PSA Peugeot Citroen predstavlja dizelsko hibridno tehnologijo

Aktualno

PSA Peugeot Citroen predstavlja dva prototipna avtomobila na hibridni dizelsko-električni pogon, Peugeot 307 in Citroen C4 hibrid HDi. Avtomobila prestavljata korak naprej na področju nižje porabe goriva in zmanjšanja CO 2 v izpuhu. Prav tako…

PSA Peugeot Citroen predstavlja dva prototipna avtomobila na hibridni dizelsko-električni pogon, Peugeot 307 in Citroen C4 hibrid HDi.
Avtomobila prestavljata korak naprej na področju nižje porabe goriva in zmanjšanja CO2 v izpuhu. Prav tako nudita večje ugodje v vožnji v vseh okoliščinah, zlasti v mestnem prometu.

Povprečna poraba dizelskega goriva je 3,4 litra na 100 kilometrov in 90g CO2 na kilometer, kar so izjemne vrednosti za avtomobile tega segmenta. Gre za 25% boljše vrednosti kot pri podobnih vozilih z bencinskim hibridnim pogonom oziroma kar za liter nižjo porabo na 100 kilometrov pri mešani (mestni in izvenmestni) vožnji.

PSA Peugeot Citroen hibridna HDi tehnologija sloni na 1,6 HDi dizelskem motorju, filtru trdnih delcev FAP, najnovejši tehnologiji Stop & Start, električnem motorju, pretvorniku, visoko napetostnih baterijah in elektronskem vodenju. Avtomobila sta opremljena tudi z elektronskim nadzorom ročnega menjalnika.

Stop & Start sistem omogoča hibridnima HDi avtomobiloma zagon in vožnjo le s HDi motorjem tudi kadar so visoko napetostne baterije povsem prazne. Ostala hibridna vozila so v podobnem primeru povsem nevozna.

Hibridna HDi tehnologija nudi več novosti:

  • pretvorba kinetične energije med zmanjševanjem hitrosti in zaviranjem

  • 100% električno delovanje med mestno vožnjo do 50 km/h z nično stopnjo onesnaženosti in hrupa (faza ZEV-»zero emission vehicle«)

  • podaljšana faza ZEV, kjer je uporabljen električni pogon glede na stanje baterij

Med vožnjo na odprtih cestah in avtocestah lahko električni motor nudi dodatno 35% povečanje moči pri pospeševanju.

PSA Peugeot Citroen lahko začne proizvajati hibridne HDi avtomobile z letom 2010,vsekakor pa je širša proizvodnja pogojena s cenovno dostopnostjo širšemu krogu kupcev. Danes je razkorak med hibridnim HDi avtomobilom in dizelskim HDi prevelik in bi ga bilo potrebno za širšo dostopnost kupcem zmanjšati za polovico.

Družba PSA Peugeot Citroen si prizadeva za zmanjšanje stroškov nove tehnologije. Le z dosega tega bo lahko zagotovila razširjenost hibridne HDi inovacije in obenem prispevala k manjšemu onesnaženju okolja.


Za dosego le tega načrtuje:

  • Poglobljeno delo na raziskavah in razvoju (R&D) na štirih področjih, ki predstavljajo najvišje stroške: visoko-napetostne baterije, električni motor, pretvornik in zavorni sistem v povezavi s pretvornikom.

  • Združiti izsledke dobaviteljev in raziskovalnih laboratorijev in jih povezati v sodelovanje.

Hibrid HDi Peugeot 307 in Citroen C4 s paleto inovativnih tehnologij

– 1,6-litrski HDi motor + filter trdnih delcev
– elektronsko nadzirani menjalnik
– nova generacija Stop&Start
– električni motor in pretvornik
– visoko-napetostne baterije
– elektronski nadzor električnega motorja in motorja – z notranjem izgorevanjem
– električni pogon pri hitrosti do 50 km/h
– podaljšana faza ZEV

Vir: Peugeot Slovenija


Sorodne vsebine