Nastja: Usodni “Da” z Mazdo CX-5

Blog, Mazda, Testi

V prvi polovici letošnjega leta so mi na test zaupali športno predelano Mazdo3 CD150 Sport Revolution. Prejšnji mesec pa se je občutek kvalitete in zanesljivosti ponovno vrnil v moje roke: Tokrat v nekoliko višji obliki in šarmantnejši preobleki. Pomlajena, a še vedno športno-zapeljiva Mazda CX-5. Ko začneš svojo pravljico… Mama mi velikokrat reče: “Vse se zgodi […]

V prvi polovici letošnjega leta so mi na test zaupali športno predelano Mazdo3 CD150 Sport Revolution. Prejšnji mesec pa se je občutek kvalitete in zanesljivosti ponovno vrnil v moje roke: Tokrat v nekoliko višji obliki in šarmantnejši preobleki. Pomlajena, a še vedno športno-zapeljiva Mazda CX-5.

Ko začneš svojo pravljico…

Mazda CX-5

Mama mi velikokrat reče: “Vse se zgodi z nekim razlogom. In vse je na koncu tako, kot mora biti.”

Življenje je polno presenečenj. Ko najmanj pričakuješ, ti pot življenja prekrižajo ljudje in ti ga obrnejo na glavo. Ali pa na noge. No, kakorkoli že!

“Največkrat se nova priložnost pojavi ravno tam, kjer je sploh nismo pričakovali.”

Tako se je nekega poletnega večera en prikupen in nasmejan mladenič ustavil ob Megi in se odločil, da brez njene telefonske številke ne gre stran! Po urah čakanja na uspeh, ki si ga je zadal, se mu je sreča pa le nasmehnila. Dobil je njeno telefonsko in čez nekaj dni še njo v celoti. Koliko iskric je poskočilo – težko je oceniti. Tako preprosto se je vse skupaj začelo… In obenem tako čarobno, da sta postala nerazdružljiva. “Perfect match”, bi lahko rekli. In nekaj let kasneje, ju je prav Mazda CX-5 pospremila na formalni začetek njunega skupnega križarjenja.

“Dajte tistim, ki jih ljubite, krila, da lahko letijo, korenine, da se lahko vrnejo in razloge, da ostanejo.”

Mazda CX-5

Mazda po mojem okusu.

Mazda CX-5 zna navdušiti tako po oblikovni kot tehnološki plati. Poleg kvalitete dobiš še občutek dinamične in varčne vožnje – poraba se je med testom gibala med 6.1 in 6.5 litra na 100 km. Pohvalno za SUV z izjemno malo prevoženimi kilometri! (Testna CX-5 je imela prevoženih le pičlih 2000 km.) Če te zanima, čemu je temu tako, naj dodam, da gre za prvi serijski model z vgrajeno tehnologijo SKYACTIV nove generacije. Hm… SKYACTIV? Več o tem v videu spodaj:

Moram reči, da me je ta Mazdica pripeljala na cilj še prehitro. Pa ne zaradi močnejšega pritiskanja po “tadesnem” pedalu! Aktivni tempomat in varnostne funkcije i-ACTIVSENSE te prepričajo, da se prepustiš, da te razvajajo. Odklopiš in čas steče hitreje. Hmm… Zakaj vsi užitki minejo tako hitro?!

Mazda CX-5

Navigacijski sistem v Mazdi CX-5.

 Se na pot odpravljaš prvič oziroma nisi čisto prepričana, kateri odcep moraš izbrati? Dovoli Mazdi, da ti pri tem priskoči na pomoč! Vgrajeni GPS navigacijski sistem prikazuje (poleg že vsem poznanega zemljevida mesta) tudi usmerjevalne table. Tako že vnaprej veš, kaj te čaka na naslednjem križišču in pridobiš tiste 4 dragocene sekunde časa za zamenjavo voznega pasu, v kolikor je takšno manevriranje seveda potrebno.

