ASIMO naredil velik korak

Aktualno, Zanimivosti

Novi Asimo lahko hodi z vami vštric in vas pri tem drži za roko. Je bolj gibljiv ter lahko po mili volji pomika naokrog razne vozičke in podobne predmete. Z novo razvitim sistemom popolnega nadzora,…

Novi Asimo lahko hodi z vami vštric in vas pri tem drži za roko. Je bolj gibljiv ter lahko po mili volji pomika naokrog razne vozičke in podobne predmete. Z novo razvitim sistemom popolnega nadzora, ki krmili vse njegove funkcije, lahko ASIMO samostojno opravlja vlogo receptorja ali celo postreže s pijačami na pladnju. Je bolj okreten kot prej, saj lahko teče s hitrostjo 6 km/h in se med tekom celo obrne. Hitrost normalne hoje: 2,7 km/h (prejšnji model: 2,5 km/h)

ASIMO je zdaj sposoben samodejno opravljati naloge receptorja ali informativnega vodiča v skladu z gibanjem mimoidočih. Lahko prepoznava svojo okolico prek vizualnih senzorjev, senzorja talne površine, ultrazvočnega senzorja in posebne kartice za sporazumevanje (IC Tele-interaction Communication Card), ki so jo razvili pri Hondi. Imeti jo mora oseba, s katero bo ASIMO komuniciral. Na glavi nameščena očesna kamera in s (kinestetičnim) senzorjem sile opremljeni zapestji, omogočajo ASIMU, da v pravem času izroči ali sprejme predmet kot denimo pladenj ali se celo rokuje z osebo in temu ustrezno giblje.

Sposoben je prosto upravljati voziček in pri tem ohranjati primerno razdaljo do njega s prilagajanjem sile svoje leve in desne roke pri potiskanju vozička, kar mu omogoča (kinestetični) senzor sile na zapestjih. Celo če je gibanje vozička ovirano, ga bo ASIMO znal z ustreznimi manevri še naprej voditi, tako da bo npr. prilagajal hitrost ali spreminjal smer gibanja.

Hitrost normalne hoje je 2,7 km/h (prejšnji model: 2,5 km/h). Hitrost hoje med premikanjem/prenašanjem predmetov je 1,6 km/h (pri prenašanju predmeta z maso 1 kg). Hitrost teka v krogu je 5 km/h (polmer 2,5 m).

Vir: AC-Mobil d. o. o.