Ford Fiesta ST pripravljena za proizvodnjo

Aktualno, Novosti

Ford na Avtosalonu 2012 v Ženevi predstavlja novo Fiesto ST, pripravljeno za proizvodnjo, preden bo športna kombilimuzina leta 2013 naprodaj po Evropi. Kupci so zahtevali novo Fiesto ST, odkar je zadnji model leta 2008…

Ford na Avtosalonu 2012 v Ženevi predstavlja novo Fiesto ST, pripravljeno za proizvodnjo, preden bo športna kombilimuzina leta 2013 naprodaj po Evropi. 

 
Kupci so zahtevali novo Fiesto ST, odkar je zadnji model leta 2008 zapustil evropske prodajne salone. Številke povedo vse: 1,6-litrski motor EcoBoost s 133 kW (180 KM), 240 Nm navora, 0–100 km/h v manj kot sedmih sekundah in največja hitrost več kot 220 km/h. Hkrati tehnologija EcoBoost zagotavlja za 20 odstotkov manjše izpuste CO2 v primerjavi s prejšnjo Fiesto ST.
 
556CC85E-6CE5-11E1-9615-B74F66B94067
 
Nova Fiesta ST, ki jo je razvila Fordova ekipa Team RS, navdušuje z znatnimi izboljšavami vožnje in vodenja, saj so jo inženirji postavili na posebej prilagojeno podvozje, ki je 15 mm nižje kot pri standardni Fiesti, ter opremili s Fordovim izboljšanim sistemom za nadzor vektorjev navora in s tremi načini elektronskega stabilizacijskega programa. Vse tehnologije so bile temeljito preizkušene z več kot 5000 prevoženimi kilometri na dirkalni stezi Nordschleife na nemškem Nürburgringu.
 
Poudarjeno kontrastno notranjost odlikuje bogata opremljenost, ki bo navdušila športne voznike, Fiesta ST pa je prvič standardno opremljena s športnimi sedeži Recaro. Na voljo bosta tudi funkcija MyKey, ki lastniku omogoča omejitev zmogljivosti in vklop varnostnih funkcij za primer, če bodo vozilo uporabljali manj izkušeni vozniki, in SYNC, Fordov sistem glasovnega upravljanja in povezav naprav v vozilu. Smelo in dinamično oblikovanje zunanjosti jasno izraža športnost modela in vključuje najnovejše Fordove oblikovne poteze, kot je na primer velika trapezoidna maska motorja.
 
Pri razvoju nove Fieste ST so se kot neprecenljive izkazale tudi izkušnje inženirske ekipe pri sodelovanju s Fordovimi partnerji v avtomobilskem športu, s katerimi so skupaj razvili Fiesto RS WRC, Fiesto Rallycross in dirkalno izvedbo Fieste.
 
Ob potrjeni proizvodnji nove Fieste ST za Evropo Ford pušča odprto možnost prodaje športnega majhnega avta v drugih regijah vključno s Severno Ameriko, saj je doživela konceptna Fiesta ST s petimi vrati zelo pozitiven sprejem na Avtosalonu 2011 v Los Angelesu.