Ford praznuje: Izdelali so 10-milijontega Mustanga

Aktualno, Zanimivosti

Ford slavi, saj so dosegli pomemben mejnik – izdelali so 10-milijontega Mustanga, najbolje prodajani športni avto v ZDA v zadnjih 50 letih in najbolje prodajani športni avto na svetu že tri leta zapored.

10-milijonti Ford Mustang, ki je zapeljal s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu, ZDA, je kabriolet GT modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, z motorjem V8 s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Prvi serijski Mustang (VIN 001), ki so ga izdelali leta 1964, je bil prav takšne barve; isti model je poganjal motor V8 s 164 konjskimi močmi, dopolnjen s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

Doseženi mejnik so proslavili Fordovi zaposleni na sedežu družbe v Dearbornu in v obratu Flat Rock, za poseben pečat pa so poskrbeli preleti treh vojaških letal iz druge svetovne vojne P-51 Mustang in parada Mustangov iz petih desetletij proizvodnje, ki so se zapeljali od Dearborna do Flat Rocka, kjer trenutno izdelujejo Mustange.

V 54-letni zgodovini proizvodnje je imel Mustang še nekaj ‘rojstnih krajev’, saj so jih poleg obrata v Dearbornu, kjer so ustvarili originalnega Mustanga, izdelovali tudi v San Joseju v Kaliforniji in Metuchenu v New Jerseyu.

Najbolje prodajani športni avto

Mustang je v skladu s Fordovo analizo podatkov o kumulativnih registracijah novih vozil v vseh segmentih športnih avtomobilov za obdobje od leta 1966 do 2018, ki jih zbira agencija HIS Markit, najbolje prodajani avto v Ameriki v zadnjih 50 letih.

Od začetka prodaje na stari celini leta 2015 je Ford v Evropi prodal več kot 38.000 Mustangov.

Med vodilno peterico evropskih držav z največ prodanimi Mustangi v letu 2017 so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Belgija in Švedska.

Zdaj je na cestah že šesta generacija Forda Mustanga. Mustang pa nima vodilne vloge samo pri prodaji, njegova stran na Facebooku ima tudi več všečkov kot kateri koli drug model avtomobila.