Luka: Šest čustev in Ford Fiesta ST ;)

Blog, Ford, Testi, Top

Tokrat na “emoji testu” Ford Fiesta ST, ki se je prek preteklih generacij zasidrala visoko na spisku želja navdušencev nad dostopnimi športnimi vozili.

Nova Ford Fiesta ST je “trizoba zverina”, ki poskuša na različne načine ugajati voznikom začetnikom in veščim mojstrom volana. Se sprašujete, kaj pomeni “trizoba zverina”? Ford je pod motorni pokrov najmanjšega “hudička” z oddelka Ford Performance tokrat vgradil trivaljni motor. Prav trivaljni motor pa ta avtomobil in izkušnjo za njegovim volanom tudi ključno zaznamuje. Dovolite mi, da svojo izkušnjo z novo Fiesto ST predstavim s pomočjo “emoji testa”. ?

S pomočjo “emoji testa” smo tako predstavili tudi Seata Ibizo. 😉

Kaj kmalu mi je postalo jasno, da je uporabnost nove Fieste ST za vsakdanje potrebe vredna všečkanja … ?

Pomembna novost je tehnologija, ki po potrebi (oz., ko te potrebe ni) izklaplja en valj. Prvič v Fiesti lahko voznik izbira med tremi različnimi voznimi programi. Gre za programe “normal”, “sport” in “track”. Fiesta je lahko tako prava dvoživka. Vozniku lahko poleg športnih lastnosti in občutkov ponudi tudi zavidljivo mero varčnosti in priročnosti. Poraba, ki sem jo s Fiesto ST zabeležil na mojem testnem krogu, je znašala 7,1 litra/100 km, kar je doslej najboljši rezultat med primerljivimi vozili. Več o prostornosti si lahko preberete v testu “klasične” Fieste (ST-line), ki sem jo preizkusil pozimi.

Dvomim, da je med nami veliko ljubiteljev trivaljnikov (če izvzamemo ekonomičnost), a tokrat bo motor našo ljubezen vrnil z obrestmi … ❤️

Pod motornim pokrovom se skriva novi 1,5-litrski turbo-trivaljnik, ki uspe vozilo gnati z največ 200 “konjskimi močmi”. Motor je zelo živahen in ob prvem pritisku stopalke za plin do poda kar preseneti z zmogljivostjo. Zelo rad se vrti v višje območje vrtljajev, kjer proizvaja tudi za ušesa zelo prijeten zvok, ki glede na svojo kuliso že spominja celo na kakšen šestvaljni agregat.

Motor ima v kombinaciji z izpuhom zelo všečen karakter in včasih neobvladljivo veselje do ustvarjanja hrupa … ?

Fiesta ST je serijsko opremljena tudi z aktivnim izpušnim sistemom, ki poskrbi za zelo atraktiven zvok vozila. Ko prestavimo v način “sport” ali “track” se začne zabava, ki poskrbi za številne nasmehe. Izpuh vozila je tedaj glasen kot le pri malokaterem avtomobilu, ki še ni bil deležen kakšne športne predelave. Grmenje in pokanje iz izpušne cevi je tako v kombinaciji s “sočnim” zvokom motorja prava paša za avtomobilskih “melodij” željna ušesa.

Odprtih ust me je pustil občutek za volanom nove Fieste ST … ?

Za dober občutek za volanom prvi pogoj predstavljajo vozne lastnosti. Najprej moram poudariti, da sem imel srečo in na test prejel avtomobil v popolnoma svežih pnevmatikah Michelin Pilot Sport, v katere je serijsko obuta vsaka nova Fiesta ST. Za boljše vozne lastnosti je bila pri novi “ST-jki” spremenjena tudi sama arhitektura vzmetenja. Izboljšana je bila torzijska togost, prednji kolotek Fieste je širši za 10 mm, v primerjavi s predhodnico pa za 48 mm. Kakšen je občutek? Na čase sem se že spraševal, kaj bi lahko sploh še naredil, da najdem mejo vozila v zavoju. Fiesta se je ceste namreč držala kot klop!

Fiesta ST je serijsko opremljena s prednjima sedežema Recaro ter t.i. “ST volanom”, ki ima prirezan rob. Že sama pozicija sedenja vozniku daje veliko samozavesti pri agresivnejšem premagovanju zavojev. Tudi šeststopenjski ročni menjalnik si zasluži “lajk”, a bi, če smo nekoliko pikolovski, vseeno lahko bil še za odtenek bolj natančen.

Za vozniške sladokusce je seveda nujna izbira “Performance paketa”, ki prinaša mehansko zaporo diferenciala, sistem “launch control”, vozniku pa je lahko v pomoč tudi opozorilna signalna luč, ki zasveti v optimalnem trenutku za prestavljanje. Cena “performance paketa” znaša 800 evrov.

Ni potrebe, da bi se ob Fiesti ST jezili, saj to počne kar avtomobil sam … ?

Poleg “jeznega” karakterja, za katerega poskrbijo poskočni vranci pod pokrovom motorja, glasen izpuh ter izvrstne vozne lastnosti, je nova Fiesta ST “jezna” tudi v oblikovnem smislu. No, morda bi bila nekoliko boljša izbira besede za opis “agresivna”. Kupci boste lahko izbirali med sedmimi različnimi barvami, od katerih sta dve ekskluzivni za “ST-jko”. Gre za t.i. “performance blue” in “fox silver” (zelo dopadljiva barva mojega testnega primerka).

V primerjavi s klasično Fiesto ima različica ST nov prednji in zadnji odbijač. Zadaj izstopajo difuzor ter dve izpušni cevi (serijsko). Avtomobil je obut v 18-palčna platišča, ki malo spominjajo na stil Kena Blocka. Za doplačilo so na voljo LED žarometi. Strop vozila je temen, v notranjosti pa opazimo še številne “ST brandirane” detajle. Avtomobil je serijsko opremljen z zelo dobrim ozvočenjem Bang&Olufsen, ki zajema 10 zvočnikov ter navigacijskim sistemom.

Poleg tega, da je ni več na mojem dvorišču, me žalosti tudi to, da je končna cena Fieste ST (z vso dodatno opremo in brez popustov) razmeroma visoka … ?

Znaša namreč 31.600 evrov. Želim poudariti, da je avtomobil z vidika odličnih občutkov, ki jih nudi, in (ne)zahtevnosti za vožnjo nedvomno primeren tudi za dinamike željne voznike začetnike. Slednji bodo ob soočenju s ceno najbrž zgolj skomignili z rameni in pogledali drugam, morda celo h kakšnemu avtomobilu višjega ranga. No, nekaj se vendarle da rešiti s pomočjo 1.800 evrov Fordovega popusta, pa tudi 4.880 evrov vredno zalogo dodatne opreme se da malce omejiti (brez da bi trpela vozniška izkušnja). Presoja bo stvar posameznika, ki pa ima v tem segmentu na voljo tudi številne dostojne alternative.

Končna ocena: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??