Novo doma: Alfa Romeo Giulia QV (končno spet prava Alfa!)

Novo doma

Alfa Romeo Giulia je tisto, na kar predolgo čakajo srca mnogih “Alfistov”. Kdo se ne spominja legendarne Giulie, modela 75, pa v avtošportu uspešne 155? Zadnji pogon, zanimiva motorna paleta in inovativne tehnološke rešitve so zaščitni znak novega modela, ki naj bi dokončno preporodil legendarno italijansko avtomobilsko znamko. Osnovno Alfo Romeo Giulio smo v Ljubljani […]

Alfa Romeo Giulia je tisto, na kar predolgo čakajo srca mnogih “Alfistov”. Kdo se ne spominja legendarne Giulie, modela 75, pa v avtošportu uspešne 155? Zadnji pogon, zanimiva motorna paleta in inovativne tehnološke rešitve so zaščitni znak novega modela, ki naj bi dokončno preporodil legendarno italijansko avtomobilsko znamko.

Osnovno Alfo Romeo Giulio smo v Ljubljani spoznali že pred časom, tokrat pa smo z njo opravili prve spoznavne kilometre. Zaključke bi bilo po tako površnem testu težko potegniti, lahko pa zatrdimo, da je prvi vtis odličen! Več pa seveda, ko avtomobil preizkusimo na pravem novinarskem testu.

Glavna zvezda predstavitve Giulie na poligonu Vransko pa je bila “štiriperesna deteljica”, ali v originalu Quadrifoglio Verde (skrajšano QV). Gre za najbolj športno izvedbo Giulie, ki razpolaga z brutalnimi 510 konjskimi močmi, ki jih razvija (v osnovi) Ferrarijev motor, ki so mu italijanski inženirji odvzeli dva cilindra.

2,9-litrski agregat s šestimi cilindri in dvema turbo puhaloma je tisto pravo, kar ježi kocine vsem ljubiteljem športnih vozil. Giulia QV, ki je najmočnejše vozilo znamke Alfa Romeo doslej, je medtem (po italijansko) z “modelom” v kratkih rokavih in kavbojkah na Nürburgringu že pometla s konkurenco. BMW M4, kot dozdajšnji rekorder, je ostal zadaj za debelih 13 sekund.

Naj na hitro naštejemo, v čem je Giulia najboljša v svoji kategoriji: Pospešek od 0 do 100 km/h – 3,9 sekunde, navor – 600 Nm, razmerje teže in moči – 2.99, razporeditev teže – 50:50, končna hitrost – 307 km/h.

Rjoveč zvok in pogon na zadnji kolesni par poskrbita za vznemirljivo vožnjo, ki je pravi poklon vrednotam legendarnih vozil Alfa Romeo. A ne gre le za podivjano zver, pač pa za visokotehnološki produkt. Giulia ponuja nekatere rešitve, ki ji zagotavljajo prednost pred tekmeci. Usmerjevalnik zraka pod prvim odbijačem (“splitter”) se prilagaja glede na potrebe po hitrosti ali oprijemu. V notranjosti voznika v sedlu držijo Sparcovi sedeži, ki so na hrbtni strani karbonski in predvsem zaradi tega dejstva najlažji v kategoriji.

giulia2016dsc_0033

Tudi pogonski sklop ponuja nekatere rešitve, ki skrbijo še za večjo učinkovitost. Neposreden vbrizg goriva omogoča večjo moč motorja in manj emisij. Ta deluje v kombinaciji s sistemom Eldor, ki meri ionizirane tokove, s katerimi nadzira potek izgorevanja goriva v motorju. Kardanska gred je v celoti izdelana iz karbonskih vlaken, njena masa pa znaša pičlih 7 kilogramov.

Zadnji diferencial izvedenke Quadrifoglio Verde je tipa “torque vectoring”. Centrala tako ves čas nadzira dinamično stanje vozila in po potrebi različno razporeja navor na zadnji kolesi. Vektorsko razporejanje navora deluje na tri različne načine: Prvi način poveča navor na zunanje kolo pri vstopu v ovinek, da poveča rajdni učinek. Drugi v primeru zdrsa poveča navor na notranje kolo in napravi korekcijo. Tretji način pa prilagodi navor v primeru podlage z manj oprijema na eni strani vozila.

Giulia je na voljo v dveh izvedbah, z ročnim šeststopenjskim, ali avtomatskim osemstopenjskim menjalnikom. Po prvem vtisu je naša izbira definitivno avtomatski menjalnik, saj avtomobil v tem primeru nudi precej več vznemirjenja ter je še bolj dinamičen. Poleg tega pa je avtomobil s tako zajetno konjenico s tovrstnim menjalnikom nekoliko lažje krotiti.

giulia2016dsc_0091

Giulia QV težav z osvajanjem src slovenskih ljubiteljev italijanske romantike in športne vožnje ne bo imela. Prej se bodo težave pojavile z osvajanjem njihovih denarnic. Cena avtomobila se prične pri 84.990 evrov. Medtem bo osnovna Giulia na voljo za znosnih 29.990 evrov. Pri zastopniku znamke za Slovenijo pričakujejo, da bodo letos prodali sto primerkov.