Peugeot 208 GTi 1.6 VTi THP 200

Peugeot, Testi

Peugeot se zaveda pomembnosti oživljanja legend. V osemdesetih je 205 GTi mladim po celi Evropi poganjal kri po žilah in s postri krasil marsikatero otroško sobo.

Peugeot se zaveda pomembnosti oživljanja legend. V osemdesetih je 205 GTi mladim po celi Evropi poganjal kri po žilah in s postri krasil marsikatero otroško sobo. 208 GTi želi nadaljevati zgodbo športne ikone, konkurenca pa zato upravičeno dobiva sive lase in močnega nasprotnika.

Novi GTi se ponaša z impresivnimi tehničnimi podatki. Pod motorni pokrov so vgradili 200-konjski turbo motor (147 kW), od nič do 100 km/h pospeši v samo 6,8 sekundah in hkrati navdušuje z odlično ceno. Testni primerek je končnemu kupcu na voljo že za 20.690 evrov. Za ta denar je težko dobiti bolj zabaven avtomobil. 208 GTi se odpravlja v direkten boj s športno različico Renault Clia RS, s tem da stavi na bogato zgodovino in željo po pristni športnosti z ročnim menjalnikom. 

IMG_3364

Tehnično najbolj navdušujoč del avtomobila je zagotovo motor. Ta je plod sodelovanja BMW-PSA. 1,6-litrski 4-cilindrski turbo bencinski motor poznamo iz ikone malih športnikov – Minija, prvič pa je bil v Peugeotih vgrajen v RCZ-ju. Majhen avtomobil v kombinaciji z 200-konjskim motorjem praktično ponori. Motor je eden tistih, ki neprestano silijo v vrtenje koles ter s tem skrbi za odlične audiofilske užitke. Motor namreč že pri nizkih obratih prav prijetno brbota. Podvozje je v primerjavi z običajnim 208 prirejeno in bolj trdo, hkrati pa je avtomobil postavljen 8 milimetrov bolj k tlom. Motor odlično sodeluje z vgrajenim športnim 6-stopenjskim menjalnikom, menjalnik pa ima kratke hode in je zelo natančen. Prav tak, kot si ga v športniku želimo. 

Oznaka GTi se je vrnila v pravem slogu, kar oznanjajo tudi kričeči napisi na avtomobilu.

Oznaka GTi se je vrnila v pravem slogu, kar oznanjajo tudi kričeči napisi na avtomobilu.

Pri takem avtomobilu je pisati o čemer koli drugem kot o voznih užitkih povsem brez pomena. Kdor želi spoznati običajen 208 naj raje prebere Iztokov članek o osnovni različici. Lega na cesti je odlična. Direkten volan je majhen in omogoča vozniku veliko povratnih informacij. Velik plus močnega motorja so zagotovo pospeški, ki jih potrebujemo ob vključevanju na avtocesto ali za prehitevanje. Tam je GTi “kralj ceste” in se z lahkoto kosa tudi s precej močnejšimi in težjimi konkurenti. Deluje kot pravi mali divjak in naloga voznika je zgolj krotenje te razbesnele konjenice. Mladim voznikom bi pred vožnjo svetoval, da se posvetujejo z izkušenejšimi vozniki, kajti divjanje jih lahko hitro drago stane. Tak avtomobil mora voziti nekdo, ki natanko ve, kaj dela. Čeprav imam ravno pri tem avtu občutek, da so to lahko spet sanje mladine, ki si že tradicionalno želi divjati.  

Notranjost 208 GTi

Notranjost je dobila precej boljše materiale, kot smo bili vajeni v osnovni različici. Sedeži so športni in omogočajo odličen bočni oprijem. Ustvarjeni so s francoskim šarmom za detajle in kombinacija rdeče-črnega usnja ter rdečih šivov je prava za mali mestni dirkalnik. Testni primerek se je bohotil še s čudovito panoramsko streho, ki daje občutek prostornosti. Ob strani je opremljena z modrimi led diodami ter razvidno kaže, da so se oblikovalci potrudili pri svojem delu. JBL audio sistem odlično opravlja svojo nalogo. Zvok lepo potuje po majhni kabini, nizkotonec v prtljažniku pa daje še piko na i. 

Druženje z 208 GTi je nenehno zabavno. Pogledov si zaradi vpadljivih nalepk deležen tako na parkirišču kot med vožnjo, kjer z globokim glasom ne skriva, da gre za športnika. Naloga voznika je, da nenehno kroti to malo zver in prav v vsakem ljubitelju bencina se prebudi droben hudiček, ko se vsede vanj. Za izjemno dostopno ceno tako dobimo nadvse zabaven avtomobil, ki se trudi nadaljevati bogat sloves legendarnega 205 GTI. Ročni menjalnik v kombinaciji z odličnim Minijevim motorjem predstavlja veliko konkurenčno prednost, ki se je Peugeot dobro zaveda. GTi se je nedvomno vrnil v pravem sijaju. 

Iztok Franko, urednikov komentar o vozilu Peugeot 208 GTi:

urednik Iztok Franko v novem Peugeot 208 GTi

Urednik Iztok Franko v novem Peugeotu 208 GTi

“Priznam, Peugeote spoštujem kot udobne, mehke družinske avtomobile. Večkrat v šali med prijatelji povem, da včasih ne razumem ljudi, ki se odločijo za Peugeota, saj v njih – kot voznikih – očitno ni niti kančka športnosti. Po drugi strani jih razumem, ko me boli križ in si poželim udobne vožnje v Peugeotu, a to je druga zgodba… Skratka, 208 GTi me je presenetil! Ko so prišle prve novice na plano, da prihaja GTi sem pomislil, ah, tresla se je gora, rodila miš. Preprosto nisem verjel, da bo Peugeot na trg spravil takšno igračko.

Če 208 GTi primerjam neposredno z Renault Cliom R.S. se ta Levček vrača ‘back to the basic’ – h koreninam. Klasičen ročni menjalnik in pač le tista nujna ali manj nujna oprema v vozilu zavita predvsem v ugodno ceno. Na drugi strani je Clio R.S., ki stavi na moderen samodejni menjalnik in različne zabavne pripomočke, ki ga naredijo predvsem dražjega. Oba avtomobila sta zabavna za vozit, a ko sem ju pritiskal močneje – priznam – sem bolj užival v pristnem 208 GTi. No, mogoče pa bom moral še kakšen dodaten kilometer narediti s Ford Fiesto ST, da bo primerjava popolnejša.”

208 je prava retro reinkernacija 205 GTI

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Peugeot 208 GTi 1.6 VTi THP 200 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 turbobencinski (147 kW/200 KM, 275 Nm) / 6. st. ročni 
Poraba po ECE: 8,2 / 4,7 / 5,9 l (CO2: 139 g/km) 
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 10,5 sekund 
Dolžina / širina / višina: 3962 / 2004 / 1460 mm 
Medosna razdalja: 2538 mm 
Teža: 1160 kg 
Posoda za gorivo: 50 l 
Št. sedežev:
Prostornina prtljažnika: 311 l 

Osnovna cena (1.0 Access, 3 vrata): 10.461,50 EUR 
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 22.800,00 EUR (končna cena s trenutnim popustom: 20.690,00 EUR) 
(dodatna oprema: 90 EUR – naslon za roko + kromirana prestavna ročica, 500 EUR – panoramska steklena streha, 380 EUR – paket HiFi JBL, 320 EUR – parkirni sistem za samodejno parkiranje, 580 EUR – WLQX navigacija in CD enota, 190 EUR – alarmna naprava, 250 EUR – GTi nalepka) 

Foto: Anej Ferko