Navdušenja kar ni in ni bilo konec! No, roko na srce, v 37.790,00 EUR vrednem avtomobilu bi vsakdo tudi pričakoval temu primereno razkošje paketa! (Opremski razred CD175 AWD AT Revolution Top zajema veliiiiko več, kot sem v tem blog-testu uspela omeniti…)

Kot pravijo na Mazdi: “Zgrabi volan. Upri se običajnemu.”

Bela nevesta, bela CX-5.

Dovršena oblika še vedno sledi filozofiji “duša gibanja”, kot so jo japonski oblikovalci tudi poimenovali. Pomlajena različica CX-5 ostaja na videz športna in obenem tako zapeljiva – še posebej s takšnimi 19-palčnimi platišči iz lahke litine. Kaj praviš?

 20151010_160446by-ramy4x4 20151010_164126by-ramy4x4

Za ta posebni dan Domna in Megi smo testno zverinico tudi malce okrasili, kot se za tako priložnost tudi spodobi. A si z dekorativnim cvetjem nismo dovolili pretiravati. Najbrž mi ni potrebno na dolgo in široko razlagati, zakaj! Nekatere stvari so pač že same po sebi dovolj lepe takšne, kot so. S pretiranimi okraski včasih naredimo še tako lepo stvar popolnoma neatraktivno…

Mazda CX-5

Usnjeni sedeži v nedolžno srebrno-beli barvi.

Šoferkin komentar?

Mazda CX-5·  6-stopenjski avtomatski menjalnik je v kombijaciji s tihim 2.2 litrskim motorjem s 175 konjskimi močmi skrbel za sproščeno vožnjo po briških (beri: ozkih, neusmiljeno vijugastih in strmih) cestah.
·  Odlično ozvočenje je skrbelo za nadaljevanje pravljičnega vzdušja tudi med menjanjem lokacij dogodka.

Saj veste, kakšni znajo biti ti poročni dnevi… Vsak dogodek zna biti v nekem drugem kraju in do tja se spodobi priti z avtom! In tako je bilo tudi na tej poroki. Zbrali smo se na nevestinem domu v Goriških Brdih, se odpeljali do čudovite vile Vipolže, od tam na baziliko Sveta Gora in nato na težko pričakovano večerjo v center mesta vrtnic, Novo Gorico. Pester dan, ni kaj… A tako zelo dragocen in vreden vsakega napora!
No, naj nadaljujem…

·  Udobni usnjeni sedeži (v nedolžno srebrno-beli barvi) so razbremenili tako naš hrbet kot tudi naša draga stopala, ki so bila zaradi nošenja neudobnih (a predvsem lepih!) čevljev kar malce utrujena.
·  Hupa s precej nadležnim zvokom je odigrala tudi precej pomembno vlogo – pritegnila je pozornost vsakega živega bitja daleč naokoli.

Še nekaj tehničnih podatkov:

Motor / menjalnik: 2.191 ccm, 129 kW (175 KM), dieselski / 6.st. samodejni
Pospeševanje (0–100km/h v sek.): 9,4 sec.
Največja moč: 129 (175) / 4.500 kW (KM) / obr./min.
Največji navor: 420 / 2.000 Nm / rpm
Dolžina / širina / višina: 4.555/1.840/1.710 mm
Medosna razdalja: 2.700 mm
Masa praznega vozila vključno z voznikom (75 kg): 1.630 kg
Posoda za gorivo: 58 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 503 l
Če sem te naredila še bolj radovedno, si oglej celotno konfiguracijo tule.

Mazda CX-5

Tako! Sama sem se navdušila nad pestro ponudbo CX-5-ice, naš Aleš pa je tokrat imel veliko za povedati o Mazdi CX-3, novem športno elegantnem crossoverju. No, in za katero od njiju bi se odločila ti?

“Nekatere sanje se končajo zaradi tega, da se naslednje lahko začnejo.”

Si tudi ti med uporabniki Instagrama? Preveri najine dogodivščine in nadaljuj insta zgodbo s hashtagom #zivljenjezMazdo! Zoom-zoom. 😉

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.