Citroën GRAND C4 Picasso THP 155

Citroën, Testi, Top

Citroën C4 GRAND Picasso je večji brat C4 Picasso, ki smo ga testirali novembra. S precej samosvojo zunanjostjo kar kliče po pozornosti in nakazuje sorodnost z vesoljskimi plovili. Celoten test se ga je držal vzdevek “vesoljska ladja” in to v najboljšem pomenu.  Enoprostorci so običajno oblikovno precej zadržani in želijo kupcem ponuditi kar se da […]

Vesoljska ladja svojim potnikom namenja kopico udobja

Citroën C4 GRAND Picasso je večji brat C4 Picasso, ki smo ga testirali novembra. S precej samosvojo zunanjostjo kar kliče po pozornosti in nakazuje sorodnost z vesoljskimi plovili. Celoten test se ga je držal vzdevek “vesoljska ladja” in to v najboljšem pomenu. 

Vesoljska ladja svojim potnikom namenja kopico udobja

Vesoljska ladja svojim potnikom namenja kopico udobja

Enoprostorci so običajno oblikovno precej zadržani in želijo kupcem ponuditi kar se da veliko prostora. Na prvem mestu je uporabnost in prostornost, oblika in čustva so običajno na vrsti kasneje. Pri Citroënu so ta pravila obrnili na glavo in Grand Picasso je prava umetnina. Oblikovalci so pokazali svoj navdih, iz zgodovine črpali vso drznost in ustvarili avtomobil, ki v svojem razredu pušča velik oblikovalski pečat. Z markantno zunanjo podobo gre za enega najbolj drzno oblikovanih vozil, ki jih lahko danes najdemo pri trgovcih. Luči svetijo v modernih led diodah in ponoči so prava paša za oči. Tudi pogled od spredaj z ločenimi, ozkimi dnevnimi lučmi in aktivnimi žarometi je glamurozen.

Za enostavnejše parkiranje je na voljo tudi pregledna 360 stopinjska kamera

Za enostavnejše parkiranje je na voljo tudi pregledna 360 stopinjska kamera

Podobno kot zunanjost tudi notranjost sledi drugačnosti. V notranjosti boste zaman iskali klasične merilnike. Tukaj je vse podrejeno digitalizaciji. Minimalistična armaturna plošča s kvalitetnimi materiali je opremljena z dvema velikima zaslonoma. Z enim upravljamo multimedijo, navigacijo in klimatsko napravo. Zasloni so tudi na soncu dobro pregledni, pohvaliti je treba tudi odzivnost zaslona, ki zelo poenostavlja upravljanje. Na drugem velikem zaslonu se nam prikazujejo merilniki hitrosti in potovalni računalnik.  Tudi izbiramo lahko med tremi različnimi grafikami prikazovanja. Bogata oprema Exclusive poskrbi za prvo razredno udobje. Prednja sedeža sta opremljena z masažno funkcijo, sovoznikov sedež ima počivalnik, ki pride prav pri dolgih vožnjah. Kljub veliki notranjosti samodejna klimatska naprava svoje delo opravlja odlično. Odlagalnih površin je povsod veliko. Voznik ima za nadzor potnikov na razpolago še dodatno ogledalo. Zelo uporabna rešitev je tudi 360 stopinjska kamera, ki pride prav pri parkiranju. C4 Grand Picasso omogoča tudi povsem samodejno parkiranje, ki deluje odlično in preprosto.

V notranjosti vas bodo razvajali sodobni sistemi in udobni sedeži.

V notranjosti vas bodo razvajali sodobni sistemi in udobni sedeži.

“Zaslonov sem se hitro privadil, hkrati pa sem bil navdušen nad popolno digitalizacijo. Sprva se je potrebno le privaditi kje se prikazuje kakšen podatek. Še toliko bolj, če redno menjaš teme – izbiraš lahko med tremi različnimi prikazi podatkov. Zaslona sta kvalitetna in dobro vidna ter pregledna v vseh vremenskih pogojih in dnevni svetlobi” urednik Iztok Franko ob testiranju Citroen C4 Picasso.

C4 Grand Picasso je opremljen s sedmimi sedeži. Druga vrsta sedežev omogoča odlično sedenje, saj ima tri posamezne sedeže. Tu bodo odlično sedeli tudi visokorasli. Tretja sedežna vrsta je namenjena zgolj otrokom in potovanjem na krajših poteh. Vsi sedeži so opremljeni z usnjenimi prevlekami in so preforirani, kar omogoča zračenje. Potniki imajo na oknih na razpolago tudi zavesice, ki res omogočajo prijetno potovanje. Materiali so na dotik odlični. Malce manj so se izkazali pomični sedeži, ki se pogosto slabše zataknejo. Za piko na i poskrbi še sončna streha, ki v notranjost prepušča svetlobo.

Na koncu testa je poleg oblike največ odobravanja pridobil podatek o porabi goriva.

Na koncu testa je poleg oblike največ odobravanja pridobil podatek o porabi goriva.

Velike pohvale gredo na račun motorja. Menjalnik je natančen in dobro nameščen, kar omogoča hitro prestavljanje. Motor je živahen tudi pri nizkih obratih in omogoča udobno potovalno hitrost. Kljub velikosti ima majhno skupno maso, kar se pozna pri porabi goriva. 115 kilovatni agregat je ob umirjeni vožnji omogočal porabo okrog osem litrov bencina na 100 km. Kar je za tako velik avtomobil res vrhunski rezultat.

Oblikovalci so ustvarili avtomobilsko ikono.

Oblikovalci so ustvarili avtomobilsko ikono.

C4 Grand Picasso je posebnež v svojem razredu. Je velik z ogromno prostora, hkrati pa navdušuje s simpatičnimi dodatki, ki so del paketa Exclusive. Izbrani materiali so velik korak naprej v primerjavi s predhodnikom, motor se izkaže kot zelo zanesljiv sopotnik.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroen C4 Picasso si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki: 
Motor / menjalnik: 1.6 THP (115kW/156 KM, 240 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 8,4 / 4,8 / 6 l (CO2: 139 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 209 km/h / 9,2
Dolžina / širina / višina: 4597 / 1826 / 1634 mm
Medosna razdalja: 2840 mm
Masa praznega vozila: 1313 kg
Posoda za gorivo: 57 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 575 – 704 l

Osnovna cena vozila (1.4 CVVT, LX Fun): 19.720 EUR
Osnovna cena testnega modela: 25.400 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 32.907 EUR 
(Dva ločena sedeža v 3.vrsti (610€ z DDV) DZJZ 18″ aluminijasta platišča (610€ z DDV), Kromirani deli pragov (107€ z DDV), Ksenonske luči (920€ z DDV), Motorizirana prtljazna vrata (360€ z DDV), Panoramično strešno okno (810€ z DDV), 3D diodne zadnje luči (410€ z DDV), Rezervno kolo manjše dimenzije (80€ z DDV), Tepihi spredaj in zadaj (610€ z DDV), Paket Drive Assist (410€ z DDV), Paket Park Assist 360 (810€ z DDV), Usnje Mistral+dvob. armat. črno/siva (1270€ z DDV), Kovinska barva (500€ z DDV)