Ford predstavlja 1.0 l EcoBoost

Aktualno

Ford je svojo paleto varčnih pogonskih sklopov razširil s povsem novim trivaljnim 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, ki so ga razvili v Evropi. To je najmanjši motor, kar so jih kdaj izdelali pri Fordu. Poleg tega je Ford potrdil, da bo naslednja generacija…

2D971DCE-9195-11E0-AC92-C16465B94067Ford je svojo paleto varčnih pogonskih sklopov razširil s povsem novim trivaljnim 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, ki so ga razvili v Evropi. To je najmanjši motor, kar so jih kdaj izdelali pri Fordu. Poleg tega je Ford potrdil, da bo naslednja generacija hibridnih vozil, med katerimi bo leta 2013 tudi C-MAX, opremljena z menjalnikom, ki so ga zasnovali, pripravili in izdelali v Fordu.

Najnovejši član družine EcoBoost in Fordov novi menjalnik za hibridna vozila bosta obogatila pestro ponudbo Fordovih vozil z varčno porabo goriva. Pri predstavitvi novincev med pogonskimi sklopi je Derrick Kuzak, podpredsednik globalnega razvoja izdelkov v skupini Ford, povedal, da so zmogljiv trivaljni vrstni motor razvili v Evropi za uporabo po vsem svetu in da v paleto Fordovih motorjev EcoBoost prinaša pomembno obogatitev. “V zadnjih petih letih smo poskrbeli za rekordno naložbo v nove pogonske sklope in tehnologije za varčevanje z gorivom,” je povedal Kuzak. “Danes imamo najbolj osvežujočo paleto pogonskih sklopov v celotni panogi. Veliko novosti pa je še pred vrati!”

Potrjeno je, da bo ta motor na voljo v novem Fordovem modelu B-MAX, ki bo v Evropi naprodaj leta 2012, po vsem svetu pa bodo z njim opremljeni različni drugi Fordovi majhni avtomobili.

1,0-litrski motor: Fordov najmanjši motor doslej

Inženirji v Fordovem tehničnem centru v angleškem Duntonu so prevzeli odgovornost za razvoj novega 1,0-litrskega motorja EcoBoost, ki predstavlja vogelni kamen izjemne družine bencinskih motorjev EcoBoost. To je tehnološko napreden in vrhunsko učinkovit trivaljni motor, ki je enako zmogljiv kot štirivaljni motor, le da ga odlikujejo veliko manjša poraba goriva in manjši izpusti ogljikovega dioksida.

Inženirji Fordovega globalnega centra za odličnost motorjev z manjšo prostornino so ta cilj dosegli z osredotočenjem na izboljšanje toplotne učinkovitosti in zmanjšanje trenja notranjih gibljivih delov motorja, še posebej med ogrevanjem, ko so za motor značilni večji izpusti CO2 in drugih onesnaževalcev. Novi motor uvaja številne nove tehnologije, ki bodo morda postale DNK prihodnjih Fordovih motorjev.

Zakladnica tehnologij

Joe Bakaj, podpredsednik globalne izdelave pogonskih sklopov, je povedal, da je 1,0-litrski motor sicer majhen glede velikosti, a navdušujoče bogato opremljen z naprednimi tehnologijami

“Nikomur še ni uspelo izdelati takšnega trivaljnega motorja.To je eden tehnološko najbolj naprednih in učinkovitih motorjev, kar smo jih kadarkoli zasnovali,” je povedal Bakaj. “Novi motor uvaja številne nove tehnologije, ki bodo morda postale del DNK prihodnjih Fordovih motorjev.”

1,0-litrski motor nudi veliko inovativnih rešitev za povečanje učinkovitosti:

  • Zamaknjen položaj ročične gredi zmanjšuje trenje.
  • Napredni sistem deljenega hlajenja, ki ga je zasnoval Ford, omogoča, da se ohišje motorja ogreje pred glavo valja. Hitrejše ogrevanje ohišja motorja prihrani gorivo, še posebej v hladnem vremenu.
  • Zbiralnik izpušnih plinov je vdelan v glavo valja. Sklop iz enega dela zniža temperaturo izpušnih plinov. To omogoča, da motor deluje z optimalnim razmerjem goriva in zraka v širšem razponu vrtljajev. Nova zasnova je tudi lažja in omogoča enakomernejše delovanje motorja.
  • Tehnologije EcoBoost, kot so polnjenje s turbopolnilnikom, direktno vbrizgavanje in dvojno neodvisno spremenljivo krmiljenje odmične gredi (Ti-VCT).

Za primerjavo je delovna prostornina najnovejšega člana Fordove globalne družine motorjev EcoBoost podobna kot pri motorju potovalnega motocikla. Ford ni še nikoli izdelal serijskega proizvodnega avtomobila z manj kot štirimi valji.

“Voznikom bo všeč novi 1,0-litrski EcoBoost,” je dodal Bakaj. “Navdušili jih bodo odlična odzivnost pri manjših hitrostih, moč, navor in uglajeno delovanje.”

Več podrobnosti o novem 1,0-litrskem motorju EcoBoost bo predstavljenih septembra na Avtosalonu v Frankfurtu.

Novi menjalnik za hibridna vozila

Ford je objavil, da bo v drugi polovici letošnjega leta začel s proizvodnjo novega menjalnika, posebej namenjenega vgradnji v prihajajoča hibridna vozila. Izdelovali ga bodo v tovarni Van Dyke v Detroitu, proizvodnja v polnem obsegu pa bo stekla v prvem četrtletju 2012. Novi menjalnik bo zamenjal sklop, ki ga trenutno izdelujejo na Japonskem in ga uporabljajo v hibridnih vozilih Ford in Lincoln v Severni Ameriki.

Novi menjalnik za hibridna vozila so zasnovali, pripravili in izdelali v Fordu. Elektronski brezstopenjski menjalnik (e-CVT) za hibridna vozila bo v primerjavi s sedanjim menjalnikom nudil izboljšano zmogljivost, večjo končno hitrost in daljši doseg vožnje.

“Za družbo Ford je zelo pomembno, da nadaljuje z razvojem ključnih elementov pri izdelavi elektrificiranih pogonskih sklopov,” je povedal Kuzak. “S tem novim menjalnikom in izdelavo baterijskih akumulatorjev v naši tovarni v Rawsonvilleu v Michiganu bo Ford odlično pripravljen na izpolnjevanje zahtev glede kakovosti in zmogljivosti prihodnjih električnih in hibridnih vozil” je zaključil Kuzak.