Test: Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 180 Super (pustite čustva doma)

Alfa Romeo, Testi

Težko orišem svoje veselje ob tem, da lahko že takoj na začetku tega testa zatrdim, da je Alfa Romeo naredila “konkreten” avto.

Težko orišem svoje veselje ob tem, da lahko že takoj na začetku tega testa zatrdim, da je Alfa Romeo naredila “konkreten” avto. Sam vedno poudarjam, da se mi zdijo nekateri ljudje z zagovarjanjem določene avtomobilske znamke “na življenje in smrt” zelo patetični. Pa vendar moram priznati, da imam tudi jaz svoj spisek avtomobilskih znamk, ki so mi še posebej pri srcu, najsi bo to iz objektivnih ali pa popolnoma subjektivnih, oz. čustvenih razlogov.

Ne bom razpredal o tem, katere znamke sodijo v to skupino, niti o tem, zakaj vanjo sodi Alfa Romeo*. Vse kar želim posebej poudariti v tem testu, je to, da je nova Alfa Romeo Giulia lahko dober nakup. Če se Alfe pregovorno kupuje s srcem, lahko pri Giulii mirno rečemo, da srce ne bo edini notranji organ, ki bi kupca lahko prepričal.

*V to skupino sodi tudi Honda. Prosim, ne me takoj obsodit! 😉

Si pa ne upam napovedati, koliko jih bodo vozili slovenski kupci, čeprav je avtomobil v javnosti izredno popularen. Toliko pogledov, kot jih je Giulia pritegnila med testom, so jih skupaj morda vsi avtomobili, ki sem jih letos testiral. A konkurenca je zastrašujoča. Alfa Romeo je z Giulio namreč dregnila v osje gnezdo. Jih naštejem? Audi A4, BMW serije 3, Mercedes-Benz razred C, Jaguar XE in Lexus IS so le najbolj opazni izmed njih. Da ne omenjam, kakšne alternative trg vse ponuja za ceno 30.000 evrov, kolikor je (kljub 4.500 evrov popusta) treba odšteti za najbolj oskubljeno različico.

Za različico, ki sem jo imel na testu, Giulio 2.2 JTDm 180 Super z avtomatskim menjalnikom, je potrebno odšteti okroglih 50 tisočakov. Ampak poglejmo, kaj kupec za ta denar dobi. Če ne štejem romantike, duše, tradicije in podobnih zadev, ki jih nekateri označujejo za tehtne razloge, spet drugi za nebuloze, Giulio zaznamujeta predvsem dve ključni kvaliteti:

Prva je njen dizajn. Samo poglejte si to:

A je treba še kaj dodati? Fantastične linije, ki kljub svoji čistosti avtomobil naredijo agresiven, poželjiv in poseben. Sam bom brez zadržkov za nebuloze označil natolcevanja o kopiji BMW-ja, Audija, Mazde, Maseratija in še ne vem česa vsega. O tem je ob “podobnosti” avtomobilov znotraj segmentov v letu 2016 pač neumno govoriti. Sicer pa so pri Alfi tudi sami priznali, da so se skušali v vseh pogledih približati nemški sveti trojici.

A sem že rekel, da je dizajn fantastičen? Seveda sem, pa bom še enkrat! Kar se tiče fotografiranja, je to prava poezija. Neuspešno sem, bolj za šalo kot zares, iskal kot, s katerega avtomobil ne bi izgledal navdušujoče. Verjetno niti med največjimi kritiki Alfe Romea tu nasprotovanja ne bo. Ti se običajno s tem celo tolažijo, češ, “dizajn je tako ali tako edino, kar kraljica odstavnih pasov ponuja”.

Pa jih moram tudi tu demantirati. Ne, tokrat ni samo dizajn. Saj sem rekel, da tokrat ne bo izbiralo samo srce.

