Luka: Šest čustev in Seat Ibiza ;)

Blog, Seat, Testi, Top

Seat je znamka, ki s svojo zgodbo pogosto želi igrati na čustva svojih kupcev. Kdo bi mi torej lahko oporekal, če se tokrat odločim za čustveni …

Seat je znamka, ki s svojo zgodbo pogosto želi igrati na čustva svojih kupcev. Kdo bi mi torej lahko oporekal, če se tokrat odločim za čustveni – “emoji” test? 🙂

Vozne lastnosti in dinamika nove Seat Ibize so bile deležne mojega všečkanja.

Že sama pozicija sedenja vozniku daje veliko samozavesti pri agresivnejšem premagovanju zavojev. Turbobencinski trivaljnik s 115 “konjskimi močmi” je dovolj zmogljiv v vsakem trenutku, če ne morda že celo preveč za povprečnega uporabnika tovrstnega vozila. Tudi šeststopenjski ročni menjalnik si zasluži “lajk”. Poraba, ki sem jo z Ibizo (1.0 TSI, 115 KM) zabeležil na mojem testnem krogu, je znašala 5,4 litra/100 km, kar je izvrsten rezultat.

A predstavniki generacije Y razumemo, da je “lajk” kljub vsemu nekoliko “meh”.

Da bi se v vozne lastnosti Ibize zaljubil, manjka še nekoliko več povratne informacije na volanskem obroču in odzivnosti podvozja.

Najlažje se je zaljubiti v Ibizin dizajn.

Linije so izpeljane elegantno in ravno prav ostro zašiljene. Verjetno je Ibiza za marsikoga stilski prvak svojega segmenta, kar je običajno tudi zelo močna karta, na katero igrajo pri proizvajalcu vozil iz Barcelone. Zelo privlačen pečat dajo tudi žarometi, predvsem sprednji, ki so v vetrobranskem steklu pred Ibizo vozečega vozila videti, kot da nas napada zlobni, a nadvse zapeljivi hudiček.

Ibiza je torej stilska bomba, ki uspe navdušiti vse starostne skupine – sploh v izvedbi FR!

Seveda ne gre za posmehovanje, pač pa le za zabavno dejstvo, s katerim sem se soočil pri fotografiranju nove Ibize.

Navdušenci nad avtomobilistično fotografijo poznamo občutek, ko je avto kot “Megan Fox” – čudovit in fotogeničen z vsake perspektive. No, Ibizi to, kljub čudovitem dizajnu, ni šlo najbolje od rok. Morda je k temu prispevala tudi meni ne najljubša rožnato-zlata barva, a moral sem precej paziti, da z napačnim kotom Ibizi ne bi storil krivice in jo morda predstavil manj privlačno, kot je videti s prostim očesom.

Odprtih ust so me pustile prostornost ter tehnologije nove Ibize.

Zajeten je že prtljažni prostor, ki ima za ta segment nadpovprečne mere, sploh pa je izjemno prostorna potniška kabina, ki daje občutek, da sedimo v bistveno zajetnejšem vozilu.

Ibiza nudi izjemno pester nabor tehnologij, pa niti ne za zajetna doplačila. Odličen je že osrednji multimedijski zaslon na dotik, enako pa velja tudi za varnostno-asistenčne sisteme.

“Razjezil” me je izbor nekoliko pretrde plastike v notranjosti, predvsem na armaturi in sredinski konzoli. Tu Ibizi še manjka niansa do najboljših tekmecev na tem področju (npr. Pola in Mazde 2).

Še bolj pa me je razočaral volanski obroč, ki je bistveno pretanek in med krmiljenjem ne nudi ravno najbolj samozavestnega občutka, pač pa je prej nekoliko retro.

Zgodba nove Seat Ibize še zdaleč ne bo imela žalostnega konca, saj gre za dovršen avtomobil, ki po mojem mnenju nedvomno sodi med TOP 3 v svojem razredu.

“Žalostno” zanjo je zgolj to, da je takoj za mojim testom Ibize prišel test Volkswagna Pola. Da, verjetno ste uganili, Polo je celostno gledano še boljši. In to ne za veliko več denarja, kar lahko več kot učinkovito preverite na Avtokliku … 😉



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.