Iztok: Šest čustev in Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo, Blog, Testi, Top

Alfa Romeo je vedno veljala za čustveno znamko. Izkušnjo z novim Stelviom pa bom najlažje tudi tako opisal – z emoji z družabnega omrežja Facebook. Torej!?

Stelvio je na slovenske ceste zapeljal pred enim letom. Če bi zapisal, da je bila Alfa Romeo nekako v pol spečem položaju v času modela 159, in ko MiTo ni dosegel prodajnih pričakovanj, se je ta zgodovinska znamka pričela prebujati – najprej s prihodom Giulie. S prihodom Stelvia vsi – ne le ljubitelji – tudi tisti, ki niso bili nikoli naklonjeni milanskim lepoticam, nestrpno pričakujejo kaj bo naslednje zapeljalo iz te slovite tovarne … Da, vsi čakamo na kupejevsko različico Giulie.

Že to, da se je Alfa Romeo pričela prebujati, je vredno všečkanja – večkratnega!

Stelvio ne skriva sorodnosti z Giulio, in to je zgolj odlično! Ravno ta teden sem se udeležil preizkusa Stelvia Quadrifoglio na dubajskem dirkališču. Videti prijatelja po testu, sicer zapriseženega ljubitelja nemških vozil, da bi z veseljem segel po Stelviu, dokazuje, kako odlično delo so opravili Italijani!

Dan kasneje me je klical prijatej, sicer Nemec, da si je ogledal Stelvia v salonu ter priznal, da je čisto navdušen. Slišati te besede iz ust človeka, ki ima v svoji garaži Volkswagna Golfa R, Subaruja Imprezo WRX STi in še nekaj drugih vozil, je lahko zgolj odlično!

Odprtih ust sem ostal, ko sem dejansko po nekaj kilometrih sprevidel, da se Stelvio, če v zakup vzamemo, da gre vendarle za polnokrvno SUV vozilo, pelje precej podobno (kolikor se le da) svoji sestri Giulii, po kateri je povzel osnovo. Seveda je čutiti višjo oddaljenost od tal in nekoliko večjo težo vozila.

Pogonski sklop te ponovno pusti odprtih ust: štirikolesni pogon Q4, močan in hkrati varčen 2,2-litrski dizelski motor z 210 KM (154 kW), ki je spojen z ZF-ovim samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko. Vse navedeno poskrbi za izjemno tekočo vožnjo na nivoju premium konkurence s povprečno porabo (brez težav) okoli sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov.

 

Poredko čistim avtomobile. Priznam. Pri Stelviu sem to z veseljem počel, saj na ta način najlažje spoznaš linije vozila, ki so pri Stelviu res prijetno zaobljene.

Smešno je, da sem v svoji več kot 13-letni karieri testiranja vozil lastnoročno očistil zagotovo manj kot 5 % vseh testiranih vozil. Dejstvo pa je tudi, da so to ponavadi bila tista, ki so si to zaslužila. 🙂 Stelvio sodi mednje (in rdeča Giulia tudi).

Težko je najti pravi razlog za emoji, ki me naj bi žalostil. Pa vendar, če že moram, potem bi izpostavil prednja sedeža. V bistvu svoje delo opravita povsem zadovoljivo. Težko jima oporekam, vendar se podzavestno nisem uspel znebiti občutka, ko sem tu pa tam zapeljal hitreje čez zavoj, da bi mi lahko nudila več opore in bolj priročen sedalni del. Saj vem, dlakocepim … Vendar je to zgolj posledica, da sem pred tem sedel v Giulii s karbonskimi, na pol dirkalnimi sedeži, ki so resnično vrhunski. Seveda si lahko tudi Stelvia omislite z drugimi sedeži, vendar zagotavljam, da bodo ti na sliki v več kot 85 % zadostili vašim kriterijem.

Jezim se – NE na Alfo, ampak na zaprisežene “hejterje”, ki ne dajo niti opcije Stelviu, da se jim dokaže. To so tisti ljudje, ki so že vnaprej leta in leta prepričani, da je samo sveta nemška trojica sposobna izdelati soliden avto. No ja, naj kar živijo v zmoti.

Ne le, da mi je izjemno všeč zunanjost nove Giulie in Stelvia, preprosto se je zaljubiti tudi v notranjost. Razen zgoraj omenjenih sedežev je položaj za volanom super. Obvolanski prestavni ročici tudi v dizlu dajeta slutiti, da gre za znamko z dirkaškim pedigrejem, ki je na cesto spravila sicer zelo kultiviran avtomobil. Gumb za zagon motorja na volanu pa že spominja na vrance iz Ferrarijeve štale. Najlažje bo, če se odpravite v najbližji salon in se namestite vanjo. Zaprite oči in sezite po volanu, prestavni ročici … Vesel bom vašega mnenja.

Svojo Alfo Romeo Stelvio si lahko sestavite na www.avtoklik.si!

Foto: Luka Gregorič, Skupina Pesakrompir

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.