Septembra novi Citroen C4 Picasso

Aktualno, Novosti

Novega C4 Picasso, ki bo v Franciji naprodaj od junija 2013, smo te dni že lahko pobliže pogledali predstavniki sedme sile v Sloveniji. Technospace je dokaz kreativne tehnologije CITROËNA in zaznamuje prihod novega obdobja.  Novi C4 Picasso, ki je izdelan na novi modularni platformi skupine PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2), je znanilec […]

Novega C4 Picasso, ki bo v Franciji naprodaj od junija 2013, smo te dni že lahko pobliže pogledali predstavniki sedme sile v Sloveniji. Technospace je dokaz kreativne tehnologije CITROËNA in zaznamuje prihod novega obdobja. 

Novi C4 Picasso bo tudi prvi model znamke, v katerem bo vgrajen motor BlueHDi.

Novi C4 Picasso bo prvi model znamke, v katerem bo vgrajen motor BlueHDi.

Novi C4 Picasso, ki je izdelan na novi modularni platformi skupine PSA Peugeot Citroën EMP2 (Efficient Modular Platform 2), je znanilec povsem nove generacije in prinaša drugačne mere (D: 4,43 m / Š: 1,83 m / V: 1,61 m), zgledno kakovost bivanja in rekordno prostornino prtljažnika (537 litrov VDA). Za 140 kg manjšo maso v primerjavi s prehodno generacijo v kombinaciji z izpopolnjeno aerodinamiko (SCx 0,71) in z izborom motorjev, dodelanih za izboljšano učinkovitost, med drugim izvedenko z 98 g/km CO2, kar je rekorden dosežek v tej kategoriji.

Dizajn, ki zaznamuje prehod v novo obdobje 

Novi C4 Picasso raziskuje nove pristope k stilskemu izrazu po zaslugi novih možnosti, ki jih odpira nova platforma EMP2. Previsa sta skrajšana (spredaj – 70 mm), blok motorja in pod umeščena nižje (motor od – 40 mm do – 50 mm; pod pa – 20 mm) in koloteka razširjena (spredaj + 82 mm, zadaj + 31 mm). Vse to vozilu daje dinamičen, energičen in kompakten stil. 

Prednji del vozila zaznamuje prenovljen CITROËNOV stil s poudarjenim blokom motorja in izpostavljenim simbolom dvojne puščice, ki se nadaljuje v spektakularne tehnološko dovršene luči. Ozke dnevne luči s svetlečimi diodami spretno podaljšujejo prednjo okrasno masko, tik pod njimi pa so nameščeni prefinjeni žarometi. To izvirno obliko luči dopolnjujejo prednje meglenke. 

Zadnje luči s svetlečimi diodami, oblikovane po navdihu konceptnih vozil Tubik, Survolt in Revolte, imajo globok in futurističen 3D učinek. Dinamični učinek zadnjega dela vozila zaokrožajo izbočena prtljažna vrata, ki izražajo obilnost in robustnost. Ko so ta prtljažna vrata odprta, ponujajo široko odprtino za enostaven dostop do prtljažnika.

Svoje stilske adute lahko CITROËN C4 Picasso poudari s paleto osmih barvnih odtenkov: od prefinjenih sivih Shark in Aluminium, rjave Hickory ter črne Obsidien do sijočih modrih Teles in Kyanos ter rdeče Rubi. Barve spremljajo še tri čisto nova 16-, 17- in 18-palčna lita platišča. 

Notranjost, obdelana v duhu opreme lofta 

Notranjost novega vozila C4 Picasso je prečiščena in obdelana v duhu opreme lofta. Vtis še okrepita serijsko panoramsko vetrobransko steklo in velika zastekljena streha. Ravno tako kot njegov predhodnik ima tudi novi model največjo stekleno površino v svojem razredu (5,30 m2).

Po zaslugi paketa opreme Lounge sta lahko prednja sedeža masažna in sovoznikov sedež Relax, na katerem sovoznik lahko iztegne noge.

Po zaslugi paketa opreme Lounge sta lahko prednja sedeža masažna in sovoznikov sedež Relax, na katerem sovoznik lahko iztegne noge.

Na armaturni plošči asimetrične oblike so združeni različni barvni odtenki in materiali. Na voznikovi strani prevladuje črna barva, ki ima tehnološko konotacijo, na sovoznikovi strani pa je uporabljen svetlejši barvni odtenek (Ardoise ali Champagne, odvisno od izbrane barvne kombinacije) z lesketajočim učinkom. C4 Picasso sedaj ponuja stoodstotno digitalen vmesnik za vožnjo, ki je intuitiven in hkrati estetski. Izčiščena armaturna plošča je zgrajena okrog dveh zaslonov, ki sta umeščena v osrednjem delu: 7-palčna tablica z zaslonom na dotik in 12-palčni panoramski zaslon visoke ločljivosti.

