Karting: Kastelic drugi v Lonatu, smola Bogunoviča

Avtomobilizem, Šport

Druga dirka tradicionalnega mednarodnega pokala Trofeo Primavera je prinesla prve stopničke za Marka Kastelica, slovenski ekipni uspeh pa sta dopolnila Martin Mihič in Sara Markučič.

Po lepem uspehu na uvodni dirki Trofeo Primevera, so slovenski kartisti tudi minuli vikend v italijanskem Lonatu na zaključku pomladnega pokala poskrbeli za odmevne rezultate. Trideseta izvedba dirke na slovitem dirkališču v Lonatu, je v zadnjih letih postala izjemno priljbljena tudi med slovenskimi kartisti. Tudi letos pa jo je zaznamovala močna mednarodna zasedba.

Nedvomno je za največje veselje poskrbel Mark Kastelic (AMD Šlander), ki si je v pokalni kategoriji Mini ROK v konkurenci sedemnajstih voznikov privozil odlično drugo mesto. Kastelic (Formula K/Vortex/Bridgestone) je krog pred koncem celo prevzel vodstvo, a je po manjši napaki v zadnjih metrih dirke zmago prepustil Francozu Edgarju Anpilogovu (Parolin/Vortex/Bridgestone).

Še bolje je slovenskim kartistom kazalo v kategoriji Mini60, kjer sta v konkurenci tridesetih voznikov tekmovala Aleksandar Bogunovič (AMD Ptuj) in Matic Preša (AK NSR). Bogunovič (Formula K/TM/Vega) se je izkazal s petim mestom v kvalifikacijah, v polfinalu se je prebil na odlično drugo mesto, v finalu je vse do petega kroga vozil na drugem mestu, nato pa zaradi tehnične okvare odstopil. Matic Preša (Formula K/TM/Vega) je v finalu osvojil 19. mesto. Zmagal je Avstrijec Kiano Blum (Parolin/TM/Vega), ki si je z privozil tudi zmago v skupnem seštevku Trofeo Primavera v kategoriji Mini60. Od slovenskih kartistov je bil v skupnem seštevku pokala uvrščen le Matic Preša, ki je točke osvojil na obeh dirkah in končal na skupnem 13. mestu.

 Najbolj napete dirke smo minuli konec tedna lahko spremljali v najmočnejšem razredu KZ2, kjer sta tudi tokrat nastopala Sara Markučič (AK Lamko) in Martin Mihič (JEFRA Racing Klub). V kvalifikacijah se je v konkurenci šestinštiridesetih voznikov izkazala Markučičeva (Maranello/TM/Vega), ki se je zavihtela na visoko 14. mesto, medtem ko je Mihič (TB Kart/TM/Vega) s skromnim 26. mestom seznamu ponesrečenih kvalifikacij dodal novo poglavje. V izločilnih dirkah je Markučičeva osvojila 9. in 16. mesto, Mihič pa je nekoliko napredoval in se zavihtel na 12. in 13. mesto. Oba sta si v kvalifikacijskih dirkah tako privozila lepo štartno izhodišče za finale, kamor sta se podala s 17. in 18. štartnega mesta.

V finalni vožnji je dober štart uspel Mihiču, ki je že v uvodnih krogih dirke pridobil nekaj mest in se potegoval celo za uvrstitev med deseterico, na koncu pa je osvojil spodbudno 13. mesto. Markučičeva je odmeven rezultat bržkone zapravila v uvodnem krogu finala, ko je nazadovala povsem na začelje, nato pa se z dobro predstavo prebila do končnega 22. mesta. Zmage se je tokrat veselil domačin Massimo Dante (Maranello/TM/Vega), ki je osvojil tudi zmago v skupnem seštevku. Mihič se je v seštevku obeh dirk zavihtel na visoko 8. mesto, Markučičeva pa na 14. mesto seštevka za pokal Trofeo Primavera.

Sezona mednarodnih dirk se nadaljuje že ta konec tedna, kjer se bodo najboljši kartisti merili na memorialu Trofeo Andrea Margutti.