Novi Chevrolet Camaro v Frankfurtu

Aktualno, Novosti, Saloni

Na 65. frankfurtskem avtomobilskem sejmu bo Chevrolet premierno predstavil model Camaro v različicah kabriolet in coupe. Za najnovejšo različico ameriškega športnega avtomobila sta poleg radia s povezavo Chevrolet MyLink značilna bistveno prenovljena oblika nizke silhuete in hiter videz.

Na 65. frankfurtskem avtomobilskem sejmu bo Chevrolet premierno predstavil model Camaro v različicah kabriolet in coupe. Za najnovejšo različico ameriškega športnega avtomobila sta poleg radia s povezavo Chevrolet MyLink značilna bistveno prenovljena oblika nizke silhuete in hiter videz.

Tako izrazite prenove ta model ni bil deležen že od predstavitve konceptnega vozila Camaro leta 2006.

chevrolet camaro 2013 prenovaNovi Camaro se ponaša z boljšimi aerodinamičnimi lastnostmi, ki mu zagotavljajo večjo zmogljivost, saj omogočajo učinkovitejše hlajenje in stabilnost pri višji hitrosti. Sprednja maska ima širšo spodnjo in ožjo zgornjo rešetko hladilnika, medtem ko prezračevalne reže na pokrovu motorja pripomorejo k boljšemu hlajenju in manjšemu aerodinamičnemu vzgonu. Novo obliko zaokrožajo natančno izklesan pokrov prtljažnika, vodoravne luči in zračni difuzor. Tako coupe kot tudi kabriolet sta opremljena z zračnim krilcem z vgrajeno anteno.

Poganja ju 6,2-litrski 8-valjni, na katerega je lahko nameščen šeststopenjski ročni ali samodejni menjalnik. Modeli s samodejnim menjalnikom so opremljeni tudi z aktivnim upravljanjem goriva in s sinhronizatorjem odmične gredi (prilagodljivim krmiljenjem ventilov). Različica z ročnim menjalnikov razvije moč 432 KM (318 kW) pri 5.900 vrt./min in navor 569 Nm pri 4.600 vrt./min. Coupe pospeši od 0 do 100 km/h v 5,2 sekunde, kabriolet pa v 5,4 sekunde.

Vstopanje v novega Camara je preprosto in udobno, saj je standardno opremljen z daljinskim odklepanjem brez ključa, kupci pa se lahko odločijo tudi za daljinski zagon motorja. Za različico coupe so na voljo tudi v usnje oblečeni električno nastavljivi športni sedeži Recaro.

Ostale značilnosti notranjosti vključujejo nov barvni holografski prikazovalnik in radio s povezavo Chevrolet MyLink, ki je vgrajen v sredinsko konzolo. Radio ima vgrajen 7-palčni barvni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo s pregledno oblikovanim zaslonskim menijem z ikonami.

Novi radio s povezavo Chevrolet MyLink uporabnikom omogoča odpiranje telefonskih imenikov, osebnih predvajalnih seznamov in galerij fotografij iz združljivih pametnih telefonov. Za povezavo z zunanjimi napravami so na voljo priključka USB in aux-in ter povezava Bluetooth, sistem pa je opremljen tudi s funkcijo tvorjenja govora iz besedila*, ki uporabnikom omogoča poslušanje telefonskih sporočil. Vzvratna kamera je vključena v standardno opremo.

Poleg tega se lahko kupci odločijo za vgrajen navigacijski sistem z vsemi evropskimi zemljevidi. Tako kot pri vseh radijskih sprejemnikih s sistaemom Chevrolet MyLink, bodo tudi tega kupci lahko nadgradili z dodatnimi namenskimi aplikacijami, ko bodo te na voljo.

Novi Camaro bo proti koncu leta na voljo v izbranih Chevroletovih prodajnih salonih po vsej Evropi. S ceno v Nemčiji od 39.990 EUR za coupe in 44.990 EUR za kabriolet bo Camaro privlačna izbira za ljubitelje močnih in zmogljivih avtomobilov.

Vendar pa se Camaro ne odlikuje samo po odlični in dostopni ceni. Njegova surova moč, legendarna oblika in edinstvene značilnosti močnega športnega avtomobila so osvojile srca in domišljijo številnih ljubiteljev ter že nekaj desetletij navdihujejo ustvarjalce plakatov, majic in glasbe.

Srce in okostje prvega modela Camero, ki je bil leta 1966 novinarjem nepozabno predstavljen kot »divja zverinica, ki jè Mustange za zajtrk«, sta bila 3,9-litrski šestvaljni vrstni motor in enodelna zgradba. Odtlej je ljubitelje po vsem svetu navduševalo še pet vse bolj zmogljivih različic modela Camaro. Do leta 1968 sta Camare v Evropi v celoti sestavljala dva obrata, eden v belgijskem Antwerpnu, drugi pa v Bielu v Švici.