Nova Kia Rio (2016) je postala še bolj uporabna

Novosti, Saloni

Novi Kia Rio bo svetovno premiero doživel 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu. Rio je globalno najbolje prodajani model najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca in z več kot 473.000 prodanimi primerki v letu 2015 predstavlja 16 odstotkov Kiine letne prodaje. Novi Rio, Kiin predstavnik v velikostnem razredu B, bo kupcem nudil atraktiven videz, praktičnost, udobje, […]

Novi Kia Rio bo svetovno premiero doživel 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu. Rio je globalno najbolje prodajani model najstarejšega korejskega avtomobilskega proizvajalca in z več kot 473.000 prodanimi primerki v letu 2015 predstavlja 16 odstotkov Kiine letne prodaje.

Novi Rio, Kiin predstavnik v velikostnem razredu B, bo kupcem nudil atraktiven videz, praktičnost, udobje, najsodobnejše varnostne tehnologije, nove povezljivostne pripomočke in boljše vozne lastnosti.

Novi Rio bo igral pomembno vlogo v Kiin modelni paleti, saj je razred B največji na evropskem avtomobilskem tržišču in v tem razredu Kia pričakuje, da bo novi Rio privabil več kot 100.000 kupcev samo v prvem letu prodaje. To bo Ria postavilo ob bok dvema Kiinima najbolje prodajanima modeloma v Evropi, Sportaga in cee’da.

Novega Ria bodo proizvajali v južnokorejski tovarni v kraju Sohari, od koder se v prvem četrtletju 2017 začenja njegova prodajna pot.

Ravne linije in gladke površine

Za Riovo progresivno oblikovano zunanjost in notranjost sta najbolj zaslužna Kiina oblikovalska centra v Nemčiji in Kaliforniji, ki sta tesno sodelovala z glavnim centrom v korejskem Namyangu. Videz Ria zaznamujejo ravne linije in gladke površine, kar vozilu daje izrazit nov videz in bolj odrasel značaj v primerjavi s predhodnikom.

Spredaj najprej opazimo najnovejšo evolucijo Kiine motorne maske v obliki tigrovega nosu, ki je zdaj v črni barvi, tanjša po višini in nekoliko širša kot prej. Maska je povezana z novimi žarometi, bolj zaobljena zaradi ostrejšega videza, ima pa tudi nove LED luči v obliki črke U.

Bok Ria četrte generacije je daljši, bolj stabilen videz pa mu dajejo daljši motorni pokrov in 10 milimetrov daljši previs (zdaj 2.580 mm), tanjši, a bolj pokončen C stebriček ter krajši zadnji previs. Rio je s skupno 4.065 mm zdaj 15 mm daljši ter 5 mm nižji (zdaj 1.450 mm) od predhodnika. Zahvaljujoč ravnim, vodoravnim linijam, ki se raztezajo od ramen in vrat do zadka, ima novinec bolj samozavesten videz.

Zadaj je Rio dobil bolj mišičast videz, s skoraj pokončnim zadnjim steklom in krajšim previsom. Ravne linije, ki se raztezajo od maske preko žarometov in zgornjih obrob vse do zadka vozila, se odlično ujemajo s tanjšimi, bolj zaobljenimi zadnjimi lučmi, ki se zdaj ponašajo z novimi LED lučmi v obliki puščic. Tako kot spredaj tudi širši videz zadka Ria ustvari mišičast videz.

new-kia-rio-detail-19-medium

Moderna kabina s “plavajočim” vmesnikom

Novi Kia Rio prinaša moderno kabino, z bolj zaobljenimi oblikami in bolj ergonomoskim videzom kot predhodnik.

Armaturna plošča, obrnjena proti vozniku, nudi bolj športen in vozniku prilagojen dizajn z bolj premijskim značajem. V osrčju armaturne plošče je novi infotainment sistem, ‘plavajoči’ HMI vmesnik (human-machine interface), ki je na voljo s 5,0-palčnim visokoločljivostnim zaslonom na dotik. Pod njim je sredinska konzola z bolj ergonomskimi, konkavnimi stikali in krožnim gumbom za nastavljanje gretja in hlajenja.

new-kia-rio-interior-notranjost

Novi Rio bo na voljo s črnim ali sivim oblazinjenjem oziroma črnim ali sivim umetnim usnjem. ‘Rdeči paket’ je namenjen kupcem, ki imajo raje črno-rdeče usnjeno oblazinjenje po vsej kabini.

Atraktivnost kabine dodatno povečujejo nove tehnologije: vžig vozila na gumb, pametno odklepanje in zaklepanje vozila, ogrevani sedeži in volan, dežni senzorji ter samodejno delovanje prednjih žarometov. Kupci si lahko omislijo tudi radarski tempomat, pomoč pri vzvratnem parkiranju z vzvratno kamero ter še veliko več.

Več prostora in vidljivosti

Rio bo imel najprostornejšo kabino in enega največjih prtljažnikov v razredu (325 litrov), z uporabnostjo, ki ji je bila pri razvoju namenjena velika pozornost.

new-kia-rio-interior-3-medium

Riova 10 milimetrov daljša medosna razdalja in 15 milimetrov daljša karoserija prispevata k večjim meram kabine in prtljažnika. Tako je prostor za noge spredaj narasel na 1.120 mm in zadaj na 770 mm, obenem pa novi model nudi več prostora za ramena kot konkurenca, 1.375 mm spredaj in 1.355 zadaj. Kljub temu, da je novi Rio za 5 mm krajši od predhodnika, sta prostor za noge spredaj (1.021 mm) in zadaj (966 mm) med največjima v razredu B.

new-kia-rio-interior-9-medium

Inženirji so za večjo prostornost deloma spremenili kabino. Uvedli so drugačne obloge vrat, nove materiale za oblazinjenje stropa, spremenjeno armaturno ploščo in občutne spremembe Riove karoserije, na primer z daljšo medosno razdaljo.

