Iztok: Chevrolet Camaro ZL1 ali Mercedes-Benz A45 AMG?

Blog, Chevrolet, Mercedes-Benz, Testi, Top

Že pred mnogimi leti so Američani na trg ponudili “muscle cars” z močnimi motorji, ne ravno športnim podvozjem in nabildanim izgledom. Na stari celini se je medtem razvila druga veja in potreba po športnih avtomobilih. Proizvajalci so ponudili “hot hatche”…

“Sto ljudi, sto čudi!” pravi znani rek, ki še kako prav pride v avtomobilistični industriji. Proizvajalci se trudijo zadovoljiti želje svojih strank oziroma bolje zapisano kreirati nove in nove potrebe po avtomobilih, ki jih predhodno niti niso imeli.

Kateri vam je bolj všeč? V katerem pa bi bolj uživali?

Kateri vam je bolj všeč? V katerem pa bi bolj uživali?

Že pred mnogimi leti so Američani na trg ponudili “muscle cars” z močnimi motorji, ne ravno športnim podvozjem in grobim, nabildanim izgledom. Namen je bil ponuditi cenovno dostopen avtomobil z močnim motorjem primernim za dirke v pospeševanju. Kot prvi takšen model se ponaša, leta 1949 izdelani, Oldsmobile Rocket 88. Značilni trije predstavniki so še Dodge Challenger, Ford Mustang in Chevrolet Camaro. Na stari celini se je medtem, sicer nekoliko kasneje, razvila povsem druga veja in potreba po športnih avtomobilih. Proizvajalci so ponudili “hot hatch” vozila, kjer gre sicer za klasično oblikovane kombilimuzine z močnimi motorji, športnim menjalnikom in odličnim podvozjem na meji že z dirkalnim. Dva kontinenta, dva svetova dojemanja uživanja. Kaj se zgodi, ko ta dva svetova trčita na Bližnji Vzhod kjer je dojemanje avtomobilov drugačno kot v Evropi, Sloveniji? Vozni park avtomobilov v Dubaju je mlad, svež. Ljudje, ki pogledujejo za avtomobiloma kot sta Chevrolet Camaro ZL1 in Mercedes-Benz A45 AMG pa se radi pohvalijo s svojim prevoznim sredstvom. Kateri je za koga?

Mišičnjak!

Mišičnjak!

Zadek me spominja na pesem Roka Trkaja, Ljubljančanke: "Rito stresa... Hodi k mačka, ljubi kot tiger. V tigrastih tangicah šarmera, a resnga tipa ni in tega ne kapira..."

Zadek me spominja na pesem Roka Trkaja, Ljubljančanke: “Rito stresa… Hodi k mačka, ljubi kot tiger.
V tigrastih tangicah šarmera,
a resnga tipa ni
in tega ne kapira…”

Chevrolet Camara bi zaradi moči, poganja ga V8 Supercharged motor s 580 “konji”, z lahkoto primerjali s kakšnim mišičnjakom. Tistim polnim mišic. Zelo pogosto so takšni tu v Dubaju na steroidih. Camaro je tudi. Moč na pogled prekipeva iz njega. Poraba je zverinska. Manj kot polurna vožnja po odprti šest-pasovni cesti poskrbi za padec kazalca nivoja goriva za 1/4. Moč? Pritisneš na stopalko za plin, motor začne besno rohneti. Uživaš v zvoku. A dokler avtomatski menjalnik dojame kaj mora narediti že izgubiš željo po hitri vožnji. Ponovno primerjava z mišičnjaki – ste kdaj kakšnemu že ponudili v roke kaj za delat? Ponavadi xo neuporabno. Izjeme izključujejo pravilo seveda. Pogosto se tudi punce pritožujejo, da mišičnjaki so lepi na pogled, a neuporabni. …In Camaro ZL1, kot najmočnejša opcija v ponudbi, je seksi. Lep na pogled. Ima globok zvok, ki pritegne že ko stoji na mestu. A tu se zaključi.