Druga stvar, ki bi jo želel posebej pohvaliti, so vozne lastnosti in tehnika, ki jih omogoča. Testiral sem Giulio z 2,2-litrskim turbodizelskim motorjem ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Ne morem si pomagati, da ne bi začel z menjalnikom. V “dinamičnem načinu” ZF-ova dobrota prestavlja tako fantastično, da bi iz avtomobila najraje zmetal vse sedeže in panele, vgradil kletko in šel na pisto.

Tudi s podvozjem in izredno natančnim krmiljenjem bi se tam dalo zelo lepo uživati. Avtomobil je namreč odlično vodljiv. Včasih zaradi svoje natančnosti in občutka lahkotnosti prav sili v iskanje milimetrov od bankine na notranjem robu kakšnega zavoja. Da Alfa Romeo ne dopušča izklopa ESP-ja, mi je nekako razumljivo, ker ima ta ob dinamični vožnji res polne roke dela. Se pa ne bi pritoževal, če bi avtomobil v “surovih” okoliščinah lahko preizkusil. Ampak hej, za kaj takega Alfa ponuja še nekaj zmogljivejših sestric … 😉

Čeprav tudi 180 konjskih moči iz 2,2-litrskega turbodizla ni od muh. Pravzaprav bo to dovolj za veliko večino. Motor pa ob tem voznika nagradi tudi z zelo zadovoljivo varčnostjo. Sam sem na testu uspel priti nekje do šestih litrov in pol, a moram poudariti, da nisem pretirano varčeval. Z manj uporabe sicer odličnega načina “dynamic” bi šlo tudi niže.

Ima pa ta motor tudi svojo težavo, zaradi katere bi moral sam, če bi si ga omislil, zelo močno stisniti zobe. Pravzaprav bi moral malo zatisniti ušesa. Morda za koga ne bo moteče, a dotični motor ima izredno robat zvok. Žal glasen dizelski ropot kar nekoliko uniči vtis, ko se mimo pripelje sicer našminkana Giulia. Iskreno, sam bi pokukal k “bencinarju” (2.0 Turbo 200), ampak to mi seveda narekuje srce.

Da podkrepim, težava v glasnosti motorja se potencira zaradi nekoliko slabše zvočne zatesnitve potniške kabine. Tudi šum se pri hitrosti nad 100 kilometrov na uro poveča nekoliko nad nivoje konkurenčnih modelov.

Vendar v notranjosti ni govora o pomanjkanju kakovosti. Materiali so namreč otip zelo prijetni. In kaj je najboljše? Volanski obroč. Zatipamo en material, pa drugega, pa tisti lep in natančen šiv … Že sama oblika je briljantna. Pa še tipko za zagon motorja imamo kar na volanu – tudi to nudi zanimivo izkušnjo.

Sam infotainment na drugi strani ni nič posebnega. Mogoče bi Alfa Connect z manjšim, 6,5-palčnim zaslonom z vidika generacije Y lahko ocenil kot podpovprečnega, ampak to je seveda stvar okusa in potreb. Generacija X, predvsem nekoliko bolj športne vožnje željni predstavniki, bodo občutili predvsem večje pomanjkanje bočnega oprijema na sicer udobnih in prijetnih sprednjih sedežih.

Ko greste v Alfin prodajni salon, tokrat čustva pustite doma. Pa ne zato, da bi vas skušal obvarovati pred zapeljivostjo nove Giulie. To vam polagam na srce zato, ker bo največji up za preporod te legendarne italijanske znamke znal prepričati tudi vašo glavo. Obljubim! No, pa srce bo tudi prepričal … 🙂


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (2,2 JTDm 150): 29.990 EUR (s 4.500 EUR popusta)
Cena testnega modela (2,2 JTDm 180): 47.500 EUR (z 2.500 EUR popusta)
Motor: 2.143 ccm
Moč: 132 kW/180 KM 
Menjalnik: 8-stopenjski samodejni
Pospešek: 7,1 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 230 km/h
Poraba na testu: 6,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 480 l
Masa vozila: 1.520 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?