Serijska 7-palčna tablica z zaslonom na dotik v kombinaciji s 7 gumbi omogoča upravljanje vseh funkcij vozila: klimatske naprave z dvopodročno nastavitvijo, navigacijskega in avdio sistema, telefona, sistemov za pomoč pri vožnji, storitev s povezavo … Vsa stikala so na dosegu prstov! 12-palčni panoramski zaslon visoke ločljivosti prikazuje najpomembnejše informacije za vožnjo in si ga voznik lahko vedno nastavi po svojih željah. Po želji si lahko nastavi prikaz informacij navigacijskega sistema ali sistemov za pomoč pri vožnji. Za ozadje si lahko nastavi tudi svojo fotografijo, ki jo naloži s ključa USB. 

CITROËN Multicity Connect, s katerim je mogoče upravljati prek 7-palčne tablice z zaslonom na dotik ima številne aplikacije, ki so bile prilagojene za uporabo v avtomobilu, olajšajo življenje vozniku in njegovim sopotnikom, saj z njimi lahko poiščejo najbližjo bencinsko postajo, najdejo hotel ali restavracijo ali preverijo vremensko napoved ali prometna obvestila.

Vožnja 

Poleg funkcij, ki uporabnikom olajšajo vsakdan, na primer vstop in zagon brez ključa (ADML), motorizirana prtljažna vrata ali kamera za vzvratno vožnjo, novi C4 Picasso ponuja tudi inovacije za lažjo in bolj sproščeno vožnjo, med drugim:

– Sistem VISION 360*, ekskluziven v tem avtomobilskem razredu: po zaslugi štirih kamer, razporejenih okrog avtomobila, lahko voznik uporabi pogled na avtomobil s ptičje perspektive, pogled nazaj ali panoramski pogled naprej, ki je še posebej priročen za vožnjo iz garaže. Tako ima celovit razgled nad bližnjo okolico avtomobila. Vidno polje je razširjeno in vozni manevri lažji.

– Sistem PARK ASSIST: ta sistem za pomoč pri parkiranju vozniku pomaga pri iskanju parkirnega mesta in samodejno parkira, ko najde dovolj velik prostor za vzdolžno ali pravokotno parkiranje. Voznik upravlja le pospeševanje in zaviranje.  

Zaradi pametnih tehnologij je vožnja za voznika, potnike in ostale udeležence v prometu varnejša in brezskrbnejša pravijo pri proizvajalcu. Da bi bila brezskrbnost na poti resnično preverjena, bo s ciljem izpopolnitve vseh uporabljenih rešitev novi C4 Picasso od tega trenutka do začetka prodaje prevozil 2,5 milijonov kilometrov po več državah in v vseh možnih situacijah, tudi najbolj ekstremnih.

Poleg že naštetega se izbor motorjev za novi C4 Picasso odlikuje po močnih adutih:

– Vse izvedenke z dizelskim motorjem imajo tehnologijo Stop&Start (razen HDi 90 z ročnim menjalnikom).

– Osrednji motor izbora e-HDi 115 ima emisije 104 gramov CO2 v kombinaciji z menjalnikom ETG6 (105 gramov CO2 z ročnim menjalnikom) in porabo v kombinirani vožnji 4 l/100 km.

– Novi C4 Picasso bo prvi CITROËNOV model z motorjem BlueHDi, ki izpolnjuje zahteve standarda Euro 6: BlueHDi 150 s 110 g/km CO2 in z modulom SCR (selektivna katalitična redukcija), najučinkovitejšo tehnologijo obdelave dušikovih oksidov (- 90 %) in zmanjšanja emisij CO2 v vseh razmerah.

Šeststopenjskemu ročnemu menjalniku, ki je na razpolago pri vseh dizelskih motorjih (razen HDi 90), se je pridružil nov šeststopenjski robotiziran menjalnik z izboljšanimi zmogljivostmi: ETG6 (Efficient Tronic Gearbox 6 speeds), ki je na razpolago na motorjih e-HDi 90 in e-HDi 115. Vozniku nudi možnost preklopa iz enega načina (ročnega ali samodejnega) v drugega po želji in glede na okolje. Ta menjalnik ima tudi funkcijo lezenja in optimalno karakteristično polje delovanja pedala, ki omogoča boljše odmerjanje plina za umirjeno speljevanje in boljše vozno udobje.

To ponudbo menjalnikov bo zaokrožil šeststopenjski samodejni menjalnik, ki bo na voljo od prvega polletja 2014.

V začetku prodaje septembra letos bo na voljo pet različnih motorjev; 2 bencinska in 3 turbodizelski pogonski agregati. Uradne cene še niso znane, a jasno je že, da se bodo brez popustov gibale med 20.700 in 33.600 evri.