Dakar 2014: Po prvi etapi

Avtomobilizem, Motociklizem, Slovenija, Šport

Prva hitrostna preizkušnja med Rosariom in San Luisem je postregla s traso, ki je bila po besedah Mirana Stanovnika še najbolj podobna tistim za avtomobilsko svetovno reli prvenstvo WRC.

Prva hitrostna preizkušnja med Rosariom in San Luisem je postregla s traso, ki je bila po besedah Mirana Stanovnika še najbolj podobna tistim za avtomobilsko svetovno reli prvenstvo WRC.

miran stanovnik dakar 2014»Vseh 180 kilometrov smo pospeševali in grobo zavirali, videl sem tudi nekaj voznikov, ki so prepozno zagrabili zavore. Upoštevajoč dejstvo, da to ni moj domač teren in da se dobro zavedam še zelo oddaljenega cilja, sem z vožnjo zelo zadovoljen,« je v San Luisu prvi dan Dakarja 2014 komentiral Stanovnik in dodal, da se je uštel edino pri dolivanju goriva. »Ker nisem točno vedel, kakšna bo poraba goriva z novim uplinjačem, sem ga rajši nalil malo več. Zato je bil motor v prvem delu preizkušnje na zadnjem delu pretežak. Deloma je težavo reševalo odlično delujoče vzmetenje,« pravi Stanovnik, katerega KTM 450 Rally je letos postavljen na tovarniško vzmetenje.

Med motoristi je bil sicer danes najhitrejši Joan Barreda Bort, tridesetletni Španec, ki je na Dakarju prvič nastopil leta 2011 in zaključil z odstopom v tretji etapi, nato pa v sledečih dveh letih nanizal eno oziroma štirih etapne zmage. Kot član Hondine ekipe je vsekakor favorit za uvrstitev na stopničke. Drugo mesto je pripadlo izkušenemu Marcu Comi (KTM), ki je za spletno stran www.dakar.com po prihodu v cilj izjavil, da je začel zadržano in previdno. Tretji najhitrejši čas (z minuto in štiridesetimi sekundami zaostanka za Barredom) je privozil Cyril Despres (Yamaha), četrto mesto v prvi etapi pa je presenetljivo pripadlo Alainu Duclosu na motociklu znamke Sherco. Drugi Slovenec na motorju, Simon Marčič, je svojo prvo dakarsko etapo zaključil na 85. mestu.

V razredu avtomobilistov je zmagal portugalski dvojec Sousa-Ramalho v kitajskem avtomobilu Haval. Slovenska ekipa s Volkswagen Amarokom pa se drži več kot odlično. Večjih težav na progi ni bilo, kot poročajo preko facebooka, tako da sta Darij Novak in Boštjan Leskovec v cilj prispela na 110. mestu. Njun zaostanek pred tekmeci je približno 70 minut. Za debitanta je to odličen uspeh.

Danes, 6. januarja, bodo motoristi prvič zapeljali na traso ločeni od avtomobilistov. Čaka jih 724-kilometrska etapa do San Rafaela, na kateri bo specialna preizkušnja dolga 359 kilometrov. Avtomobilisti pa bodo skupno premagali 799 kilometrov, razdeljena pa je takole; transit 304 km, SS 433 km ter ob koncu še transit 62 km.