Avant2Go car sharing odslej tudi (precej) izven Ljubljane

Aktualno

Murska Sobota je po Ljubljani drugo slovensko mesto, v katerem bo občanom na voljo sistem Avant2Go, hkrati pa je med prvimi manjšimi evropskimi …

Murska Sobota je po Ljubljani drugo slovensko mesto, v katerem bo občanom na voljo sistem Avant2Go, hkrati pa je med prvimi manjšimi evropskimi mesti, ki omogočajo souporabo 100 % električnih vozil. Župan Mestne občine Mutska Sobota dr. Aleksander Jevšek vidi to kot prvo izmed urbanih inovacij, s katerimi želi zastaviti preobrazbo Murske Sobote v privlačno in konkurenčno mesto, ki učinkovito zadovoljuje potrebe občanov v 21. stoletju.

Župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je v družbi Mateja Čera iz družbe Avant car, pionirja uvajanja souporabe 100 % električnih vozil v Sloveniji s premierno vožnjo po mestnem središču zagnal sistem Avant2Go, ki ljudem v Murski Soboti omogoča sodobno urbano mobilnost z nižjimi stroški, racionalno rabo dobrin ter odgovornejši odnos do okolja.

Avant2Go car sharing sistem je prva izmed urbanih inovacij v sklopu pobude dr. Aleksandra Jevška – Murska Sobota 4 Future.

S pobudo Murska Sobota 4 Future župan zastavlja preobrazbo Murske Sobote v privlačno in konkurenčno mesto, ki učinkovito zadovoljuje potrebe občanov in skupnosti v 21. stoletju. S pobudo želi vzpostaviti platformo za povezano in sistematično sodelovanje z občani, nevladnimi organizacijami in podjetju, da skupaj z urbanimi inovacijami dosežejo spremembe v upravljanju, delovanju, razvoju in percepciji Murske Sobote. Po njegovih besedah je Murska Sobota “majhno mesto velikih ambicij”.

Avant2Go je Mursko Soboto izbral za prvo mesto, kamor se souporaba širi izven Ljubljane, kjer so sistem zagnali julija letos. Matej Čer iz družbe Avant car pravi: “Če želimo dvigniti standard, se moramo najprej ozreti v prihodnost. To nam bo pomagalo, da bomo razumeli, v kakšni smeri se moramo razvijati. Pobudo Murska Sobota 4 Future razumem kot prvi in pravi korak v tej smeri. S svojim delovanjem se z veseljem vključujemo v to zgodbo, z željo, da bomo lahko delček mozaika, ki bo zgled ostalim ter bo ustvarjal nove priložnosti za višjo kvaliteto življenja in boljšo prihodnost Prekmurja.”

Prvi korak sta dve lokaciji v centru Murske Sobote.

Souporaba se začne v centru na Slovenski ulici, kjer je glavno mestno dogajanje in tudi dnevne migracije ter koncentracija ljudi. Prvi korak sta dve lokaciji, ki sta sorazmerno blizu. Na eni izmed lokacij so postavili tudi pametno polnilno postajo, ki omogoča hitrejše polnjenje vozil – polnjenje Renaulta Zoe tako traja samo približno 1 uro.

Ekipa Avant2Go je uporabnikom za vožnje v Murski Soboti pripravila nižje minimalne cene najemov. Podobno kot v Ljubljani, je tudi v Murski Soboti začetek pilotni, v okviru česar se bodo dodajale tako lokacije (glede na frekventnost in potrebe) kot tudi vozila. Na začetku bodo na voljo tri različna vozila: Renault Zoe, Nissan Leaf in BMW i3.

Prvi uporabniki lahko k storitvi pristopijo po znižani prijavnini 29 evrov, ki vključuje registracijo in izobraževanje. Vse formalnosti nato uredijo v Telekomovem centru na Slovenski ulici 45 v Murski Soboti, kjer so svetovalci pooblaščeni za izvajanje Avant2Go registracij uporabnikov.