Citroen C4 Picasso e-HDi 115 Exclusive

Citroën, Testi

Novega Citroena C4 Picasso smo novinarji v Sloveniji spoznali na statični predstavitvi že maja letos. Nekje septembra pa je tudi v praksi zapeljal na slovenske ceste.

Novega Citroena C4 Picasso smo novinarji v Sloveniji spoznali na statični predstavitvi že maja letos. Nekje septembra pa je tudi v praksi zapeljal na slovenske ceste.

Prva vesela novica o avtomobilu kmalu po začetku prodaje po Evropi je prišla s strani Euro NCAP, ki je obvestil, da je novi C4 Picasso, ki je v koncernu PSA prvi z uporabljeno sodobno konstrukcijsko platformo MP2 uspešno prestal preskusni test in dosegel vseh pet zvezdic. Platforma pa je pomembna tudi zaradi nižjih stroškov proizvodnje, posledično nižje končne cene za kupca kot tudi večjo fleksibilnostjo le te. Denimo tudi novi Peugeot 308 je izdelan na njej. Ker pa je platforma tudi bistveno lažja, nekje za približno 100 kilogramov, se to tudi še kako pozna na povprečni porabi.

citroen c4 picasso 2013 test

A pojdimo lepo po vrsti. Zunanjost novega C4 Picassa je milo rečeno izjemna. Tokrat so si francoski oblikovalci drznili narediti korak naprej. Najbolj izstopajo predni žarometi, ki so ozki, a zelo opazni. Med testom sem si jih ves čas želel videti kako izgledajo v temi. Ko mi je to končno uspelo, sem si rekel: “Čudoviti so.” Tudi bočna linija s svojimi direktnimi, samozavestnimi linijami očara, ki se zaključujejo v diskreten, a zajeten zadek. Nehote zgolj ob pogledu na zadnje žaromete pomislimo, da so si jih sposodili pri nemški konkurenci – Golfu.

Udobje in še enkrat udobje. To dobite, če se odločite za Exclusive.

Udobje in še enkrat udobje. To dobite, če se odločite za Exclusive.

V notranjosti vedno pričakujemo od Citroena drugačnost. A tu so šli čez sebe. Ob odsotnosti analognih prikazovalnikov podatkov, izključni digitalizaciji z velikima zaslonoma na osrednjem delu, je ta avtomobil izjemen. Z bogato opremo Exclusive pa se ponaša z marsičem. Odlično delujočo samodejno klimatsko napravo, masažnima prednjima sedežema, kot tudi naslonom za noge na sopotnikovem sedežu. Avtomobil v tem pogledu ni zgolj mestno enoprostorsko družinsko vozilo, ampak je pravi potovalnik. Spredaj je tudo dovolj odlagalnih površin – uporabno je predvsem tisto za mobilnike, ki se lahko zapre, pripravljeno proti drsenju z odlično kvalitetno podlago in USB priključkom ter 12V vtičnico na dosegu roke. V drugi vrsti bodo otroci navdušeni nad mizicama na hrbtenm delu prednjih dveh sedežev. Tudi zadaj se sedi zadovoljivo.

citroen c4 picasso test 2013

LCD zaslona lahko prikazujeta podatke v treh različnih oblikovnih temah.

LCD zaslona lahko prikazujeta podatke v treh različnih oblikovnih temah.

Da se vsi podatki prikazujejo na sredini, med voznikoma, se bo moral novopečeni “Citroenovec” privaditi. Osebno sem se zadeve hitro privadil, hkrati pa sem bil navdušen nad popolno digitalizacijo. Sprva se je potrebno le privaditi kje se prikazuje kakšen podatek. Še toliko bolj, če redno menjaš teme – izbiraš lahko med tremi različnimi prikazi podatkov. Zaslona sta kvalitetna in dobro vidna ter pregledna v vseh vremenskih pogojih in dnevni svetlobi. Volanski obroč je tudi v novem Citroenu oborožen s številnimi gumbi. Postavljeni so logično, a potrebno se je le naučiti kje se kakšen nahaja, da med vožnjo ne pogledujemo navzdol.

Oba prednja sedeža sta opremljena z že omenjeno možnostjo masaže, kar pomeni, da se s pritiskom na gumb prične “napenjati” in sproščati del sedeža v križnem delu. Masaža je uporabna na daljših potovanjih, da ti malce sprosti mišice med dolgo potjo. Sovoznikov sedež ima sicer še električno nastavljivo naslonjalo za noge. To izgleda kot na kakšnih foteljih, ki jih imamo v dnevni sobi, da si lahko naše najdaljše okončine odpočijo.

Želi biti mestni, kot tudi potovalni avtomobil

Želi biti mestni, kot tudi potovalni avtomobil

V testnem primerku se je pod motornim pokrovom skrival dizelski e-HDi 115, ki ga ne razganja ravno od moči. Prestavna razmerja pa so namenjena bolj mestni vožnji z dolgo šesto prestavo za potovanja. V mestu se takšen C4 Picasso odlično izkaže tudi zaradi super sistema stop&start, ki deluje zelo hitro, nemoteče ter resnično v mestnem režimu pripomore k nižji porabi. Povrečno porabo v mestni vožnji sem uspel precej časa ohranjati na 5,8 l/100 km. En način, da ti to uspe je, da že pri zaviranju proti križišču kjer gori rdeča luč, počasi zavirate in prestavite ob zelo nizki hitrosti že v nevratralno. S tem sistem zazna, da boste popolnoma zaustavili vozilo in se motor zato hitreje ugasne. Ob pritisku na sklopko se seveda ponovno hitro zažene. Slabše se izkaže na avtocesti, če želite hitro potovati. Pri hitrostih nad 125 km/h se poraba hitro dvigne nad 6,2 l/100 km. Avtocestne hitrosti avtu ustrezajo tja do 120 km/h.

Vožnja s C4 Picasso je presenečenje, ki si zasluži svoj odstavek. Namreč tokrat so se francoski inženirji odločili narediti avtomobil malce bolj komunikativen z voznikom. Zato nova generacija ni več tako pregovorno – francosko – mehka. Še vedno ima predvsem namen ugajati vašim ritkam in hrbtenici, ko se vozite po slabši cesti, a kljub temu daje nekoliko več zaupanja, ko se z njim ostreje zapodite v kakšen zavoj.

Želite unikatno, drugačno, vpadljivo, stilistično družinsko enoprostorsko vozilo? C4 Picasso bi moral biti potem v vašem ožjem izboru.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroen C4 Picasso si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 e-HDi turbodizelski (84 kW/115 KM, 270 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 4,5 / 3,8 / 4,0 (CO2: 105 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 189 km/h / 11,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4428 / 1826 / 1611 mm
Medosna razdalja: 2785 mm
Teža: 1373 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 597 l

Osnovna cena (Attraction VTi 120): 18.810 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 29.120 EUR
(dodatna oprema: alarmna naprava, reža za CD, ksenonske luči, panoramsko strešno okno, rezervno kolo manjše dimenzije, sistem Hi Fi, kovinska barva)