Mercedes z A45 prebilo magično mejo štirivaljnikov

Aktualno, Avtomobilizem

A45 S je novi najmočnejši serijski štirivaljni avto na svetu.  Mercedes-Benz je na festivalu hitrosti v brtianskem Goodwoodu premierno predstavil svoj novi A45, kralja vseh hitrih kombilimuzin. Da je ta naziv med takšnimi avti, kot so focus RS, RS3, golf R, megane RS, civic type-R in ostali, upravičen, je novi A45 S 4Matic+ poskrbel s kar nekaj tehničnimi […]

A45 S je novi najmočnejši serijski štirivaljni avto na svetu. 

Mercedes-Benz je na festivalu hitrosti v brtianskem Goodwoodu premierno predstavil svoj novi A45, kralja vseh hitrih kombilimuzin. Da je ta naziv med takšnimi avti, kot so focus RS, RS3, golf R, megane RS, civic type-R in ostali, upravičen, je novi A45 S 4Matic+ poskrbel s kar nekaj tehničnimi in meroslovnimi vrhunci. 

Povsem na novo zasnovan dvolitrski štirivaljni turbo bencinski motor v močnejši različici avta zmore kar 310 kilovatov (421 KM!) moči, kar je bistveni poskok naprej od prejšnje generacije z 280 kilovati (381 KM). S tem je A45 postal prvi štirivaljnik, ki je prebil magično mejo “400”. Obenem pa ima kar 500 Nm navora.

Tudi običajna različica brez črke S v imenu ima več moči od predhodnika, natančneje 285 kW (387 KM). Navora pri tej različici je prav tako zajetnih 480 Nm. Seveda vsak motor v celoti sestavi po en mojster v AMG delavnicah v nemškem Affalterbachu.

V ozadju je ogromno tehničnega znanja, sposojenega iz še močnejših AMG modelov in iz sveta motoršporta. Med drugim so spremenili dizajn motorja v primerjavi s prejšnjim A45 ali zdajšnjim A35. Motor je zasukan za 180 stopinj, tako da sta močno izpopolnjeni turbinski polnilnik (maksimalni pritisk 2,1 bara) in izpušni sistem v ozadju, vstopišče zraka v motor pa spredaj. Na ta način so omogočili kar najnižjo mogočo umestitev in skrajšali poti vsisnega zraka in izpušnih plinov na minimum. Potem je tu še veliko drugih posebnosti pri izdelavi ohišja, motorne gredi, valjev, delovanja ventilov, hlajenja …

In številke o zmogljivostih? A45 S pospeši do prve stotice v komaj 3,9 sekunde do 100 km/h, kar je na ravni superšportnikov z vsaj dvema valjema več. Osnovni A45 mu diha za ovratnik s pospeškom 4,0 sekunde. Da bi bila razlika na nemškem autobahnu med njima razvidna, so močnejšemu blokado namesto na 250 km/h postavili pri 270 km/h, čeprav lahko ob izbiri dodatnega “driver” paketa tudi vstopni A 45 drvi pri 270 km/h.

Limuzinski CLA 45 ima seveda iste performanse, le da je v obeh različicah za desetinko počasnejši od kombilimuzin pri pospeševanju.

Obe različici pogona uporabljata športni SPEEDSHIFT DCT 8G menjalnik z dvojno sklopko, ki je sposoben zelo hitro prestavljati med osmimi prestavami. Da se vsa moč prenaša na štiri kolesa brez zdrsavanja, pa skrbi posebni nadzor prerazporejanja navora z novim zadnjim, elektronsko nadzorovanim diferencialom. Med drugim ta pristop omogoča tudi t. i. drift mode za nadzorovano drsenje skozi ovinke navkljub štirikolesnemu pogonu.

Da A45 in CLA 45 zlahka razločimo od ostalih avtov, tudi tistih iz razreda A, seveda poskrbijo številni značilni oblikovni detajli – agresivna maska s pokončnimi letvami, 19-palčna kolesa s petkrakimi platišči, dvojna izpušna cev, opcijski “nočni” paket ali “krom” paket, aerodinamični paket s še večjimi difuzorji in spojlerji … 

Znotraj potnike časa dirkaško vzdušje, ki ga poleg merilnikov pričara še kombinacija usnja in mikrofibre, ter razni detajli, kot je rdeča obroba zračnih šob ali rdeči varnostni pasovi. Pri S različici so dodani še detajli v športni rumeni barvi. MBUX sistem je nadgrajen z raznimi športnimi podatki, med drugim tudi dirkalno telemetrijo, že vnaprej pripravljeno za nekatera najbolj znana evropska dirkališča.