Zadnja letošnja tiskovka

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

V sredo, 25. oktobra je bila v Grosupeljskem hotelu Kongo organizirana zadnja letošnja tiskovna konferenca Slovenskega prvenstva turnih avtomobilov v krožno-hitrostnih dirkah. Po petih atraktivnih dirkaških vikendih in desetih odpeljanih dirkah so svoje misli strnili…

V sredo, 25. oktobra je bila v Grosupeljskem hotelu Kongo organizirana zadnja letošnja tiskovna konferenca Slovenskega prvenstva turnih avtomobilov v krožno-hitrostnih dirkah. Po petih atraktivnih dirkaških vikendih in desetih odpeljanih dirkah so svoje misli strnili organizator prvenstva Dare Dubarič in prvaki posameznih divizij Luka Bravec, Aleš Bužga in Hannes Jagarinec, ki je opravičil izostanek absolutnega prvaka Martina Jakubowicsa, ki se tiskovne konference ni mogel udeležiti zaradi službenih dolžnosti.

Že ob vstopu v casino Kongo so lahko gostje občudovali letošnje atraktivne dirkalnike in sicer Robidinega VW Beetla, Selanovo Alfo Romeo 156 ter Marinškovo 156 GTA (facelift), Špelinega Renault Clia RS in Čedetovega Fiata Seicenta. V dvorani na odru pa je bil postavljen od Aleša Bužge zmagoviti Renault Megane. Ko se je dvorana napolnila se je program pričel.

Besedo je najprej prevzel Dare Dubarič, ki je na kratko preletel letošnjo sezono krožno-hitrostnih dirk, ki je bila prvič v celoti organizirana pod taktirko avto kluba Lamko. Poudaril je, da so se v klubu glede na trenutno stanje v slovenskem avtomoto športu maksimalno potrudili in speljali celotno sezono do konca. V prihodnjih dneh pa bo podpisana pogodba s krovno ogranizacijo AŠ2005 o organizaciji t.i. prvenstva SPTA pod vodstvom kluba Lamko še za naslednja štiri leta, kar bo omogočilo nadaljevanje uspešno pričetega dela.

Sledila so mnenja treh državnih prvakov posameznih divizij o prvenstvu. Luka Bravec, ki je v diviziji I. že dve dirki pred koncem sezone osvojil naslov državnega prvaka  je bil s sezono vidno zadovoljen. Lansko leto so ga spremljale zdravstvene težave, zato je letošnjo sezono začel s polnim zaletom in želel le zmagati. V letošnjem letu si je sicer želel, da bi se v njegovi diviziji znašel še kakšen tekmovalec več in hkrati dodal, da ga bomo prihodnjo sezono še srečevali na krožno-hitrostnih dirkah.

Pogumno in že vsega vajeni je mikrofon v roke prijel Aleš Bužga, ki je najprej pokomentiral letošnjo sezono: »V letošnjem letu sem imel precej tehničnih težav. Predvsem z menjalnikom, ki je nagajal celotno sezono… Se je zgodilo tudi, da sem dirko končal le s četrto prestavo…« a na koncu dodal »Konec, koncev se je vse dobro izteklo in uspel sem osvojiti naslov v SNP-ju.« Hkrati je povedal, da je osvojil tudi prvo mesto v točkovanju srednje-evropske cone v razredu A do 2.000 cm3. Za prihodnje leto pa se še ni odločil s katerim avtomobilom bo tekmoval. Vse je odvisno od novih pravil, po katerih meni, da bo po potrebi priredil svojega Megana ali pa kupil pokalnega švicarskega Renault Clia o katerem je že toliko govora.

Namesto prvaka divizije III. Martina Jakubowicsa je v Slovenijo prispel njegov moštveni kolega, mentor in hkrati nadrejeni Hannes Jagarinec, ki se je še enkrat lepo zahvalil slovenskim organizatorjem za dobro speljano prvenstvo ter opravičil izostanek Martina. Na kratko je pojasnil trenutno stanje v Avstriji, kjer najverjetneje tudi prihodnje leto ne bodo organizirali krožnega prvenstva, tako da jim še zmeraj ostane kot opcija SPTA. Mogoče je res zgledalo, da so se skozi sezono sprehodili do naslova prvaka, vendar temu le ni bilo tako. Vložiti so morali veliko truda, da so uspeli zadržati Jakubowicsevo prednost pred Robido, vendar je na koncu govor Jagarinec le zaključil s preprostimi besedami: »Perfektna sezona, perfektna.« Za prihodnje leto pa je napovedal, da se vračajo z vsaj enim avtomobilom v slovensko prvenstvo, saj bodo svojo srečo in znanje preizkušali še v nemškem pokalnem prvenstvu.

V nadaljevanju tiskovne konference je bilo govora že o sezoni SPTA 2007. Drago Božič in Dare Dubarič sta pojasnila, da sezona ostaja v istih okvirjih kot letošnje leto. Največja sprememba bo v zmanjšanju divizij, saj bodo prihodnje leto le dve. Obstaja pa možnost, da bi se za pokalne Renault Clie odprl novi razred, saj je trenutno precej voznikov zainterisiranih za nakup atraktivnih avtomobilov. Kakršnekoli informacije o teh avtomobilih lahko vsakdo naslovi na avto klub Lamko, ki je zbral večino ponudb švicarskih avtomobilov. TV prenos oziroma vsaj reportaže so že skoraj zagotovljenje za prihodnje leto, medtem ko Lamko še išče generalnega pokrovitelja. Koledar ostaja v osnovi nespremenjen, torej prvi dirki bosta 14. -15. aprila v Melku, sledile bodo štiri dirke na Mobikrogu junija in julija. V začetku septembra bosta še dve dirki na Grobniku ter 28. – 30. septembra še zaključek z zadnjima dirkama v Salzburgingu.

Po uradnem delu je sledila pogostitev in družabno srečanje. Izvedeli smo, da obstaja veliko zanimanje za pokalne Renault Cliote. Igor Dekleva je izjavil, da v kolikor bi bilo prijavljenih dovolj avtomobilov, bi njihova ekipa nastopila z najmanj tremi. Za slednje se zanimajo še Aleš Bužga, Mark Selan, Luka Kropivšek, Samo Čede, Špela Fabijan in mogoče še kdo.

[email protected].

Več na avtoklub-lamko.si