Velika nagrada VB, Silverstone, 6. julij 2008

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Tudi po deveti dirki letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 je moštvu Renault pustila sladko-kisel priokus. Po eni strani so se v kvalifikacijah in prvem delu napete dirke v spremenljivem dežju odrezali zelo dobro in Fernando…

Tudi po deveti dirki letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 je moštvu Renault pustila sladko-kisel priokus. Po eni strani so se v kvalifikacijah in prvem delu napete dirke v spremenljivem dežju odrezali zelo dobro in Fernando Alonso si je priboril nove točke, zelo blizu dobri uvrstitvi pa je bil tudi Nelson Piquet, ki je kasneje zdrsnil z razmočene steze. Kljub temu oba dirkača menita, da bi lahko v Silverstonu ob zelo zahtevnih pogojih na stezi iztržili še več. Ponovno se je pokazalo, da je dobre uvrstitve iz kvalifikacij še vedno zelo težko prenesti tudi v samo dirko. Vseeno sta oba dirkača v zahtevnih pogojih pokazala veliko.

V kvalifikacijah sta se Alonso in Piquet odlično odrezala, saj sta se uvrstila v zaključni del in si v njem priborila šesto oziroma sedmo štartno mesto. Oba sta tako imela zelo solidni izhodišči za začetek dirke, ki je bila izjemno nepredvidljiva tudi zaradi spreminjajočega se dežja in občasnih prebojev sončnih žarkov. Izbira gum in nastavitev dirkalnikov, taktično pravilno prilagajanje strategije in spretnost dirkačev na zelo mokri, občasno pa prav zaliti stezi so imeli ključno vlogo v razpletu dirke. Po štartu sta oba dirkača obranila svoji mesti in dobro držala korak z vodilnimi.

Ob prvem načrtovanem postanku v boksu se je Alonso odločil, da ne bo zamenjal koles, Piquet pa se je nazaj na stezo odpeljal s svežim kompletom pnevmatik. Slednja odločitev se je zaradi okrepljenega dežja izkazala za boljšo, zaradi česar se je Piquet celo prebil pred Alonsa, a je v močnem nalivu sredi dirke izgubil nadzor nad dirkalnikom in zdrsnil s steze v pesek in obtičal ujet v njem. Piquetov dirkalnik je, tako kot tudi mnogi drugi, dobesedno zaplaval na lužah, ki so se nabrale na stezi in so se jim uspeli izogniti le redki.

Alonso je medtem predčasno zapeljal v boks po sveže pnevmatike in gorivo ter se nato z več previdnosti uspešno prebil skozi zahtevni srednji del dirke, a proti koncu so bile njegove pnevmatike že tako obrabljene, da svojega četrtega mesta ni mogel ohraniti pred prodorom Fincev Raikkonena in Kovalainena, zato je dirko končal na šestem mestu.  

»Že pred dirko sem napovedal, da se lahko, če bo med njo deževalo, zgodi marsikaj. Zaradi razmer je bila dirka zelo naporna, največje preglavice pa so mi povzročale pnevmatike, ki so se izredno hitro obrabljale. Skozi cilj sem pripeljal skoraj brez profila na pnevmatikah za zmerno mokro stezo, sicer bi, ob malo bolj ugodni obrabi, lahko posegel po višjih mestih. Vseeno ne smemo biti preveč razočarani, saj sem osvojil tri nove točke, za katere pa sem se moral zelo potruditi,« je po dirki povedal Fernando Alonso.

Nelson Piquet je bil sredi dirke celo v nekaj boljšem položaju kot Alonso, a ga je na stezi zastajajoča voda na žalost stala nove dobre uvrstitve: »Zelo sem razočaran, ker je bila dobra uvrstitev v tej dirki tako rekoč na dlani. Dirkalnik je bil zelo dober, strategija je bila učinkovita, a presenetil me je močan dež, ki je dodobra namočil stezo. Pnevmatike so stik s podlago izgubljale na vsakem metru dirkališča, ne le v ovinkih temveč tudi na ravnih odsekih. Tako sem nenadoma izgubil nadzor nad dirkalnikom in vsega je bilo konec. Škoda, saj mi je šlo do odstopa zelo dobro. Zdaj se moram posvetiti dirki v Nemčiji, kajti pokazali smo, da smo lahko zelo hitri.«

Direktor moštva Flavio Briatore je ocenil, da so iz dirke ponovno iztržili manj kot bi lahko: »Sposobni smo osvajati še boljša mesta v dirkah, a ponovno nismo dosegli tistega, kar bi lahko. To pot so bile razmere na stezi res zahtevne, a v takih primerih moraš izrabiti vse težave, ki jih imajo tekmeci. Oba dirkača sta bila v zelo dobrem položaju in na koncu smo vsaj osvojili nekaj novih točk. Z nekaj več sreče bi se tako Fernando kot Nelson lahko uvrstila veliko višje in na tem moramo graditi za nadaljevanje sezone.«

Tehnični direktor moštva Pat Symonds je izid dirke pospremil z bolj optimistično oceno: »Oba dirkača sta bila v razmeroma dobrem položaju, a pri Fernandu smo se odločili za napačno taktiko, ker smo ob prvem postanku na njegovem dirkalniku pustili stare pnevmatike. Zato je bil proti koncu dirke nemočen pred napadi tekmecev. Žal mi je za Nelsona, ki je bil na poti do novih točk, a v deževnem vremenu se take stvari dogajajo.«

Pred naslednjo dirko – za VN Nemčije, ki bo 20. julija v Hockenheimu, imajo kar trije dirkači na čelu lestvice enako število točk, četrtouvrščeni pa le dve točki manj. Letošnje prvenstvo bo očitno še izjemno zanimivo.

Rezultati VN Velike Britanije:1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 1.39:09,440
2. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +1:08,577 min
3. Rubens Barrichello (Honda) +1:22,273 min
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) -1 krog
5. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) -1 krog
6. Fernando Alonso (Renault) -1 krog
7. Jarno Trulli (Toyota) -1 krog
8. Kazuki Nakadžima (Williams-Toyota) -1 krog
– Nelson Piquet (Renault) zdrsnil s steze
 (uvrščeno 13 dirkačev)

Najhitrejši krog: Kimi Raikkonen (Ferrari) 1:32,150 (18. krog)

Skupna uvrstitev za svetovno prvenstvo dirkačev:1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 48
    Felipe Massa (Ferrari) 48
    Kimi Raikkonen (Ferrari) 48
4. Robert Kubica (BMW Sauber) 46
5. Nick Heidfeld (BMW Sauber) 36
6. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) 24
7. Jarno Trulli (Toyota) 20
8. Mark Webber (Red Bull-Renault) 18
9. Fernando Alonso (Renault) 13
10. Rubens Barrichello (Honda) 11
11. Nico Rosberg (Williams-Toyota) 8
     Kazuki Nakadžima (Williams-Toyota) 8
13. David Coulthard (Red Bull-Renault) 6
14. Timo Glock (Toyota) 5
      Sebastian Vettel (Toro Rosso-Ferrari) 5
16. Jenson Button (Honda) 3
17. Nelson Piquet (Renault) 2
      Sebastien Bourdais (Toro Rosso-Ferrari) 2

Skupna uvrstitev za svetovno prvenstvo moštev:1. Ferrari 96 točk
2. BMW Sauber 82
3. McLaren-Mercedes 72
4 Toyota 25
5 Red Bull-Renault 24
6. Williams-Toyota 16
7. Renault 15
8. Honda 14
9.Toro Rosso-Ferrari 7

Renault F1 >>