Mazdin varnostni sistem prejel priznanje

Aktualno

Mazdin radarski sistem za nadzor dogajanja za vozilom za varno menjavo voznega pasu (RVM – ‘Rear Vehicle Monitoring’), ki je na voljo tudi v Mazdi3, bo na letošnjem septembrskem Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA) prejel priznanje…

Mazdin radarski sistem za nadzor dogajanja za vozilom za varno menjavo voznega pasu (RVM – ‘Rear Vehicle Monitoring’), ki je na voljo tudi v Mazdi3, bo na letošnjem septembrskem Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA) prejel priznanje za napredno varnostno tehnologijo »Euro NCAP* Advanced«. 

 
D875D3AA-8AE4-11E0-84B9-C16465B94067Organizacijo Euro NCAP je Mazdin sistem RVM prepričal s številnimi varnostnimi odlikami. Sistem vozniku pomaga pri izogibanju nevarnim situacijam ali celo trkom ob menjavi voznega pasu. Dva radarska senzorja, pritrjena na obeh straneh zadnjega odbijača, konstantno merita razdaljo in relativno hitrost do avtomobilov za vozilom.
 
Pri hitrosti nad 60 km/h Mazdin sistem RVM z indikatorsko lučko v stranskem ogledalu na vratih opozori voznika o vozilu v mrtvem kotu ali o približevanju vozila temu območju v roku petih sekund v razdalji 50 metrov. Če voznik ob menjavi pasu v smeri približujočega se vozila vključi še smernik, se nemudoma vključita utripajoča indikatorska lučka in zvočni signal, ki voznika opozorita na nevarnost menjave pasu. Omenjeni sistem je zasnovan tako, da brezhibno deluje praktično ob vsakem vremenu in zaznava vse tipe vozil, vključno z motornimi vozili.
 
Mazda je ugotovila, da se slabih 5 odstotkov vseh prometnih nesreč zgodi med avtomobili, ki vozijo v isto smer, skoraj 80 odstotkov od tega je posledica menjave voznega pasu. Mazdin sistem RVM pomaga preprečiti več kot polovico tovrstnih nezgod.
 
Mazda je prvi japonski avtomobilski proizvajalec, ki je radarski sistem nadzora dogajanja za vozilom prvič uvedel leta 2008 v Mazdi6. Leto kasneje je omenjena tehnologija bila na voljo še v novi Mazdi3 in bo odlikovala tudi novo Mazdo CX-5, ki bo ob prenovljeni Mazdi3 premierno predstavljena na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu.
 
 
»Euro NCAP Advanced« nagrajuje visoko napredne varnostne sisteme 
 
Priznanje »Euro NCAP Advanced« od leta 2010 podeljujejo avtomobilskim proizvajalcem, ki s svojimi novimi varnostnimi tehnologijami dokazano pripomorejo k izboljšanju varnosti kupcev in celotne družbe. 
 
EURO NCAP je neodvisna organizacija, ki z izvajanjem preizkusnih trkov ocenjuje varnost novih vozil. Združuje organizacije, odgovorne za varnost v cestnem prometu v evropskih deželah. Priznanja na področju varnosti vozil podeljuje od leta 1997.