Nova sezona se je že začela!

Avtomobilizem, Šport

Zastor nad spektakularno sezono svetovnega motociklističnega prvenstva je padel minulo nedeljo v Valencii, dirkači in moštva pa so na jugu Španije že začeli priprave na novo sezono. Danes je na dirkališču Ricardo Tormo testirala kopica…

Zastor nad spektakularno sezono svetovnega motociklističnega prvenstva je padel minulo nedeljo v Valencii, dirkači in moštva pa so na jugu Španije že začeli priprave na novo sezono.

Danes je na dirkališču Ricardo Tormo testirala kopica dirkačev, v ospredju sta bila svetovni prvak v četrtlitrskem razredu Dani Pedrosa in Sete Gibernau, slednji se je medtem že preselil v ekipo Ducatija. Pedroso je po dveh fantastičnih sezonah v četrtlitrskem razredu pod svoje okrilje vzelo tovarniško moštvo Honde, ki se je že pred časom naveličalo uslug Maxa Biaggija. Mladi Španec je tako prvič po lanskem letu spet sedel na najmočnejši motocikel na svetu, v prvih kilometrih pa se je predvsem spoznaval s štiritaktno “zverino”, ki premore več kot 250 konjskih moči. “Ker sem še zelo mlad, je morda še nekoliko prezgodaj za prestop v najvišji razred, vendar tako je pač naneslo,” je pred testom povedal Pedrosa. “Sedaj gre zares in v prihodnji sezoni se bom lahko dokazal, upam le da bodo ljudje okoli mene potrpežljivi,” je še dodal.

Poleg veteranov, ki si za prihodnjo sezono še niso našli moštva, je testiralo kar nekaj novincev. Hondino poltovarniško moštvo Pons je priložnost za spoznavanje z najelitnejšim razredom ponudila mlademu Avstralcu Caseyu Stonerju, ki je v četrtlitrskem razredu osvojil naslov podprvaka. Priložnost je dobil tudi svetovni prvak v najšibkejšem razredu Švicar Thomas Luethi. Skupaj z novincem leta v četrtlitrskem razredu, Andreo Doviziosom sta testirala dirkalnik, ki ga je na zadnji dirki uporabljal Sete Gibernau.

Na motocikel Sita Ponsa je danes sedel tudi Carlos Checa, ki zaenkrat še ni našel rešitve pred upokojitvijo. Španski veteran je po nekaj krogih grdo padel, a jo je odnesel brez resnejših poškodb.

Pri Kawasakiju sta se s tehničnimi okvarami borila Randy de Puniet in Olivier Jacque. Poleg številnih tehničnih težav, se kawasakijevega poltovarniškega moštva Eckl lotevajo tudi očitki medijev. Zaradi podpisa pogodbe z mladim de Punietom so nemški mediji ostro napadli lastnika moštva Haralda Eckla, saj mladi Francoz ne sodi med najbolj obetavne dirkače mlade generacije.

Obširnega testnega programa se je lotilo moštvo Suzukija, ki je v Valencii testiralo kar s tremi dirkači. Poleg Johna Hopkinsa in novinca v moštvu, Chrisa Vermeulna je nove komponente dirkalnika preizkušal tudi testni voznik Nobuatsu Aoki.

Dirkačem v Valencii nagaja nestabilno vreme, današnji program je bil zaradi močnega deževja celo prekinjen. Moštva bodo na jugu Španije ostala vse do konca tedna, medtem pa se svetovni prvak Valentino Rossi pripravlja na praznovanje naslova svetovnega prvaka, ki bo konec tedna v Pesaru. Na tradicionalni prireditvi “Moto e Miti” bo poleg Doktorja nastopil še Marco Melandri in motociklistična legenda Giacomo Agostini.
Več na Delo.si