg ostalih dveh Peugeotovih zmag v Koloradu, ki sta si ju leta 1988 priborila Ari Vatanen in leta 1989 Robby Unser. Slednji je bil danes tudi navzoč v francoski ekipi in je od blizu doživel ta neverjeten rekord, ki ga bo gotovo težko premagati.

VIDEO onboard vožnje si lahko pogledate na Red Bull sletni strani.