Nissan ZEOD RC na elektriko za Le Mans

Avtomobilizem, Šport

Nissan je danes javnosti razkril revolucionarno inovativen prototip ZEOD RC, najhitrejši električni dirkalnik na svetu, ki bo s tehnologijo električnega pogona na dirki 24 ur Le Mansa dosegal hitrosti nad 300 km/h.

Nissan je javnosti razkril inovativen prototip ZEOD RC, najhitrejši električni dirkalnik na svetu, ki bo s tehnologijo električnega pogona na dirki 24 ur Le Mansa dosegal hitrosti nad 300 km/h.

Dirkalnik ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) se bo na dirkalni stezi premierno predstavil naslednje leto na dirki 24 ur Le Mansa. Nissan bo v sklopu svoje predvidene prihodnje vrnitve na dirke dirkalnikov kategorije LMP1 preizkusil več različic novih tehnologij električnega pogonskega sistema, s pomočjo katerih bo poskušal osvojiti naslov zmagovalca najbolj prestižne vzdržljivostne dirke na svetu. 

nissan nismo za le mans 2013

Carlos Ghosn, predsednik in izvršni direktor Nissana, je prejem vabila za udeležbo na dirki 24 ur Le Mansa leta 2014 s strani organizatorja te dirke, Automobile Club de l’Ouest (ACO), razkril že februarja letos na Japonskem. Dirkalnik bo tekmoval pod oznako ACO ‘Garage 56’, kar je dodatno priznanje za vozila z novo in inovativno tehnologijo.

Ekipo za razvoj Nissanovega dirkalnika ZEOD RC vodi Ben Bowlby, novi direktor za inovacije na področju športnih avtomobilov, ki je sodeloval tudi pri Nissanovem projektu Deltawing leta 2012, kot mednarodni projekt Nissan/Nismo, pri katerem sodelujejo inženirji iz Japonske, Evrope in ZDA.

Nissan je, kljub temu, da se dirkalnik do dirke 24 ur Le Mansa naslednje leto ne bo udeležil nobene dirke, dirkaškim navdušencem ponudil priložnost, da si dirkalnik ogledajo na javnem prostoru dirkališča Circuit de la Sarthe, s čimer je predstavil edinstven vidik projekta. Nissan namreč namerava odstreti zaveso za navdušence z vsega sveta in jih s pomočjo svojega mednarodnega partnerja YouTube in svojega televizijskega kanala Nismo.TV sproti seznanjati z vsemi novostmi.

“Nissan je postal vodilni v svetu na področju razvoja avtomobilske tehnologije z ničelnimi emisijami, dirkalnik ZEOD RC pa nam bo omogočil, da te zmogljivosti še dodatno razvijemo, pri čemer bomo najzahtevnejšo vzdržljivostno dirko izkoristili za mobilni preizkus potenciala pogonskega sklopa za naš načrtovani dirkalnik kategorije LMP1,” razlaga Andy Palmer, izvršni podpredsednik in član izvršnega odbora družbe Nissan Motor Company Limited.

Nissan po prodaji avtomobilov na izključno električni pogon že zaseda vodilni položaj v svetu.

“Noben drug proizvajalec danes na dirkah vzdržljivosti ne uporablja električne baterijske tehnologije, zato je Nissan izviren tudi na tem področju, s čimer bomo pridobili precejšnje količine podatkov in informacij za oceno morebitnih pogonskih sklopov za prihodnje projekte športnih avtomobilov, hkrati pa nam bo to omogočilo, da bomo obdržali vodilni položaj na področju tehnologije ničelne emisije na cesti.” 

Nissan Leaf, ki je bil javnosti predstavljen leta 2010, je postal najbolje prodajani izključno električni avtomobil na svetu. Dobil je nagrado Green Car Vision za leto 2010, nagrado za evropski avtomobil leta v letu 2011, nagrado za svetovni avtomobil leta v letu 2011 in nagrado za japonski avto leta v letih 2011 in 2012.

Nissan je prototip dirkalnika Nissan Leaf RC, ki ga poganja enak električni motor z močjo 107 KM, kot ga ima cestni avtomobil, predstavil v letu 2011.

Sedanja baterijska tehnologija ne zagotavlja zadostne zmogljivosti skladiščenja energije, ki bi omogočila dirkanje s prototipom dirkalnika Le Mans na izključno električni pogon, zato snovalec avtomobila Nissan ZEOD RC, Ben Bowlby, meni, da bo razvoj tega avtomobila pomemben korak na poti k “elektrifikaciji” prihodnjih dirkalnikov.

“Razvoj takšnega avtomobila ponuja možnost za preizkušanje morebitnih visoko učinkovitih tehnologij za cestne avtomobile prihodnosti v izredno zahtevnih pogojih. V naslednjih dvanajstih mesecih bomo v obsežnem programu preizkušanja preizkusili številne možnosti pogonskega sklopa,” je povedal Bowlby. 

“Preučiti in preizkusiti moramo številne možnosti. Program preizkušanja je del dolgoročnega cilja razvoja sistema in niza pravil za to vrsto tehnologije v sodelovanju z ACO, ki bi bila najbolj primerna za tekmovanja na najvišji ravni za ta šport.” 

“Velik del našega dela v prihodnjih mesecih predstavljajo razprave z ACO o prihodnjih možnostih za ‘elektrifikacijo’ pravil dirke v Le Mansu in prizadevanja za zagotovitev ustrezne tehnologije. Garaža 56 je za ACO drzna poteza, s katero daje priznanje inovacijam in omogoča testiranje nepreizkušenih sestavnih delov in sistemov za prihodnjo uporabo na dirkah. Zato so pravila dirke danes najbolj daljnosežni spodbujevalec napredka v dirkalnem športu.”

Pnevmatike za novi prototip bo izdelal francoski proizvajalec pnevmatik Michelin. Nissan je s tem proizvajalcem sodeloval že pri projektu Nissan DeltaWing. Proizvajalec pnevmatik s sedežem v mestu Clermont-Ferrand se ponaša z zavidljivim rekordom, saj je zmagovalec kar 15 zadnjih zaporednih dirk 24 ur Le Mansa. 

Preizkusi dirkalnika Nissan ZEOD RC se bodo pričeli proti koncu letošnjega poletja. Nissan je na letošnji dirki 24 ur Le Mansa ponovno naskakoval zmago v razredu P2, saj njegovi motorji poganjajo dirkalnike 15 od 22 sodelujočih moštev in tudi suvereno slavil.