Ford Fiesta 1.6 GTDI ST

Ford, Testi, Top

Ford Fiesta ST je Fordov najhitrejši in najbolj dinamičen serijski športen majhen avto. A v svojem razredu ima precejšnjo konkurenco. V najožji se zagotovo najdeta Renault Clio R.S. in Peugeot 208 GTi. Oba smo pri Avto.Over.Net že preizkusili. Kaj smo ugotovili?

Ford Fiesta ST je Fordov najhitrejši in najbolj dinamičen serijski športen majhen avtomobil. A v svojem razredu ima precejšnjo konkurenco. V najožji se zagotovo najdeta zloglasni Renault Clio R.S. in nostalgični Peugeot 208 GTi. Oba smo pri Avto.Over.Net že preizkusili. Kaj smo ugotovili po testu Fieste ST?

Poskočna v vsakem zavoju.

Poskočna v vsakem zavoju.

Najprej, da na kratko opišemo Ford Fiesto ST, ki jo odlikujeta natančno uglašen in na voznika osredotočen pogon in podvozje, ki zagotavljata vrhunsko izkušnjo vožnje. S podobnimi besedami so opisali Fiesto ST na uradni spletni strani slovenskega zastopnika. Z njimi se lahko po opravljenem testu zgolj strinjam. Podobno pa je ugotovil tudi vodja raziskav pri podjetju Pipistrel. Nekdo, ki sodeluje pri razvoju vrhunskega letala, kot je Pipistrel Panthera, bo že vedel, kaj je “kul” in kaj ne. Spodaj ob zaključku testa sledi njegov prispevek.

ford fiesta ST 2014

Detajli, ki navdušujejo.

Detajli, ki navdušujejo.

Ford Fiesta ST je za razliko od Peugeota 208 GTi in Renault Clia R.S. nekoliko podhranjena. A to se opazi predvsem in zgolj le na papirju, ko pregledujete dolgočasne tehnične podatke. Nikoli nisem rad izgubljal časa s prebiranjem podatkov, kot so število “konj”, teže in podobnih zadev. Raje se vedno usedem za volan in to preizkusim na lastni koži. Fiesta ST ima v primerjavi z omenjenima atletoma ostrejše, bolj športno nastavljeno podvozje. Dovolim si trditi, da bi čez isti zavoj (primeren za vožnjo v tretji prestavi pri visokih obratih) si upal peljati najhitreje prav s Fiesto ST. Clio R.S. je skorajda izenačen. Mogoče celo točno izenačen. Medtem, ko je Peugeot 208 GTi kanček zadaj.

Športen avto, ki je še kako priljubljen pri relistih.

Športen avto, ki je še kako priljubljen pri relistih.

Ko pridemo do praktičnosti je v ospredju Clio R.S., saj ima pet vrat in samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Avtomobil je tako izjemno praktičen tako v gneči, dolgo trajajoči vožnji po avtocesti, kot tudi ko vanj na zadnjo sedežno klop želimo natrpati dva mlada razposajenčka. Na drugi strani sta Peugeot 208 GTi in Ford Fiesta ST na voljo zgolj s tremi vrati in ročnima menjalnikoma.

V članku bi se lahko obdregnil še ob ceno in kaj kdo ponuja. Jasno kot beli dan je, da Clio R.S. strmi v prihodnost s svojim samodejnim menjalnikom, obvolanskima ročicama in naprednim R.S. Monitorjem. 208 GTi je nekje v sredini (nagiba se k podobnosti Fieste ST), medtem, ko želi biti Fiesta ST nostalgično pristno dirkalno obarvana. To ji tudi uspeva. V sled tega je tudi cenovno ugodna, če jo primerjamo s preostalima konkurentoma, saj ima najmanj opreme (brez parking senzorjev,…). Kdor si želi “pure track-day” avtomobil bo segel zagotovo po Fiesti ST. Saj sta Clio in 208-ica tudi primerna, a z razliko, da bodo po Renaultu segli bolj “geeki” in ljubitelji napredne tehnike, medtem ko nekako ocenjujem, da je Peugeot še zmeraj najbolj primeren za nežnejši spol. Mogoče zgolj moja osebna percepcija. Prodajne številke bodo pokazale svoje čez čas… Zaenkrat kažejo v dobro Fiesti ST.

Kaj bi pa vi izbrali?

Gregor Veble, Pipistrel, drugo mnenje:

prof. dr. Gregor Veble, vodja raziskav, Pipistrel d.o.o. Ajdovščina

prof. dr. Gregor Veble, vodja raziskav, Pipistrel d.o.o. Ajdovščina

Da gre za malo drugačno Fiesto, je sicer takoj jasno, ampak vseeno je potrebno pogledati večkrat, da postanejo razlike očitne. Predvsem izstopajo vpadljiva barva, difuzor v barvi avtomobila ter rdeče zavorne čeljusti.

Med vožnjo avtomobilček hitro zleze pod kožo, saj je že v prvem zavoju jasno, da se ne želi igrati le na pol. Nos je po mačje odziven, zadek pa mu poslušno sledi in se radoživo odziva na odvzemanje plina, a nikoli nepredvidljivo. Cena vrhunskih voznih užitkov je rahlo nadležno poskakovanje na trdem podvozju med vožnjo po avtocesti ter občasna hrupnost motorja in izpuha med sicer čisto lagodno vožnjo. A je napaka storjena že v začetku; s takim avtomobilom je greh iti na avtocesto, kadar vabijo zavoji vzporedne magistralke!

Manjša graja gre Recarovim sedežem, ki nudijo izvrsten bočni oprijem, hkrati pa precej zgrešeno ergonomijo ledvene podpore; ta je previsoka in pritiska predvsem na nadledvično žlezo, ki pa je že tako ali tako preobremenjena z adrenalinskimi užitki. Prav tako pri prestavljanju trpi komolec desne roke zaradi neprestanega zaletavanja v nesrečno postavljen centralni naslon. A so vse to malenkosti, ki popolnoma zbledijo ob izpiljeni vozni dinamiki ter splošnem vtisu kvalitetno izdelanega in malenkost (?) pobalinskega avtomobila.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Fiesta ST si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1597 ccm, turbobencinski (134 kW/180 KM, 220 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 7,9 / 4,8 / 5,9 (CO2: 138 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 220 km/h / 6,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 3969 / 1764 / 1468 mm
Medosna razdalja: 2489 mm
Teža: 1163 kg
Posoda za gorivo: 42 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 295 – 979 l

Osnovna cena (1.0, Trend): 10.390 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 22.440 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 21.360 EUR (vklučeno -2.850 EUR popusta)
(dodatna oprema: 600,- kovinska barva Molten orange, 75,- tempomat, 75,- dodatno zatemnjena stekla, 195,- ogrevano vetrobransko steklo, 150,- brisalca s tipalom za dež in samozatemnitveno vzratno ogledalo, 450,- sistem za odklepanje in zagon vozila brez ključa Ford Power (vključuje ele. poklopni vzratni ogledali), 225,- paket zunanjosti (poudarjeni napisi na zaščiti pragov, zavorne čeljusti v rdeči barvi, 17” platišča iz lahke zlitine v barvi Rado Grey))

Foto: Gregor Srpčič