Klemen Gerčar svetovni prvak v motokrosu

Motociklizem, Šport

Klemen Gerčar, član AMD Brežice, je na zadnji dirki svetovnega motokros prvenstva razreda MX3 uspel zadržati 13 točk prednosti pred Čehom Martinom Michekom in osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Klemen Gerčar, član AMD Brežice, je na zadnji dirki svetovnega motokros prvenstva razreda MX3 uspel zadržati 13 točk prednosti pred Čehom Martinom Michekom in osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Klemen Gerčar 2013 svetovni prvakTekmovanje v Šenkvicah na Slovaškem je Gerčar dobro pričel, saj je kvalifikacije zaključil na drugem mestu in si s tem priboril dobro izhodišče za samo dirko. Michek je zasedel šele osmo mesto, a na ogrevanju pred nedeljsko dirko z najboljšim časom Gerčarju dal vedeti, da bo boj za naslov svetovnega prvaka zelo oster. In tako je tudi bilo. Štart prve dirke ni Gerčarju prinesel nič dobrega, ob trku z lanskim prvakom Avstrijcem Walknerjem je namreč padel in dirko začel povsem iz ozadja. Iz sebe je potegnil vse atome moči in uspel prvo vožnjo zaključiti na sedmem mestu. Ker je bil Michek drugi, je to pomenilo, da se je prednost pred zadnjo vožnjo zmanjšala na vsega pet točk. Tik pred Gerčajem je to vožnjo zaključil Matevž Irt (AMD Sitar racing).

Drugo vožnjo je Gerčar začel nekoliko bolj zadržano, saj ni želel tvegati še enega padca. Med samo dirko sta se z Michekom ves čas prehitevala in se izmenjevala na mestih, čeprav povsem na vrh nista mogla. Gerčarju je na koncu šesto mesto v tej vožnji, ob dejstvu da se je Čeh uvrstil tik za njim, zadostovalo za naslov svetovnega prvaka.Na koncu je razlika med njima znašala 6 točk!

»Zelo sem vesel, da mi je uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka. Zahvalil bi se celotni ekipi in vsem, ki so me vsa ta leta podpirali. Hvala tudi navijačem« je bil po prihodu v cilj navdušen Gerčar. Zanj je bila sicer to letošnja najslabša uvrstitev, saj se na devetih dirkah le dvakrat ni uvrstil na zmagovalne stopničke. Je pa ob tem trikrat zmagal.

Matevž Irt je v drugi vožnji ostal brez uvrstitve, v skupnem seštevku prvenstva pa je 12.  

Po lanskem osvojenem naslovu mladinskega svetovnega prvaka Tima Gajserja, je to nov uspeh slovenskega motokrosa na svetovni ravni. Prav tako pa gre za enega največjih uspehov slovenskega motošporta, naslova svetovnega prvaka se je do sedaj v vzdržljivostnem motociklizmu dvakrat veselil Igor Jerman.

Vsi ljubitelji motokrosa in športa ste vabljeni, da se udeležite sprejema slovenskega motokros šampiona v ponedeljek ob 19. uri na glavnem trgu v Lukovici.