Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4Matic

Mercedes-Benz, Testi, Top

Nekoč so bili Mercedes E, S, SL in pra-terenec G. Avtomobili so veljali za dokaz uspešnosti, prestiža in udobja. Nato se je zgodila modelna revolucija in Mercedes-Benz je danes znamka, ki ponuja največ modelov med vsemi avtomobilskimi proizvajalci. Logična posledica uspeha razreda A in B je postal CLA. In zakaj ne bi naredili še “terenca” […]

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Nekoč so bili Mercedes E, S, SL in pra-terenec G. Avtomobili so veljali za dokaz uspešnosti, prestiža in udobja. Nato se je zgodila modelna revolucija in Mercedes-Benz je danes znamka, ki ponuja največ modelov med vsemi avtomobilskimi proizvajalci. Logična posledica uspeha razreda A in B je postal CLA. In zakaj ne bi naredili še “terenca” so si verjetno rekli, ko je nastajal GLA. 

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Oznaka 4 Matic pomeni, da gre za štiri kolesno gnan avtomobil.

Mercedes-Benz širi svojo ponudbo v vse segmente in tako je prišel tudi čas za njihov manjši SUV, ki temelji na platformi razreda A, CLA in B. Prav z njimi si deli tudi oblikovalske poteze, ki so plod dela Roberta Lešnika in ekipe. Če so Mercedesi nekoč veljali za oblikovno bolj klasične, je nova generacija popolno nasprotje in oblikovanje si res zasluži same pohvale in navduši vsakega, če le ni prevelik nasprotnik znamke z zvezdo. GLA na prvi pogled izgleda kot povišan razred A, ki bi si sposodil nekaj terenskih dodatkov. Izjemno agresiven sprednji in zadnji del še dodatno začini paket opreme AMG. Ta z velikimi odprtinami za zrak na sprednjem delu deluje zelo agresivno.

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Notranjost je skoraj enaka, kot jo poznamo v zapeljivem CLA-ju.

V notranjosti praktično ni presenečenj. Armaturna plošča nam je poznana že iz razreda A, s tem da so dodali prečno letvico, ki je bolj ostra kot v razredu A. Zaslon je obdan s tako imenovanim ‘piano’ lakom ter aluminijasto obrobo, ki izgleda kot iPad. Na njem uprabljamo multimedijo, spremljamo tudi podatke o porabi goriva, spreminjamo nastavitve in v kolikor doplačate tudi navigacijo.  Vložki v prezračevalnikih, katere lahko obračamo, so v obliki metulja. Izbrani materiali so v samem vrhu razreda in tukaj je GLA v veliki prednosti pred konkurenti. Školjkasti sedeži, posledica paketa AMG, so udobni, hkrati pa prava umetnina. Kombinacija umetnega usnja in alkantare z dekorativnimi rdečimi šivi je začinjena še z integriranimi vzglavniki, ki imajo celo ambientalno oranžno osvetlitev.

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Detajli, ki so del paketa AMG, poskrbijo za ekskluzivnost v notranjosti.

Voznik se hitro privadi na avtomobil. Prestavna ročica je nameščena ob volan, kar se izkaže za uporabno rešitev. Volan je oblečen v kvalitetno usnje z rdečimi šivi in kombiniran z aluminijem v sredinskem delu. Merilniki so opremljeni z barvnim zaslonom, na katerem spremljamo potovalni računalnik in nastavljamo naprednejše nastavitve. Za razliko od BMW lahko le voznik spreminja nastavitve, povezane z delovanjem avtomobila. Del štirikolesnega pogona je tudi sistem za spuščanje po klancu in program za vožnjo izven utrjenih cestišč. Kljub nizki oddaljenosti od tal se je GLA na gozdnih poteh odlično znašel. Celotna slika bi bila skoraj popolna, če ne bi vzdušja povsem pokvarila ročna klimatska naprava. Ta zahteva od voznika preveč pozornosti, hkrati pa ob zagonu v notranjosti prihaja smrad, kar za avtomobil tega cenovnega razreda nedopustno. Ob naročilu ne spreglejte tistih 700 evrov za avtomatsko klimatsko napravo.

O ceni je pri premium vozilih nesmiselno razglabljati. Avto je ustvarjen, da izstopa in takšna je tudi cena. 

Voznik ima na voljo celo goro asistenčnih sistemov. Žal je bil pri testnem na voljo zgolj parkirni asistent, ki omogoča samodejno tako bočno, kot vzvratno parkiranje. Deluje prepričljivo in povsem samodejno išče parkirna mesta, ko pričnemo z vožnjo pod 30 km/h. Podvozje je zaradi velikih platišč in run-flat pnevmatik bolj trdo, kot smo to pri Mercedesih navajeni. Se pa ob športnejši vožnji toliko bolj izkaže izvrsten avtomatski menjalnik.

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Blišč in beda v notranjosti: doplačilo za avtomatsko klimatsko napravo naj bo prva stvar, če naročate GLA za 54 tisočakov.

GLA 220 CDI 4Matic je vrh ponudbe malega terenca. 4 vajni motor je poznan praktično iz vseh modelov Mercedes-Benz. S 170 konji oz 125kW je zelo prepričljiv. 350 Nm navora se na kolesa prenaša preko izvrstnega sedem stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko. Tega smo pohvali že pri drugih modelih (CLA, A in B) in ostaja prepričljiv tudi v GLAju. Uglajen v načinu Eco in prav divji v načinu Sport, na željo lahko pretikate tudi z obvolanskimi ročicami.

Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic

Na brezpotja verjetno z GLA ne boste zašli.

Končna cena 54.198 evrov je vsekakor zelo zasoljena. Potrebno pa je poudariti, da bi se dalo bolj smotrno porabiti 16.298 evrov za dodatno opremo. 2.600 evrov vredna aluminijasta platišča raje zamenjajte za avtomatsko klimatsko napravo in izvrstne asistenčne sisteme, ki skrbijo za varnost voznika in potnikov v njem. Kdo so njegovi konkurentje? Še najbližji konkurent je Volvo V40 Cross Coutnry, ki nas je navduševal lansko poletje in je bil popolnoma opremljen 10.000 cenejši od GLA. Seveda sta tu še malenkost večja Audi Q3 in BMW X1, ki ju bomo oba preizkusili letošnje poletje. O ceni je pri premium vozilih nesmiselno razglabljati. Avto je ustvarjen, da izstopa in takšna je tudi cena.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz GLA 220 CDI 4Matic lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______

Podatki: 
Motor / menjalnik: 2.2 CDI (125kW / 170 KM, 350 Nm) / samodejni menjalnik 7G-DCT
Poraba po ECE: 6,0–5,9 / 4,5–4,4 / 5,1–4,9 l (CO2: 132-129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 179 km/h / 11,9 s
Dolžina / širina / višina: 4.417 / 1.560 / 1.494 mm
Medosna razdalja: 2.699 mm
Masa praznega vozila: 1.595 kg
Posoda za gorivo: 56 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 421- 836 litrov

Osnovna cena vozila (GLA 200): 31.200 EUR
Osnovna cena testnega modela: 37.900 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 54.198 EUR 
Dodatna oprema: parktronic, senzor padavin, autoradio 20 CD s samodejnim menjalnikom, prilagodljive dolge luči, Harman Kardon zvočni sistem, AMG line, panoramsko steklo, media interface iPod, kovinska barva – gorsko siva, paket za prtljažni prostor, okrasni deli v aluminiju, paket ogledal, komfortni sedeži)