Zmaga in nesreča

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Aleš Bužga se je minuli vikend udeležil dirk na znanem avstrijskem dirkališču Salzburging, kamor Slovenci zahajamo zadnja štiri leta na zaključek sezone. S svojim renaultom meganom je nastopil v konkurenci Slovenskega prvenstva turnih avtomobilov –…

Aleš Bužga se je minuli vikend udeležil dirk na znanem avstrijskem dirkališču Salzburging, kamor Slovenci zahajamo zadnja štiri leta na zaključek sezone. S svojim renaultom meganom je nastopil v konkurenci Slovenskega prvenstva turnih avtomobilov – NIL Motorsport Cup 2008 in srednje evropski coni. Na 4,3 kilometra dolgi progi je  v državnem prvenstvu osvojil prvo in drugo mesto, medtem ko je v mednarodni konkurenci FIA CEZ A-2000 v soboto slavil zmago. Uspeha mu ni uspelo ponoviti v nedeljo, saj se je v prvi šikani takoj po štartu zapletel v nesrečo.

Avstrijsko dirkališče Aleš Bužga pozna še iz nekdanjega pokala SNP. Zadnji del proge pa mu, kot večini tekmovalcev predstavlja velik izziv. Gre namreč za hiter desni zavoj, ki mu večina pravi lijak. Tu je potrebna velika mera poguma, da dirkač doseže odličen čas. Kljub temu, da se Aleš v letošnji sezoni ni osredotočal na slovensko državno krožno prvenstvo je v še nekoliko močnejši konkurenci v soboto slavil zmago. V nedeljo je moral prepustiti premoč le avstrijskemu gostu v peugeotu 206 RC.

Vse moči je z ekipo usmeril v ponovno osvojitev prvaka v mednarodnem srednje-evropskem prvenstvu, ki ga razpisuje avtomobilistična zveza FIA. Na popoldanski sobotni dirki je zmagal in si tako že skoraj zagotovil naslov prvaka. Zataknilo se je v drugi dirki, ko se je v prvi šikani zavrtela slovaška škoda. Prišlo je do masovnega trčenja in Aleš je moral s precej uničenim renault meganom dirko predčasno zaključiti. Kljub vodstvu v prvenstvu  pretiranega veselja zaradi uničenega avtomobila v ekipi ni bilo.

»Sezona je za nami. Zadovoljen sem, saj nam letos avtomobil za razliko od minulih let ni delal nobenih skrbi. Žal me je doletela smola, da sem ga močno poškodoval na zadnji dirki. Morda pa je le res prišel čas, da si omislim novi dirkalnik,« je po dirki še vedno skrivnostno razlagal Bužga o napovedih za prihodnjo sezono.

Več na buzga-motorsport.com >>