Kia v Mehiki zaključila investicijo vredno vrtoglavih 3 milijarde dolarjev

Zanimivosti

Gradnja Kiine nove tovarne, ki se nahaja v mestu Pesquería v severnomehiški deželi Nuevo Léon, se je začela oktobra 2014. Naložba v proizvodni obrat, ki je že šesti izven Južne Koreje, je vredna kar 3 milijarde dolarjev. Kia širi globalno proizvodnjo Kiina nova tovarna bo lahko letno proizvedla 400.000 vozil, kar bo dvignilo zmogljivosti na […]

Gradnja Kiine nove tovarne, ki se nahaja v mestu Pesquería v severnomehiški deželi Nuevo Léon, se je začela oktobra 2014. Naložba v proizvodni obrat, ki je že šesti izven Južne Koreje, je vredna kar 3 milijarde dolarjev.

Kia širi globalno proizvodnjo

Kiina nova tovarna bo lahko letno proizvedla 400.000 vozil, kar bo dvignilo zmogljivosti na skupno 3,56 milijona vozil. Proizvodnja se je začela maja letos s prvimi primerki avtomobila srednjega razreda, modela Kia Forte, ki se ponekod trži kot Cerato.

kia-motors-mexico_assembly-shop-medium

Naslednje leto v izdelavo novi Rio

V začetku leta 2017 se bo v novi mehiški tovarni začela tudi proizvodnja četrte generacije novega Ria, ki bo sicer svetovno premiero doživel 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Poleg zagotavljanja vozil za mehiško tržišče, kjer namerava Kia do leta 2020 doseči 5-odstotni tržni delež, bo 80 odstotkov proizvodnje namenjenih številnim drugim državam v regiji, vključno z ZDA in ostalimi južnoameriškimi tržišči, kjer je mogoče pričakovati naraščajoče povpraševanje. Tovarna trenutno obratuje v eni izmeni, kar zadostuje za proizvodnjo približno 100.000 vozil letno, ter izdela eno vozilo na vsakih 53 sekund. Druga in tretja izmena bosta zečeli delovati v letu 2017, kar bo letne proizvodne zmogljivosti dvignilo na 300.000 vozil (približno toliko kot v tovarni na Slovaškem). Kia pričakuje, da bo tovarna obratovala s polno zmogljivostjo 400.000 vozil letno do konca 2018.

new-kia-rio-exterior-3-medium

Center za nadzor kakovosti in 420 robotov

Nova avtomobilska tovarna je ena najsodobnejših na svetu. Med drugim se ponaša s 420 roboti v kleparskem in ličarskem obratu, karosernici, obratu za lakiranje ter na liniji za sestavljanje. Novi center za nadzor kakovosti zagotavlja, da so vsa vozila proizvedena po najvišjih standardih. Izjemna je zaključna faza proizvodnega procesa z naprednim ocenjevanjem kakovosti komponent in vrednotenjem, kjer se nadzor kakovosti izvaja skupaj s Kiinimi dobavitelji, to vsem sodelujočim omogoča izkoriščanje vseh ugotovitev, kakorkoli povezanih s kakovostjo. Center za nadzor kakovosti zagotavlja nenehno izboljševanje kakovosti vozil ter dvig ugleda znamke kot proizvajalca, ki presega pričakovanja strank.

14.000 novih delovnih mest

Tovarna bo v regijo prinesla veliko število novih zaposlitev. Tako bo do konca leta 2017 v njej in pri bližnjih dobaviteljih dobilo delo kar 14.000 ljudi.

Tovarna bo imela tudi center za usposabljanje zaposlenih pri sestavljanju vozil. Kiin sistematičen pristop do poklicnega usposabljanja in razvoja človeških virov bo od vsakega zaposlenega terjal 15-dnevno usposabljanje pred pričetkom dela v obratu za sestavljanje vozil, s možnostmi za prihodnja dodatna usposabljanja.

Tovarna Kia Motors Mexico bo približno milijon dolarjev letno vložila tudi v družbeno odgovorne projekte, ki se tičejo lokalnega prebivalstva Pesqueríe. Te aktivnosti bodo med drugim vključevale donacije vozil za organizacije, ki skrbijo za javno varnost, podporo revnejšim gospodinjstvom, gradnjo izobraževalnih središč in štipendije.