Novo doma: Alfa Romeo Stelvio (še bolj športni športni terenec)

Novo doma, Top

Stelvio je prvi SUV Alfe Romeo. Imenuje se po najvišjem italijanskem gorskem prelazu (passo Stelvio), ki je znan po svoji izjemni slikovitosti in …

Stelvio je prvi SUV Alfe Romeo. Imenuje se po najvišjem italijanskem gorskem prelazu (passo Stelvio), ki je znan po svoji izjemni slikovitosti in neštetih zavojih. Človek bi pomislil, da bi se lahko zgodilo, da se je Alfa Romeo v svoji več kot stoletni zgodovini tokrat najbolj oddaljila od svojega bistva – ustvarjanja avtomobilov s “športnim srcem”. Pa temu ni tako …

Stelvio je polnokrvni Alfa Romeo. Kljub SUV obliki vozila, se vozniku ne bo potrebno odreči športnim užitkom, saj avtomobil že na prvi vtis nudi zvrhano mero zabave za volanom. Poleg tega pri Alfi Romeu trdijo, da je Stelvio tudi eno najudobnejših in najbolj raznolikih vozil v segmentu.

Celostno gledano si Stelvio veliko oblikovnih značilnosti deli z Giulio. V dolžino meri 4,69 metra in je s tem od Giulie približno 5 centimetrov daljši. V višino meri 1,67 metra, v širino pa 1,90, oz. 2,16 (z ogledali). Prednji del vozila je kompakten in izraža moč, športni slog in dinamičnost. Tipičnih Alfinih potez ni mogoče zgrešiti. Tu so tri značilne odprtine za zrak. Na voljo sta dve vrsti žarometov – osnovna različica ima nameščene klasične, halogenske, ostale pa biksenonske.

Silhueta vozila prav tako izraža kompaktnost in dinamiko. Prtljažna vrata so močno nagnjena. Koeficient zračnega upora znaša 0,32. Zadnje LED luči imajo prepoznavno obliko, svoj pečat dodajo še kromirani izpušni cevi in zadnji spojler.

Notranjost vozila nudi obilo prostora za potnike, saj je po prostornosti Stelvio eden najrazkošnejših v segmentu. Prostornina prtljažnika znaša 525 litrov. Za praktičnost skrbita elektronsko odpiranje prtljažnika in nizek nakladalni prag.

Vozne lastnosti so eden najpomembnejših aspektov Stelvia. Prednje in zadnje vzmetenje (Alfalink) sta v veliki meri grajena iz aluminija. Na ravnini podvozje nudi večjo mero udobja, medtem ko ob dinamični vožnji skozi zavoje postane trše in s tem bolj odzivno. Pri Alfi trdijo, da je volan od konkurentov bolj neposreden in natančen ter ne daje občutka mrtvega hoda. Stelvio se lahko pohvali tudi z najmanjšim obračalnim krogom v segmentu.

K dobrim voznim lastnostim prispeva tudi konstrukcija vozila, ki sestoji večinoma iz jekla visoke trdnosti. Inženirjem je uspelo sestaviti tudi razporeditev mase 50:50 – predvsem zaradi obsežne uporabe ogljikovih vlaken in aluminija. Končni rezultat teže vozila je zgolj 1.660 kilogramov, kar pomeni, da je Stelvio v segmentu daleč najlažji. Že sama kardanska gred je iz ogljikovih vlaken. Njena masa znaša pičlih 7 kilogramov.

Alfa Romeo tudi v Stelviu ohranja svoj sistem uravnavanja voznih načinov DNA s tremi različnimi nastavitvami, in sicer Dynamic, Natural in Advanced Efficiency. Za varnost je poskrbljeno s serijsko vgrajenim inteligentnim zavornim sistemom (Stelvio in Giulia prvi vozili s serijsko nameščenim tem sistemom). Slednji vozniku nudi boljši občutek na pedalu za zaviranje, manj vibracij ter skrbi za krajšo zavorno pot. Varnostna oprema v Stelviu sestoji tudi iz sistemov za opozarjanje pred naletom, zaznavanje peščev, preprečitev zapustitve voznega pasu, radarskega tempomata in nadzora mrtvih kotov.

Notranjost vozila je športno-elegantna in domala identična, kot smo jo spoznali že pri Giulii. Kupec bo lahko izbiral med detajli iz lesa ali aluminija. Svojevrstna izkušnja je ponovno zagon vozila s tipko na volanu. Sistem Alfa Connect še naprej upravljamo z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli. Na voljo je z dvema različnima zaslonoma. Večji ima kapaciteto 8,8 palcev in vsebuje navigacijski sistem, ki lahko nadzira pot vozila tudi ob izgubi signala GPS.

Stelvio bo na voljo z dvema bencinskima ali tremi dizelskimi motorji (izvzeta je različica Quadrifoglio). Bencinska agregata sta prostornine dveh litrov in ponujata 148 ali 206 kW moči. Paleto dizelskih motorjev sestavljajo 2,2-litrski “turbodizli” z močmi 110, 132 ali 154 kW. Stelvio je opremljen zgolj s samodejnim menjalnikom. Gre za ZF-ov produkt z osmimi prestavami, ki je bil za Stelvia še nekoliko prilagojen (poznamo ga že iz Giulie).

Večina Stelviov bo opremljena s štirikolesnim pogonom Q4. Kupci lahko medtem zgolj dvokolesnega (na zadnji par koles) izberejo v kombinaciji z dvema šibkejšima dizelskima motorjema. Štirikolesni pogon deluje povsem samodejno – voznik za upravljanje nima na voljo nobenega gumba. Pri dobrem oprijemu se moč motorja prenaša le na zadnji kolesni par.

Cena vstopnega Stelvia (2,2-litrski dizelski motor 150 KM, pogon na 2 kolesi) znaša 34.990 evrov. Za najcenejšega “bencinarja” boste medtem odšteli 38.990 evrov. V ceno vstopne dizelske različice je že vštetih 5.000 evrov popusta. Ostale različice dobite s popustom 2.500 evrov. Pri slovenskem uvozniku načrtujejo, da bodo do konca leta prodali okoli 100 vozil.