Nastja: Na dopustu z Mazdo3 CD150 Sport Revolution

Blog, Mazda, Testi, Top

Mazdo3 CD150 Revolution je pred nekaj meseci testiral že Anej. A meni so tokrat zaupali predelano različico: Nižjo in s športnim make-upom. Nisem ljubiteljica nizkih, športnih avtov. Priznam! In sem ga dočakala. Po enoletnem službovanju sem si privoščila dopust. Dopust v Sloveniji. Kako čudno se to sliši… Živiš v Dubaju in greš na dopust v Slovenijo. […]

Mazdo3 CD150 Revolution je pred nekaj meseci testiral že Anej. A meni so tokrat zaupali predelano različico: Nižjo in s športnim make-upom.

Nisem ljubiteljica nizkih, športnih avtov. Priznam!

In sem ga dočakala. Po enoletnem službovanju sem si privoščila dopust. Dopust v Sloveniji. Kako čudno se to sliši… Živiš v Dubaju in greš na dopust v Slovenijo. In ne, nisem zamenjala vrstnega reda krajev.

Mazda3 CD150 Sport Revolution

Z Mazdo3 v Batah pri Novi Gorici

“Ne, nisem ljubiteljica nizkih, športnih avtomobilov. Priznam!”

Iztok mi je v Sloveniji predstavil kar nekaj takšnih. Ja, saj so hudi. A ni to zame. Ne za vsak dan. Zahvaljujoč “vrhunski” kvaliteti slovenskih cest sem se kot sovoznica počutila kot na masažnem stolu. Za volanom je občutek drugačen, normalno. Ko pa si sam postavljen za volan, “masiranje” kar malo odmisliš in se prepustiš adrenalinu. “Nahraniš otroka v sebi”, bi rekli na Ljubljanskih mlekarnah.

Preko uredništva spletnega portala CarbonOctane.com sem v Dubaju imela čast podrobneje spoznati nekaj strupeno-športnih zverinic, kot so BMW M3 in M4, Bentley Continental GT V8S, Jaguar F-Type Coupe, Ferrari F12. Ja, saj so hudi. Še bolj kot izgledajo. Zelo hudi! Po “normalni vožnji”, kot bi temu rekel kolega, sem ostala brez besed. In z občutno močnejšim utripom srca!

Ampak to ni moj stil avtomobila. Nisem tak adrenalinski freak. Ne še.

Moj stil je precej drugačen: Rada imam večje, udobnejše avtomobile z nekoliko mehkejšim podvozjem. Vozim umirjeno in po omejitvah, a pri speljevanju sem eksplozivna. Vožnja mi pomeni odklop od vsakdanjih skrbi. Tam se sprostim in osredotočim na promet. V Združenih Arabskih Emiratih se moram osredotočati še toliko bolj, saj je “talentov” na cesti veliko več kot v Sloveniji.

Mazda3 CD150 Sport Revolution

Z Mazdo3 v Cerkljah ob Krki

 In veš, tudi Mazde niso bile poprej moja ljubezen na prvi pogled…

A stvari se spreminjajo. Mi vsi se spreminjamo. Mazda se. Zadnja leta Japonci prav presenečajo z novim oblikovalskim jezikom, imenovanim “duša gibanja”. In ti Mazdini dizajni mi sedejo. Čedalje bolj.

Ena izmed meni ljubših in oblikovno dovršenih modelov je bila 6-ica, ki se je na slovenski trg pokazala v začetku leta 2013. Se še spomniš testa rdeče elegantne Mazde6? S tem modelom so oblikovalci zadeli v polno! Seveda je navdušila tudi naše uredništvo in tako dobila mesto na lanskoletnem AON koledarju.

Mazda3, torej.

Zdi se mi, kot da je bilo včeraj… Prevzela sem ključe bele, športno izpopolnjene zverinice s sexy dodatki: športna platišča, pregovi in odbijači v kombinaciji s črnimi pokrovi stranskih ogledal. “Nice!”, sem zašepetala. Sama sebi.
“In kako dolga hauba!!”