Tanjši stebriček C (za 87 mm) ter premaknjeni vzvratni ogledali (zdaj postavljeni bližje stebričku A) v novem Riu zmanjšajo voznikov mrtvi kot in izboljšajo vidljivost okrog vozila. Nižje okenske obrobe in nova četrtinska okna na zadnjem delu zadnjih vrat vozniku in sopotnikom prav tako omogočajo boljši pogled iz vozila.

Riova kabina se lahko pohvali s številnejšimi odlagalnimi prostori kot prej. Tu so predal za mobile naprave v sredinski konzoli, stropni predal za sončna očala, predal pred sovoznikom, vratna držala za pijačo (spredaj za 1,5-litrske plastenke, zadaj za 0,5-litrske) ter dva velika predala med sedežema. Na voljo je tudi naslon za roke, ki nudi še več odlagalnega prostora.

Prostornina prltljažnika je po novem večja za 26 litrov (zdaj skupno 325 litrov po VDA, kar je 13 % več kot prej), in je med najbolj radodarnimi v svojem velikostnem razredu. Ta dodatni prostor so v Kii pridobili kljub 15 milimetrov krajšemu zadnjemu previsu. Novi Rio prinaša deljeno prtljažno dno, kar lastnikom omogoča spremembo višine prtljažnega dna, ki preprečuje prevračanje stvari ali umik predmetov iz vidnega polja mimoidočih. Posoda za gorivo, ki se nahaja pod klopjo, lahko zdaj shrani 45 litrov, kar je 2 litra več kot prej.

Odzivni 1.0 T-GDI z nizkimi emisijami

Največja motorna novost je Kiin najnovejši trivaljni 1.0 T-GDI motor. Gre za Kiin prvi downsized motor, prvič predstavljen leta 2015 pri modelu cee’d, ki bo po pričakovanjih pri kupcih Ria najbolj priljubljen. Poleg izjemne učinkovitosti in nizkih emisij motor odlikujeta majhna teža in odlična vodljivost v zavojih.

1.0 T-GDI bo na voljo z močjo 74 kW (100 KM) ali 88 kW (120 KM). 100-konjski motor največjo moč dosega pri 4.500 vrtljajih na minuto, največji navor 172 Nm pa med 1.500 in 4.000 vrtljaji na minuto. Zmogljivejši trivaljnik pa se ponaša z enakim navorom, največja moč pa je na voljo pri 6.000 vrtljajih na minuto. Obe različici bosta imeli emisije nižje od 100 g/km CO2 (NEDC, kombinirano). Sistem samodejnega ugašanja in prižiganja motorja, Idle Stop & Go (ISG), bo emisije še znižal.

Poleg 1.0 T-GDI bo Rio ponujal dobro znane motorje – bencinska 1.25 z močjo 62 kW (84 KM) in 1.4 MPI z močjo 74 kW(100 KM) ter dizelski 1.4 CRDi z močjo 51 kW (70 KM) ali 66 kW (90 KM), ki bo imel v obeh različicah emisije CO2 pod 90 g/km (z ali brez ISG).

Za prenos moči na prednji par koles bosta skrbela ročni 5-stopenjski menjalnik (1.25 in 1.0 T-GDI s 74 kW) in 6-stopenjski ročni menjalnik za 1.4 bencinski, zmogljivejši 1.0 T-GDI ter obe dizelski različici 1.4 CRDi motorja.

new-kia-rio-exterior-dynamic

ADAS tehnologije in 5 zvezdic po Euro NCAP

Novi Rio bo s Kiinim naprednim asistenčnim sistemom (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) eden najvarnejših avtomobilov v svojem razredu. Njegova karoserija je okrepljena z jeklom visoke trdnosti, tu so tudi številni pripomočki za pasivno varnost, obenem pa je novi Rio prestal najbolj stroge varnostne preizkuse po vsem svetu.

Rio (različica, opremljena s tehnologijo ADAS) lahko upravičeno pričakuje 5 zvezdic na  Euro NCAP preizkusnih trkih. Hkrati bo prvo vozilo v razredu B, ki bo ponujalo sistem samodejnega zaviranja v sili (AEB) s prepoznavo pešcev. Riov AEB sistem uporablja radar dolgega dosega, ki zaznava morebitne trke z ostalimi vozili ali pešci in pomaga pri ustavljanju vozila. AEB deluje v povezavi s sistemom za opozarjanje pri nenadni menjavi voznega pasu (Lane Departure Warning System – LDWS), ki voznika opozarja, če zapusti svoj vozni pas brez uporabe smernika.

Karoserija novega Ria je dobila občutno večji delež naprednega jekla z visoko trdnostjo (AHSS), kar je plod Kiinih prizadevanj pri želenem 5-odstotnem zmanjšanju povprečne teže novih karoserij do leta 2020 (v primerjavi z letom 2014). 51% karoserije novega Ria je narejeno iz trdnega, a lahkega AHSS jekla (33% pri prejšnji generaciji modela).

new-kia-rio-detail-7-medium

Začetek prodaje v Evropi v prvem četrletju 2017

Novi Kia Rio prihaja v Evropo v prvem četrletju leta 2017 in bo, tako kot vsi modeli Kia, zagotavljal 7-letno garacijo na celotno vozilo (do 150.000 kilometrov; prva 3 leta brez omejitve prevoženih kilometrov.