Novo doma: Audi A7 Sportback (za željne dobre vožnje izkušnje in pogledov mimoidočih)

Novo doma, Top

Audi je v Slovenijo pripeljal prva vozila nove generacije modela A7. Gran Turismo, veliki štirivratni kupe A7 Sportback je v prvi vrsti še vedno namenjen zahtevnim voznikom, a upravično gre pričakovati, da bo novinec obrnil tudi številne poglede mimoidočih. Predhodnik je na slovenskem trgu veljal za uspešnega, saj je naš uvoznik od leta 2010 prodal […]

Audi je v Slovenijo pripeljal prva vozila nove generacije modela A7. Gran Turismo, veliki štirivratni kupe A7 Sportback je v prvi vrsti še vedno namenjen zahtevnim voznikom, a upravično gre pričakovati, da bo novinec obrnil tudi številne poglede mimoidočih.

Predhodnik je na slovenskem trgu veljal za uspešnega, saj je naš uvoznik od leta 2010 prodal nekaj manj kot 120 vozil, kar predstavlja dobro tretjino tržnega deleža v tem segmentu.

Za videz novega Audija A7 Sportback so značilne ostre, zašiljene linije, ki so zgled dobile v nekaterih legendarnih Audijevih modelih, kot sta na primer Audi 100 Coupe, ali pa Audi Sport Quattro. Zadaj je moč opaziti značilno Z linijo. Prednja maska je nižja, zadnji del vozila pa nekoliko ožji, kar poveča stopnjo vizualne dinamike. Zadnji žarometi gredo skozi celotno linijo vozila in se vizualno dopolnjujejo z integriranim spojlerjem, ki se pri hitrosti 120 km/h samodejno dvigne. Nabor platišč obsega velikosti od 18 do 22 palcev.

Spredaj je A7 lahko opremljen s HD matričnimi LED žarometi, ali pa HD matričnimi LED žarometi z laserskimi lučmi z modro diodo v reflektorju. Prednji smerokazi so segmentni in sestojijo iz 12 pokončnih elementov. Enako velja tudi za zadnji luči, ki jih sestavlja 13 elementov, spodaj pa sta povezani s svetlobnim pasom.

Poleg atraktivnega dizajna glavni poudarek novinca predstavljajo tudi asistenčni sistemi, katerih nabor obsega prav vse, ki so na voljo v Audijevem paradnem konju, modelu A8. Skupaj je tu kar 39 asistenčnih sistemov. Združeni so v tri pakete: parkiranje, mesto in tour. Slednji bo na slovenskem trgu serijsko na voljo v vseh vozilih Audi A7 (zajema asistenčne sisteme, ki vozniku najbolj pomagajo na daljših poteh).

Po dimenzijah je novinec ostal popolnoma enak kot predhodnik. Notranjost je kljub temu daljša za 21 mm, kar naj bi se najbolj poznalo pri prostornosti za potnike na zadnjih sedežih. Prtljažni prostor ima prostornino 535, oz 1.390 litrov.

Notranjost vozila je ponovno minimalistična. Prevladujejo vodoravne linije. Oblikovalci vozila pravijo, da so želeli ustvariti “futuristično salonsko vzdušje”. Kupcem so na voljo številne barve in prevleke. Na sredini opazimo dva zaslona na dotik, na katerih lahko voznik in potnik upravljata s številnimi nastavitvami. Zaslona imata tudi možnost povratnega signala, ki se odrazi v obliki posebnega impulza.

Novi A7 bo na začetku na voljo z dvema različnima motorjema. Gre za trilitrski bencinski (TFSI) in trilitrski dizelski (TDI) motor. Prvi, 55 TFSI, ima 340 KM. Dizel ima medtem oznako 50 TDI in razpolaga z maksimalno 286 KM. Oba motorja serijsko dopolnjuje štirikolesni pogon Quattro. Različice, ki razpolagajo z manj kot 500 Nm navora, bodo na voljo s 7-stopenjskim menjalnikom S-tronic, tiste z več kot 500 Nm navora, pa bodo opremljene z 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic.

Kasneje prihajajo tudi 45 TFSI (2.0 l) z 245 KM, 40 TDI (2.0 l) z 204 KM, S7 TDI s 354 KM ter TFSI PHEV (priključni hibrid) z 252 KM (bencinski motor) ter še dodatnimi 105 kW, ki jih bo zagotavljal elektromotor. Slednji bo na trg pripeljal v prvi tretjini prihodnjega leta.

Pri novem A7 je na voljo tudi blago-hibridna tehnologija. Slednja omogoča neslišno in brezemisijsko jadranje vozila med hitrostmi 50 in 160 km/h do največ 40 sekund. Start-stop lahko deluje že od hitrosti 22 km/h. Rekuperacija lahko deluje z maksimalno močjo 12 kW.

Cena Audija A7 Sportback z bencinskim motorjem se prične pri 84.900 evrih, dizelske različice pa pri 81.550 evrih. Ostale različice, na čelu s priključnim hibridom ter športnima izvedbama S7 in RS7, prihajajo na trg kasneje letos ali v prihodnjem letu. Vozilo bo skušalo prepričati predvsem stranke, ki cenijo dizajn in najnovejše tehnologije. Načrt prodaje slovenskega uvoznika je odvisen predvsem od dobave. V letu 2019 želijo prodati približno 30-35 vozil.


Luka Gregorič

Luka Gregorič

Luka je del ustvarjanja zgodbe Avto.Over.Net od leta 2014. V življenju rad sprejema izzive in ustvarja dobre zgodbe. Ceni inovativnost in kreativnost. Pohvali se lahko s prestižno zmago v karting-dvoboju proti uredniku, obenem pa trdi, da najlepše v uredništvu izvede obrat z ročno zavoro. :)

Audi je v Slovenijo pripeljal prva vozila nove generacije modela A7. Gran Turismo, veliki štirivratni kupe je v prvi vrsti še vedno namenjen zahtevnim voznikom, a upravično gre pričakovati, da bo novinec obrnil tudi številne poglede mimoidočih ...

Sorodne vsebine