ZPS opozarja

Aktualno

Na zadnjem testu letnih pnevmatik, ki smo ga skupaj izvedle evropske potrošniške organizacije in avtomobilski klubi, se je izkazalo, da se še kako splača izbrati pnevmatiko priznane znamke. Na testu so se najslabše odrezale pnevmatike…

Na zadnjem testu letnih pnevmatik, ki smo ga skupaj izvedle evropske potrošniške organizacije in avtomobilski klubi, se je izkazalo, da se še kako splača izbrati pnevmatiko priznane znamke. Na testu so se najslabše odrezale pnevmatike znamk Wanli, Maloya in Kenda, katerih nakupa ne priporočamo, opozarjamo pa vas tudi na visoko vsebnost rakotvornih policikličnih aromatičnih ogljikovodikov (PAH) v nekaterih, s stališča oprijema lahko tudi dobro ocenjenih pnevmatik.

Omeniti velja, da potrošniške organizacije poleg lastnosti pnevmatik na mokri in suhi cesti dajemo velik poudarek tudi okoljevarstvu, ki je v skupni oceni zastopano kar s 40-odstotno obtežitvijo. Največja težava pri tem kriteriju ni le obraba pnevmatik, hrupnost in poraba goriva, pač pa predvsem vsebnost rakotvornih policikličnih aromatičnih ogljikovodikov (PAH). Tako je Fuldina pnevmatika Carat Progresso, ki bi bila sicer povsem v vrhu po voznih lastnostih, na našem testu komaj ujela oceno dobro, saj gumena zmes vsebuje preveč PAH, česar smo navadno vajeni pri tistih pnevmatikah, ki so že sicer slabo ocenjene.

Več informacij o rezultatih testa so na voljo v reviji za potrošnike VIP http://www.zps.si/o-nas/revija-vip/zadnja-stevilka-marec-2009.html?Itemid=363 in na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije http://www.zps.si/potovanja-in-prevozi/avto-in-prevoz/previdno-s-poceni-pnevmatikami.html?Itemid=316.

Več na Zvezi potrošnikov Slovenije >>