Popolnoma novi Cruze

Aktualno, Novosti

Detroit. Prve fotografije popolnoma nove Chevroletove limuzine Cruze, ki bo svetu premierno predstavljen oktobra na pariškem avtomobilskem sejmu, razkrivajo dinamični štirivratni coupe, ki dokazuje, da vznemirljiva oblika in dostopna vrednost nista medsebojno izključujoči. Cruze, ki…

Detroit. Prve fotografije popolnoma nove Chevroletove limuzine Cruze, ki bo svetu premierno predstavljen oktobra na pariškem avtomobilskem sejmu, razkrivajo dinamični štirivratni coupe, ki dokazuje, da vznemirljiva oblika in dostopna vrednost nista medsebojno izključujoči.

Cruze, ki bo v Evropi naprodaj od marca naslednjega leta, predstavlja dramatično prenovo tradicionalne limuzine, ki jo zaznamuje Chevroletov novi svetovni oblikovni jezik, značilen za vse nove izdelke z zlatim metuljčkom.

Cruzova usločena linija strehe, ki se razteza od strmega vetrobranskega stekla do položnih zadnjih stebrov in kratkega pokrova prtljažnika, kompaktni limuzini omogoča razmerja mer coupeja.

Cruze, ki je širši in daljši od večine tekmecev, ima odločno držo s kolesi na zunanjih robovih čisto izrisane karoserije. Opazno tesni spoji ploskev karoserije in zmerna uporaba zunanjih okrasnih elementov poudarjata njegovo visoko kakovost in videz izklesane čvrstosti.

Cruzov dramatični profil dopolnjuje drzno oblikovanje sprednjega dela z velikimi ohišji žarometov, ki objemata sprednja kota in se kot puščica iztečeta v blatnika in izklesani pokrov. Druge oblikovne značilnosti vključujejo vbočeno ramensko linijo, dvodelno rešetko hladilnika in široko držo s kolesi, ki segajo prek ravnine karoserije. Notranjost je izdelana z oblikovnim motivom »dvojne kabine«, ki je bila prvič predstavljena v legendarnem športnem avtomobilu Corvette.

»Naš cilj pri oblikovanju Cruza je bila drznost, ne evolucija,« pravi glavni oblikovalec Taewan Kim. »Hoteli smo narediti velik korak naprej in ustvariti močan oblikovni pečat za Chevroletove izdelke po vsem svetu.« 

Obiskovalci pariškega sejma si bodo lahko ogledali tudi, kako se napredna Chevroletova oblika odraža v kakovosti Cruzove notranjosti. Uporaba zrnatih površin, mehkih materialov in opažev z blagim leskom zagotavlja kakovostno vzdušje, ki poudarja čisto in harmonično obliko notranjosti.

Ob evropski predstavitvi bo Cruze na voljo s 16-valjnim 1,6-litrskim (112KM/82kW) ali 1,8-litrskim (140KM/103kW) bencinskim motorjem, opremljenim s prilagodljivim krmiljenjem ventilov (VVT) na sesalni in izpušni strani, kar omogoča tako večjo moč kot tudi večjo varčnost porabe goriva in nižje emisije. Novi 2,0-litrski turbodizelski motor, ki razvije moč 150KM/110kW in navor 320 Nm, dodaja moč s še bolj izrazito varčnostjo. Petstopenjski ročni menjalniki in popolnoma nov in hkrati prvi Chevroletov šeststopenjski samodejni menjalnik v kompaktnem razredu zaokrožajo ponudbo pogonskega sklopa.

S prodajo, ki je v Evropi v prvem polletju 2008 zrasla za 23 odstotkov, je Chevrolet najhitreje rastoča med osrednjimi znamkami GM Europe. Prihod Cruza naznanja prihod vznemirljivega programa izdelkov, za katerega pričakujemo, da bo gonilo še večje uspešnosti znamke.

»Ponosni smo, da bo uvodna predstavitev tega svetovnega izdelka v Evropi,« je povedal Wayne Brannon, izvršni direktor Chevrolet Europe. »Chevrolet se od nekdaj zavzema za očitno dostopnost vrednosti in Cruze to uresničuje, kot še nikoli doslej. Z obliko, kakovostjo, materiali in vrhunskim slogom v vseh pogledih postavlja nov mejnik dostopne vrednosti. Tesno prileganje sestavnih delov in vmesnikov v Evropi postavlja nov standard v tem segmentu.«

Cruze je plod razvojnega procesa, ki črpa iz GM-jevih strokovnih virov po vsem svetu in je prvi v novi družini kompaktnih izdelkov vrhunske kakovosti. V pomoč mu bodo tudi pričakovane visoke ocene v vseh glavnih razredih varnosti pri trčenju.

Chevrolet Cruze bo v Evropi na voljo od marca 2009, temu pa bodo sledili drugi trgi in njim prilagojena izbira motorjev.