Dodatna (varnostna) asistenčna sistema za Crosslanda X

Zanimivosti

Opel sedaj za svoj model ‘crossoverja’ Crossland X nudi dodatna sistema za pomoč vozniku.

Opel sedaj za svoj model ‘crossoverja’ Crossland X nudi dodatna sistema za pomoč vozniku. Novinec z izjemno zanimivim videzom športnega terenca že zagotavlja nekatere inovacije za varnejše in udobnejše vsakodnevne vožnje ter preprostejšo uporabo.

Mednje sodijo tudi žarometi s svetili LED za vse funkcije, projekcijski zaslon, vzvratna kamera s panoramskim (180-stopinjskim) zajemom, napredni parkirni pomočnik, opozarjanje na zapuščanje voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov s hitrostnimi omejitvami in nadzor mrtvih kotov. Novi paket opreme za doplačilo dopolnjuje to obsežno ponudbo in zagotavlja še opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili ter nadzor voznikove zbranosti z dodatnim zaznavanjem utrujenosti.

Opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili s pomočjo naprej usmerjene kamere Opel Eye spremlja dogajanje v prometu in lahko zazna druga vozila, ki peljejo ali mirujejo, in pešce (odrasle in otroke). Sistem predvaja zvočno in vizualno opozorilo ter poskrbi za samodejno zaviranje, če se razdalja do vozila ali pešca hitro zmanjšuje, ne da bi se voznik odzval.

Sistem za zaznavanje utrujenosti je dodatna funkcija nadzora zbranosti voznika, ki je del standardne opreme Crosslanda X in opozori voznika po dveh urah vožnje s hitrostjo več kot 65 km/h. Razširjeni sistem sproži opozorilo, če način vožnje (smer vozila) kaže, da je voznik utrujen ali nezbran: med instrumenti se pokaže opozorilo in oglasi se zvočni signal. Po treh opozorilih prve stopnje sistem med instrumenti prikaže drugo opozorilo z drugačno vsebino in oglasi se glasnejši zvočni signal. Sistem se ponastavi, če voznik 15 minut brez prekinitve vozi s hitrostjo pod 65 km/h.

Naslednja funkcija za večjo vsestransko varnost pri vožnji s Crosslandom X so inovativne luči, ki jih uvaja v segmentu. Povsem LED žaromete dopolnjujejo funkcije, kot so osvetlitev odcepa, upravljanje dolgih luči in samodejno uravnavanje višine svetlobnega snopa za optimalno osvetlitev ceste pred vozilom in najboljšo možno vidljivost. Projekcijski zaslon, ki je na voljo za doplačilo, obenem zagotavlja, da lahko voznik Crosslanda X s pogledom ves čas spremlja promet in ima hkrati pregled nad najpomembnejšimi informacijami, saj so hitrost vozila, veljavna omejitev hitrosti, nastavljena hitrost omejevalnika in regulatorja hitrosti ter navigacijski napotki projicirani neposredno v njegovem zornem kotu. Nadzor mrtvih kotov zmanjša možnost, da bi voznik v gostem prometu spregledal druga vozila, ki se mu bližajo z zadnje strani. Ultrazvočni senzorji sistema zaznajo vse druge udeležence v prometu (razen pešcev) in opozorijo voznika z rumenim simbolom v vzvratnem ogledalu.

Naprej usmerjena kamera Opel Eye zajema in obdeluje različne podatke, ki so osnova za asistenčne sisteme, kot sta prepoznavanje prometnih znakov z omejitvami hitrosti in opozarjanje na zapuščanje voznega pasu. Prepoznavanje prometnih znakov jasno prikaže trenutno veljavno omejitev med instrumenti ali na projekcijskem zaslonu za doplačilo. Opozarjanje na zapuščanje voznega pasu s prikazom in zvočnimi signali opozori voznika, če zazna, da vozilo nenamerno vozi iz svojega voznega pasu.

Novi član Oplove družine X poskrbi tudi za varnejšo in udobnejšo vzvratno vožnjo ter parkiranje. Za doplačilo je namreč na voljo panoramska vzvratna kamera, ki zorni kot prikaza območja za vozilom poveča na 180 stopinj, zato lahko voznik vidi tudi druge udeležence v prometu, ki se mu pri vzvratni vožnji bližajo iz ene ali druge smeri. Najnovejša generacija naprednega parkirnega pomočnika prepozna primerno parkirno mesto in vozilo samodejno usmeri vanj, prav tako lahko prevzame tudi usmerjanje vozila pri vožnji iz parkirnega mesta, voznik pa upravlja samo s stopalkami.