Proizvodnja 1.3 Multijet preko 5.000.000

Aktualno

Tovarna Fiat Powertrain Technologies na Poljskem je zabeležila poseben dosežek, saj v kraju Bielsko-Biała je s proizvodnega traku prišel 5 milijonti motor 1.3 Multijet. Rekordni dosežek kaže na velik uspeh majhnega dizelskega motorja, s štirimi valji v vrsti, 16 ventili in prostornino 1248 cm3. Proizvodnja motorja se je začela v letu 2003. Pri njem je bila […]

Tovarna Fiat Powertrain Technologies na Poljskem je zabeležila poseben dosežek, saj v kraju Bielsko-Biała je s proizvodnega traku prišel 5 milijonti motor 1.3 Multijet. Rekordni dosežek kaže na velik uspeh majhnega dizelskega motorja, s štirimi valji v vrsti, 16 ventili in prostornino 1248 cm3. Proizvodnja motorja se je začela v letu 2003. Pri njem je bila prvič uporabljena tehnologija Multijet, ki je pomenila naslednjo stopnjo v razvoju motorjev s tehnologijo skupnega voda (Common Rail), ploda razvoja Skupine Fiat v letu 1997. 

Fiat 500L Trekking 2013Motor so, skladno z napredkom tehnologij, nenehno posodabljali in tako je danes na voljo najsodobnejša družina motorjev Multijet II. Motor 1.3 Multijet ponuja bogat izbor glede na moč: razpon se začne z različicami s fiksno geometrijo turbinskega polnilnika od 51,5 kW (70 KM) do 55 kW (75 KM) in zaokrožuje z zelo zmogljivimi različicami z variabilno geometrijo turbinskega polnilnika od 62,5 kW (85 KM) do 79 kW (95 KM). V vseh različicah motor 1.3 Multijet zagotavlja odlično zmogljivost in učinkovitost ter nizko porabo goriva, najnaprednejša tehnologija pa omogoča cenejše redno vzdrževanje.

Prejemnik številnih mednarodnih nagrad, med katerimi je tudi nagrada za motor leta 2005 (Engine of the Year 2005) v kategoriji 1.0 – 1.4 litra, je vgrajen v večino modelov Fiat Group Automobiles – Fiat Panda, Fiat Punto, Lancia Ypsilon, Alfa Romeo MiTo, Fiat Qubo, Fiat Doblò, Fiat Strada, Fiat Fiorino, Fiat 500 in 500L – pa tudi v mnoge različne modele drugih proizvajalcev.

Motor z rekordno številko 5.000.000 je vgrajen v Fiat 500L, model Fiatovega “Urbanega kluba”, ki s svojo prostornostjo, slogovnimi značilnostmi Fiata 500 in drugimi odličnimi lastnostmi, na novo postavlja standarde v kategoriji kompaktnih vozil za sodobne družine. 

Fiat še 1x Ženeva 2013Zgodovinski mejnik poudarja tudi kakovost proizvodnje tovarne Fiat Powertrain Technologies Poland v kraju Bielsko-Biała, ki, skupaj s celotno Skupino Fiat, deluje v skladu s standardi proizvodnje svetovne odličnosti WCM (Word Class Manufacturing). Gre mednarodno metodologijo za podjetja s proizvodnimi procesi, ki upošteva najvišje standarde na mednarodnem nivoju. Fiatova tovarna na Poljskem je leta 2012 prejela zlato medaljo WCM in je ena najnaprednejših tovarn v avtomobilski industriji. V njej proizvajajo tudi bencinski motor 0.9 TwinAir, revolucionarni dvovaljnik, ki mu je strokovna žirija 76 novinarjev iz 36 držav podelila prestižno nagradno mednarodnega motorja leta 2011 (International Engine of The Year 2011). TwinAir se je kot zmagovalec izkazal še v treh izborih in prejel nagrade v kategoriji motorjev s prostornino manj kot liter, za najbolj ekološki motor leta “Green Engine of the Year” in za najboljšo novost “Best New Engine of the Year”.

Te prestižne nagrade za motorje, ki jih proizvajajo v tovarni Fiat Powertrain Technologies Poland v mestu Bielsko-Biała, so pomembno priznanje za inovativne rešitve, ki so jih inženirji zasnovali za zmanjšanje vpliva na okolje – tako pri proizvodih kot pri proizvodnih procesih – obenem pa potrjujejo visoko raven vpletenosti zaposlenih v procese na vseh nivojih.