Kaj pa Mercedes-Benz A45 AMG?… Hm, lahko zapišem zgolj vseuporabni atlet. Mogoče se vidi na prvi pogled, da ga favoriziram, a daleč od tega. Vožnje s Camarom sem se izjemno veselil. Bil je na listi “drive it at least once in my life” in po tej izkušnji lahko zapišem. Videl, preizkusil in hvala, ampak ne hvala. Ponovno ena, mogoče slaba, primerjava; ko si za eno noč z lepotico. Poželjivo jo opazuješ. Napališ se nanjo. Lepa kot sam hudič. Skušnjava je močna. Pristaneš z njo v postelji kjer si razočaran nad njenim “performansom”. Vsa tista njena zapeljivost izgine, ko te začudeno pogleda v stilu: “Jaz sem lepa, dovolj je, da se uležem in dam noge narazen.” Vsakdo rabi vsaj eno takšno izkušnjo v svojem življenju. Nekateri dve, drugi se nikoli ne naučijo in si zapriseženo ponavljajo, da je to to. Pa je? A45 AMG na drugi strani je poln energije že pri “pobožanju” stopalke za plin, medtem ko je pri Camaru le ta linearno odzivna. Šele proti koncu pošteno sune.

Rita kot se šika? Ali je premajhna? To vprašanje je primerno tako za fante kot dekleta...

Rita kot se šika? Ali je premajhna? To vprašanje je primerno tako za fante kot dekleta…

A45 AMG je avtomobil, ki ga želim zapeljati po znamenitem Zelenem peklu. Se mi bo želja kdaj uresničila?

A45 AMG je avtomobil, ki ga želim zapeljati po znamenitem Zelenem peklu. Se mi bo želja kdaj uresničila?

…Da se vrnem k atletu AMG-ju. Zgolj štirivaljni pogonski agregat ponudi 360 “konjičev” (265 kW), ki jih na cesto prenaša preko vseh štirih koles sistema 4Matic. Okreten mestni avtomobil je uporaben za vsakodnevno vožnjo, kot tudi na dirkališču. Voziti avtomobil s samodejnim menjalnikom je v velikih mestih skorajda nuja. Ne verjamete? Se spomnite prispevka, ko sem s Porschejem 911 Turbo S padel v gnečo? No, tu ne morem kritizirati Camara ZL1, ki ga je ob lažerni vožnji prav lepo peljati. Ob “normalnem” pospeševanju Camaro lepo zarjove in udobno prestavlja navzgor. Problemčič nastane, ko želiš konkretneje stopiti na plin in pričakuješ, da bo vsa moč prešla na zadnji kolesni par tako brutalno, da bo šlo vse počez. Saj se da, ampak bi pričakoval to že pri malce močnejšem pritistku in ne zgolj v primeru “pedal to the metal”. Na drugi strani pri Mercedesu A45 AMG tega ne pričakuješ, ampak zgolj poskočnost. S pomočjo AMG Speedshift DCT sedem-stopenjskega menjalnika dobiš ravno to. Avtomobil prestavlja sam izredno hitro. Še večji užitek je prestavljati s pomočjo obvolanskih ročic pri polnem pospeševanju. Želja, da se s tem avtomobilom udeležiš kakšnega track daya je neizmerna. Medtem pa lahko na parkirišču opazuješ voznike Camara, ki vozijo počez.

1,5 tone težak A45 AMG se čez zavoje brez težav primerja z 1,7 tone težkim Camarom. Pri končni hitrosti so zadeve malce drugačne.

1,5 tone težak A45 AMG se čez zavoje brez težav kosa z 1,7 tone težkim, a bistveno močnejšim, Camarom. Pri končni hitrosti so zadeve malce drugačne.

In cena? Za Camara ZL1 boste v Dubaju odšteli 280 tisoč dirhamov, kar  preračunano pomeni malce več kot 56 tisoč evrov. Mali Mercedes vas bo stal 250 emiratskih tisočakov oziroma kanček več kot 50 tisoč evrov.

Kaj izbrati? Ko preizkušiš obe opciji se zaveš razlik, ki jih pred tem nisi vedel, saj le s klikanjem slik na medmrežju tega ne moreš začutiti, preizkusiti. Ko sediš v vozilu začutiš kvaliteto izdelave. Začutiš kje se bolj vidiš. Vsak se ima pravico videti v svojem idealnem vozilu. Verjamem, da se jih večina vidi zgolj v Camaru in drugi spet zgolj v A-ju. Jaz pa bi, čeprav me mišice mikajo, izbral A-ja. Uporabnost, naprednost, poskončost, uporabnost in športnost ima pri meni prednost. Enostavno zanj najdem več pozitivnih pridevnikov.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.