V Evropo prihaja Ford Ranger Raptor

Aktualno, Novosti

Ford je potrdil, da bo novi Ranger Raptor – najtrpežnejša in najzmogljivejša različica najbolje prodajanega pickupa v Evropi – prihrumel v Evropo.

Novi model se bo predstavil na dogodku s področja iger Gamescom v Kölnu v Nemčiji.

Oddelek Ford Performance je prvega Rangerja Raptorja razvil za navdušence. Ti si ga bodo v Evropi lahko omislili sredi leta 2019. Poganjal ga bo Fordov 2,0-litrski dizelski motor v izvedbi Bi-turbo, ki razvije 213 KM in 500 Nm navora, motor pa bo dopolnjeval Fordov novi 10-stopenjski samodejni menjalnik. Tudi podvozje novinca so v oddelku Ford Performance optimalno prilagodili za terensko vožnjo z veliko hitrostjo in možnost premagovanja vseh ovir.

Ford in Microsoft sta danes objavila, da bo novi Ranger Raptor vključen v dirkaško video igro Forza Horizon 4, s katero bo imelo še več navdušencev nad športno vožnjo možnost preizkusiti vrhunske zmogljivosti izjemnega pickupa. S predstavitvijo novega Rangerja Raptorja na Gamescomu – največjem dogodku s področja računalniških in video iger v Evropi – je Ford postal prvi proizvajalec, ki je svoje novo vozilo predstavil na tem dogodku.

Ranger Raptor je opremljen s posebej ojačenim okvirjem podvozja, izdelanim iz jekla z dodatnimi zlitinami. Raptorjevo vzmetenje je posebej prilagojeno in mora tudi ob zelo hitri vožnji zagotavljati popoln nadzor in udobje. Blažilniki Fox Racing Shox s prilagoditvijo glede na zaznani položaj zagotovijo večje sile blaženja pri ekstremni obremenitvi, manjše sile v zmernejših pogojih pa poskrbijo za uglajeno vožnjo po cestah.

Športne blažilnike z bati s premerom 46,6 mm dopolnjujejo krmilne ročice iz aluminija, spredaj so uporabljeni stolpi z izpostavljenimi amortizerji, zadaj pa za vzmetenje skrbi kombinacija vijačnih vzmeti in vgrajenih Wattovih členov, ki omogoča pomik osi gor in dol s kar najmanj prečnega gibanja. Za zmogljivo zaviranje skrbijo zavorne čeljusti z dvema batoma spredaj, vsi štirje zavorni koluti s premerom 332 mm so prisilno hlajeni (prezračevani), sprednja sta debela 32 mm, zadnja pa 24 mm.

Ranger Raptor je opremljen s posebej razvitimi terenskimi pnevmatikami za vse terene BF Goodrich z dimenzijami 285/70 R17. Slednje imajo premer 838 mm in širino 285 mm. Ranger Raptor opremljen z dodatno zaščito podvozja. Serijsko Rangerjevo zaščito motorja in okrova diferenciala dopolnjuje nova udarna plošča, ki je izdelana iz 2,3 mm debelega jekla.

Novega Rangerja Raptorja so predstavili v barvi Ford Performance Blue s kontrastnimi poudarki v barvi Dyno Grey. Navdih za novo masko med ksenonskima žarometoma in nad okvirjem vgrajenim sistemom sprednjega odbijača, je bil Ford F‑150 Raptor. V sprednji odbijač so vgrajene nove meglenke LED s funkcionalnimi kanali zračne zavese za izboljšanje zračnega toka ob karoseriji.

Razširjena sprednja blatnika iz kompozitnega materiala lahko s svojo zasnovo zmanjšata poškodbe pri terenski uporabi ter omogočata večji hod vzmetenja in uporabo večjih pnevmatik. Oblikovanje stranskih stopnic preprečuje, da bi leteče kamenje zadelo zadnji del vozila, odprtine pa omogočajo odtekanje vode ter odvajanje peska, blata in snega.

Sedeži so posebej zasnovani za boljšo oporo pri hitri terenski vožnji. Na voljo sta dve stopnji čvrstosti oblazinjenja. Povsod so opazni modri šivi in poudarki iz usnja. Obvolanski prestavni ročici iz magnezija omogočata hitrejše prestavljanje in sta dosegljivi ob naslonih za dlani v usnje oblečenega posebej za ta model izdelanega volanskega obroča, ki ga krasi reliefni logotip Raptor.

Ranger Raptor s sistemom za upravljanje terena (Terrain Management System) vozniku omogoča izbiro med šestimi načini za paleto različnih terenov in voznih scenarijev.

Fordovi inženirji so pogonski sklop novega Ragnerja Raptorja z 2,0-litrskim motorjem EcoBlue Bi-turbo in 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom preverili v najzahtevnejših pogojih – nizkotlačni in visokotlačni turbopolnilnik so med drugim priganjali 200 ur brez premora, da sta razbeljeno žarela. Pri nižjih vrtljajih delujeta turbopolnilnika zaporedno, da zagotovita večji navor in odzivnost, pri višjih vrtljajih pa večji nizkotlačni turbopolnilnik poskrbi za razvoj največje moči.

Fordov 10-stopenjski samodejni menjalnik je prav tak kot v modelu F-150 Raptor. Izdelan je iz jekla z visoko natezno trdnostjo, aluminijevih zlitin in kompozitnih materialov. Širši razpon razmerij omogoča hitrejše pospeševanje, večjo odzivnost in varčnejšo porabo goriva.

Med asistenčnimi sistemi za voznika in varnostnimi tehnologijami so tudi izboljšana različica Fordovega sistema za nadzor stabilnosti (s funkcijo za preprečevanje prevračanja in elektronskim nadzorom stabilnosti), uravnavanje zanašanja prikolice, pomoč pri speljevanju navkreber, nadzorovano spuščanje po strmini in nadzor s prilagajanjem glede na obremenitev.