Novo doma: Audi A1 (od 20-letnikov za 20-letnike)

Novosti

Audi pravi, da so drugo generacijo njihovega vstopnega modela “zasnovali” 20-letniki za 20-letnike.

Najbrž bo (vsaj v Sloveniji) težava nastala zgolj pri njegovi ceni, saj A1, katerega poslanstvo je biti odličen sopotnik v urbanem okolju, pa tudi na daljših poteh, seveda pripada premijskemu razredu malčkov.

A1 je z novo generacijo dobil številne asistenčne sisteme, ki smo jih bili poprej navajeni iz vozil višjih segmentov, višjo stopnjo digitalizacije, še naprej pa stavi tudi na privlačen, oz. drzen dizajn.

Dobrih 8 let nazaj (novembra 2010) je bila predstavljena prva generacija Audija A1, tedaj v trivratni različici. V Sloveniji so jih po besedah uvoznika v tem času prodali okoli 1.500. No, odslej je tovrstna karoserijska oblika del preteklosti, saj je novinec na voljo zgolj kot petvratnik.

Kljub temu, da trg premijskih vozil pri nas izgublja na prodajnih številkah (v letu 2018 smo pribeležili več kot 10-odstotni padec prodaje), pri slovenskem uvozniku zagovarjajo trditev, da pri modelu A1 ne potrebujemo najnižjega nivoja opreme. A1 si po njihovem mnenju, kakor koli obrnemo, “zasluži” lita platišča in dostojen osrednji multimedijski sistem.

Slovenski kupci bodo tako lahko “začeli” s stopnjo opreme Advanced, najvišji nivo pa predstavlja dobro poznani S line.

Motorna paleta za zdaj zajema tri turbobencinske motorje. 25 TFSI in 30 TFSI predstavljata trivaljnika litrske prostornine s 95, oziroma 116 KM. V primeru 35 TFSI gre za 1,5-litrski turbo-štirivaljnik s 150 KM. Slovenski uvoznik se bo še odločil, ali je slovenskim kupcem smiselno ponuditi tudi najmočnejšo različico 40 TFSI, katerega turbobencinski štirivaljnik uspe razviti do 200 KM.

Novi A1 je v primerjavi s predhodnikom zrasel v praktično vse mere. Daljši je za 5,6 cm, za dobre 4 cm pa je daljša tudi medosna razdalja, kar pomeni, da je v notranjosti odslej več prostora za potnike. Prtljažni prostor je v primerjavi s predhodnikovim večji za 65 litrov in sedaj obsega 335 litrov uporabne prostornine (za primerjavo – 55 litrov več kot Mini Cooper). A1 se ponaša tudi s praktično novostjo – zadnja polica lahko ob odstranitvi služi kot dvojno dno.

A1 ponovno povzema nekaj oblikovnih elementov iz Audijeve zgodovine. Po modelu Sport Quattro so Audijevi oblikovalci povzeli t. i. Quattro ramena ter tri reže na maski vozila. Videz zaznamujejo tudi novi LED žarometi ter nekoliko krajša previsa. Razpon dimenzij platišč, ki so na voljo pri novincu, sega od 15 do 18 palcev.

V novinčevi notranjosti najdemo nov zaslon na dotik. Gre za prvi model iz Audijeve palete nove generacije, ki ima zgolj en zaslon na dotik (8,8- ali 10,1-palčni) – ostali imajo dva. Za razliko od ostalih modelov pri A1 ostajajo tudi klasična stikala za upravljanje klimatske naprave. Vse različice so že serijsko opremljene z digitalnimi prikazovalniki pred voznikom. Notranjost je na voljo v različnih (tudi zelo živih) barvah – A1 pa je s tem daleč najbolj “pisan” izmed vseh Audijevih modelov.

Proizvodnja Audijevega malčka ne bo več potekala v Belgiji, pač pa se je preselila v Španijo. Cena vozila za slovenski trg se prične pri 19.990 evrih. Celoten cenik lahko prenesete TUKAJ. Cilj slovenskega uvoznika za leto 2019 predstavlja izdobava 180-200 vozil.