Novo doma: BMW serije 3

Aktualno, Novosti

Na naše ceste je ta teden uradno zapeljal novi BMW serije 3. O vozilu je bilo že veliko pisanega, saj proizvajalec pričakuje, da bo nova serije 3 v Sloveniji po količini prodaje prehitela serijo 1, ki je trenutno najbolj prodajan model.

Na naše ceste je ta teden uradno zapeljal novi BMW serije 3.

 
O vozilu je bilo že veliko pisanega, saj proizvajalec pričakuje, da bo nova serije 3 v Sloveniji po količini prodaje prehitela serijo 1, ki je trenutno najbolj prodajan model te znamke.
 
21C2CE54-55C5-11E1-AE24-199C65B94067
 
Tudi tokrat tradicionalno serija 3 ohranja dve značilni ledvički na prednji maski. S tem potrjuje že na zunanjosti, da gre za čistokrven avtomobil priznane bavarske znamke. A, če je nova serije 1 oblikovana z velikima prednjima žarometoma, so se oblikovalci pri BMW-ju v tem primeru odločili za zašiljena žarometa, kakršnih smo vajeni pri japonskih vozilih.
 
Tako kot preostali del zunanjosti, je tudi v notranjosti nova serija 3 podedovala številne oblikovne prijeme, kot tudi opremo in tehnične priboljške po večji seriji 5. Kot smo vajeni še iz prejšnje generacije vozila se tudi v prišleku počutimo rahlo utesnjeno, a ravno zaradi tega zelo varno in športno nastrojeno. Sodeč po merah pa je nova serija 3 precej zrasla, v dolžino je pridobila kar devet ter v širino slabe štiri centimetre. Prtljažnik po novem ponuja dvajset litrov več prostora, nova prostornina znaša namreč kar okroglih 480 litrov.
 
3B238B9E-55C6-11E1-80E0-199C65B94067
 
Armaturna plošča je za sedem stopinj zasukana proti vozniku, volanski obroč je ravno prave velikosti, medtem ko se servo pri višjih hitrostih izkluči. Zaradi tega je občutek v vožnji pravi BMW-jevski, pristen in hkrati tudi bolj ekonomičen. Omeniti velja, da bo še do konca leta na naše ceste zapeljala hibridna trojka ActivHybrid, ki se bo lahko premikala tudi popolnoma le na elektriko.
 
V spodnjem videu si lahko pobliže pogledate linije nove serije 3. Izpisalo pa se bo še nekaj več podatkov o novem vozilu.
 
 
Nekaj podatkov o novem vozilu:
– V Sloveniji so najprej na voljo štiri pogonski agregati, dizelsko ponudbo zaokrožujeta dve različici modela 320d – z in brez tehnologije EfficientDynamics. Bencinarja sta 328i in 335i.
– V pričakovanju so seveda še  šibkejše različice motorjev; 316d, 318d in bencinska 320i.
– Serija 3 je serijsko na voljo s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom, sicer pa je na voljo tudi s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom.
– Poleg osnovne različice so na voljo še paketi opreme Sport Line, Modern Line ter Luxury Line.
– Serijsko je trojka opremljena na primer že z dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC), dinamičnim nadzorom oprijema (DTC), avtomatsko funkcijo Start/Stop, funkcijo za uravnavanje vozne dinamike z vključenim novim sistemom vožnje ECO PRO in še bi lahko naštevali.
 
Trenutno je na voljo najugodnejša različica 316d s 85 kW moči, ki vas bo v osnovni različici opreme stala 31.600 evrov. Med najdražje sodi seveda bencinsko gnana različica 335i, katere cena skupaj z DDV znaša kar 45.900 evrov. Takšen znesek pa opravičuje tudi z močjo, le te je za kar 225 kW (306 KM).