Druga generacija zmagovalnega avtomobila WRC

Avtomobilizem, Reli, Šport, WRC

Tehnično in vizualno v najboljši formi: Volkswagen je v Autostadtu v Wolfsburgu predstavil drugo generacijo modela Polo R WRC. S tem novim avtomobilom in novo podobo si je tovarniška ekipa iz Wolfsburga postavila cilj, da znova ubrani naslov svetovnega prvaka v rallyju FIA WRC. V premierni sezoni modela Polo R WRC leta 2013 in tudi […]

Tehnično in vizualno v najboljši formi: Volkswagen je v Autostadtu v Wolfsburgu predstavil drugo generacijo modela Polo R WRC. S tem novim avtomobilom in novo podobo si je tovarniška ekipa iz Wolfsburga postavila cilj, da znova ubrani naslov svetovnega prvaka v rallyju FIA WRC. V premierni sezoni modela Polo R WRC leta 2013 in tudi v sezoni 2014 je Volkswagen osvojil vse naslove svetovnih prvakov. Sestava vozniških ekip ostaja enaka: dvakratna svetovna prvaka Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (FRA/FRA) in njuni ekipni kolegi Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) in Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (NOR/NOR) bodo 22. januarja na startu prve etape legendarnega rallyja Monte Carlo.

csm_Polo-R-WRC-2015_64f01f84d9“Intenzivno smo nadgradili notranjost in zunanjost novega Pola R WRC,” tako dr. Heinz-Jakob Neußer, direktor tehničnega razvoja pri znamki Volkswagen. “Ne le, da je videz avta bolj dinamičen in športen kot prej, tudi pod pokrovom motorja so naši inženirji skrbno delali na tehničnih izboljšavah ter tako to dirkalno uspešnico preteklih dveh let izboljšali z dodatnimi detajli. Največ pozornosti je bilo namenjene učinkovitosti, zanesljivosti in zmogljivosti. Težko že čakamo na nastop novega Pola R WRC v Monte Carlu in na ostalih dvanajstih rallyjih na štirih celinah.”

csm_Polo-R-WRC-2015-1_36214afa83Najbolj očitna sprememba na novem Polu R WRC za sezono 2015 je njegova zunanjost. Osnovno belo barvo je nadomestila temno modra. Bele in svetlo modre črte povezujejo temno modri sprednji del z belim zadkom, ki ga markantno zaključi nov usmernik zraka. V nov dizajn pa so vključeni tudi močni Volkswagnovi partnerji na svetovnem prvenstvu v rallyju: Red Bull, Castrol, ki ga oskrbuje z mazivi, Volkswagen Financial Services, proizvajalec pnevmatik Michelin, specialist za podvozje in sklopke ZF Sachs in proizvajalec opreme OMP.

csm_VW-Polo-R-WRC-Debut-2015-1_9ba3757436Pod pokrovom motorja so Volkswagnovi inženirji realizirali številne nove ideje. Najpomembnejša novost je menjalnik s hidravličnim aktiviranjem, ki ga je mogoče upravljati s prestavno tipko na volanu. Tri četrtine vseh komponent šasije, motorja, podvozja, pogonskega sklopa in aerodinamike so bile preizkušene in izboljšane po načelu “enostavnejše, lažje, stabilnejše”.

vw-20150115-2259Sébastien Ogier: “Sem izjemno optimističen, da bo novi avtomobil svoj prvi nastop opravil še bolje kot njegov predhodnik. Testirali smo mnogo stvari in vozniki smo intenzivno sodelovali z inženirji. Izjemno smo se trudili pri razvoju nove prestavne tipke in tako dosegli odličen napredek. Veselimo se nove sezone in verjamem, da nas bo zelo zanimivo primerjati z ostalimi ekipami. Dosedanji testi so bili uspešni, naši inženirji so se znova izkazali za uspešne. Polo R WRC je zdaj boljši kot kdaj koli prej.”

Jari-Matti Latvala: “Novi avtomobil daje izjemno dober občutek in komaj čakamo na novo sezono, ki jo bomo vozili s prestavno tipko na volanu, kar mi je zelo všeč. Kot celota je novi Polo hitrejši in še boljši od svojega predhodnika. Nimam zgolj jaz takšnega občutka, tudi Sébastien in Andreas se strinjata z mano. Tu ni vprašanja: veselimo se sezone 2015.”