Citroën si bo v WRC vzel sezono premora

Avtomobilizem, Reli, Šport, WRC

V zadnjih dvaindvajsetih letih, od 1993 do 2015, si je Citroën priboril petnajst naslovov svetovnega prvaka: pet na vzdržljivostnih preizkušnjah, osem na reliju WRC in dva v prvenstvu WTCC. Zmagoviti avtomobilski šport, ki je spremljal prenovo rast in osvajalske pohode nove podobe blagovne znamke, se je globoko usidral v gene znamke Citroën. Foto: Citroën Sport […]

V zadnjih dvaindvajsetih letih, od 1993 do 2015, si je Citroën priboril petnajst naslovov svetovnega prvaka: pet na vzdržljivostnih preizkušnjah, osem na reliju WRC in dva v prvenstvu WTCC. Zmagoviti avtomobilski šport, ki je spremljal prenovo rast in osvajalske pohode nove podobe blagovne znamke, se je globoko usidral v gene znamke Citroën.

Foto: Citroën Sport

Ob zaključku sezone 2015 nam Citroën razkriva okvirne načrte svojega naslednjega izziva, s katerim namerava ohraniti vrednote ekipnega duha in še naprej presegati svoje zmožnosti in kreativnost. Skladno s strategijo, ki jo je začrtal predsednik uprave skupine PSA Peugeot Citroën, Carlos Tavares, bo znamka svojo udeležbo v avtomobilskem športu osredotočila na edinstven program svetovnih razsežnosti. Po zaključku poglobljene študije sveta sodobnega avtomobilskega športa je Citroën izbral svetovno prvenstvo organizacije FIA v reliju. Ta odločitev se zdi skoraj očitna, če se ozremo v preteklost, vendar pa je bila sprejeta pretežno ob upoštevanju vizije za prihodnost.

“Z osmimi naslovi svetovnega prvaka in rekordnim številom 94 zmag, si Citroën pravzaprav lasti neprekosljivo zbirko dosežkov s prvenstva WRC,” je povedala Linda Jackson, direktorica znamke Citroën. “Reli je fascinanten šport, v katerem so na preizkušnjo izpostavljeni zmogljivost, zanesljivost in vzdržljivost tako vozil kot tudi ljudi, dogajanje pa poteka na veličastnih prizoriščih. Z uvedbo neposrednih televizijskih prenosov in vstopom Kitajske na koledar sezone 2016 bo ta disciplina deležna novega razmaha. Leta 2017 bo uvedena nova generacija vozil, ki bodo po napovedih izjemno atraktivna, kar sovpada z našimi najnovejšimi zaobljubami. Združili bomo vse te elemente in začeli pisati novo poglavje naše zgodovine. Ob taki dediščini bo izziv precej ambiciozen, zato bomo do njega pristopili s ponižnostjo in svoje cilje postopoma stopnjevali vse do vrha.”

Foto: Citroën Sport

Foto: Citroën Sport

Dirkalniki svetovnega reli prvenstva generacije 2017, ki bodo nadomestili vozila, zasnovana od sezone 2011 dalje, bodo širši, bolj zmogljivi in opremljeni z impozantnimi aerodinamičnimi dodatki. Po spremembi pravilnika se bo lahko ekipa Citroën Racing z enakovrednimi močmi pomerila s tekmeci, še prej pa bo leto 2016 posvetila razvoju svojega novega modela.

“Nikoli nismo skrivali našega zanimanja za pravilnik WRC 2017 in vse člane naše ekipe ta nov izziv izjemno motivira,” je izpostavil Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing. “Zelo cenimo, da smo dobili proste roke pri zasnovi bolj spektakularnih vozil in pa tudi možnost, da ponovno izkoristimo razvoj, ki je bil dosežen z motorjem Citroëna C-Elysée WTCC. Z namenom učinkovitega upravljanja naših virov smo se odločili vse naše sile vložiti v zasnovo in razvoj našega novega reli dirkalnika. Iz tega razloga Citroën v sezoni 2016 ne bo uradno sodeloval na svetovnem reli prvenstvu. Seveda bomo pozorno spremljali dogajanje na prvenstvu WRC tako v sklopu organizacije prvenstva FIA Junior WRC kot tudi programa WRC2, ki je namenjen letošnjemu prvaku JWRC, Quentinu Gilbertu.