Oblikovalci so pomaknili potniško kabino ekstremno nazaj in zato dolžina prednjega dela izstopa. Bela barva to velikost še bolj poudari. Ja, Japonci so razmerja, ki smo jih bili poprej vajeni, malenkost spremenili. Kdo bi si mislil, da se bodo tudi oni začeli igrati s takšnole umetnostjo oblikovanja…

“Spominja me na Caterhama… Malce.”

Mazda3_test_predstavitev

Z Mazdo3 v Velenju

Udobno sem se namestila, nastavila pozicijo ogledal in sva šli. Počasi in previdno sem dobivala občutek, kako z njo. Pričakovanja o vrhunski vožnji povsem novo predelane 3-ke so se izkazala za resnična. Natančnost ročnega 6-stopenjskega menjalnika je sovpadala z visoko kvalitetnim nivojem avtomobila. Odzivnost motorja pri višjih obratih je v meni prebudila željo po novih avanturah. Cestnih seveda.

Spomini so švigali sem ter tja. Obujanje spominov po ulicah Ljubljane, tiste naše male Ljubljane, kjer sem še nedolgo nazaj mučila sive celice s kompliciranimi algoritmi in izpopolnjevala programerske stavke dolgo v noč. Eee, kje so ta študenska leta…

Mayda3_test_notranjost

Izziv mi je bil spet sesti za volan avtomobila z ročnim menjalnikom. V Dubaju smo, kar se tiče tega, malce razvajeni. Arabci namreč, poleg dajanja preferenc luksuzu, sledijo ameriškem stilu “large and comfortable” in zato velika večina tamkajšnjih voznikov prisega na avtomatike. In ne gre izključno le za udobje. Varnost? Ja! Zakaj: 7 in več pasovne ceste in zapletena ogromna križišča z več povezovalnimi mostovi zavedejo tudi nemalokatero GPS napravo. In če k takšnem prometnem režimu vključimo še voznike različnih kultur ter navad, postane jasno, da zna biti vožnja precej burna in na trenutke precej nevarna. Avtomatik v takih okoliščinah zmaga!

“Ljudje se pač hitro razvadimo. Še prehitro, ko okusimo nekaj boljšega, udobnejšega.”

3-ka se je z dieselskim motorjem prostornine 2.2 litra izkazala za izjemno poskočno in kar je še bolj pomembno – tudi ekonomično. Kljub veliki prostornini motorja in moji “težki” nogi sem ob kombinirani vožnji dosegla 5.7 litra na 100 km. Pohvalno.

“Občutila sem kvaliteto in zanesljivost – to, kar marsikdo občuti v katerikoli Mazdi.”

mazda3-test-nastja-intro

Z Mazdo3 na Obali

“Bolj kot nad filmom 50 odtenkov sive, so bile punce navdušene nad njo, Mazdico.”

Ker ga Arabski polotok ne bo videl, kaj šele povohal, sem izkoristila svobodo nekonzervativnega sveta in si ogledala Mr. Greya. “Gremo punce, akcija!”, in smo se s prijateljicami zapeljale v (meni) enega izmed najlepših slovenskih kinov – Tuš Planet Koper.

“Medtem ko je posadka raziskovala prostorno in lepo oblikovano notranjost, sem jaz uživala v krmiljenju.”

In naš komentar ob koncu filma je bil (po nekaj sekundah molka): “Nooo, pa saj ni tako slab!” “Je bolj za odrasle.” “Ja, je malce poseben romantični film.” Tiste, ki so knjigo prebrale, so bile nad filmsko zgodbo malce razočarane. So mogoče pričakovale več akcije? …

Tako, prečesala sem skorajda celo Slovenijo – od Primorske do Štajerske in Dolenjske. Dodatno znižana 3-ka se je dobro držala ceste, jaz pa volana. In dokazala je, da paše v vsak okoliš.

Si tudi ti med uporabniki Instagrama? Preveri najine dogodivščine in nadaljuj insta zgodbo s hashtagom #zivljenjezMazdo!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.