Audi predstavlja novi R8

Saloni

Audi na ženevskem avtomobilskem salonu predstavlja drugo generacijo visokozmogljivega športnega avtomobila R8. Sredinsko nameščeni motor V10 in novo razviti pogon quattro skrbita za osupljive vozne zmogljivosti, predvsem v najzmogljivejši izvedbi s 449 kW (610 KM), ki od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde in doseže največjo hitrost 330 km/h. Visokozmogljivi, hitro vrteči se sredinsko nameščeni motor, […]

Audi na ženevskem avtomobilskem salonu predstavlja drugo generacijo visokozmogljivega športnega avtomobila R8. Sredinsko nameščeni motor V10 in novo razviti pogon quattro skrbita za osupljive vozne zmogljivosti, predvsem v najzmogljivejši izvedbi s 449 kW (610 KM), ki od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde in doseže največjo hitrost 330 km/h.

R8-Audi-2015

Visokozmogljivi, hitro vrteči se sredinsko nameščeni motor, sistematični koncept lahke gradnje ter izjemno dinamično podvozje s pogonskim sistemom quattro in popolnoma variabilno funkcijo porazdeljevanja navora R8 odlikujejo kot Audijev vrhunski športni model. Visokozmogljivi športnik je razvit popolnoma na novo, je čvrstejši, še drznejši in impresivnejši, tako na dirkalni stezi kot na cesti.

Desetvaljni motor v dveh izvedbah

Motor 5.2 FSI je na voljo v dveh izvedbah – z močjo 397 kW (540 KM) in 449 kW (610 KM). Slednja R8 od 0 do 100 km pospeši v 3,2 sekunde in nadaljuje do najvišje hitrosti 330 km/h. Zvok atmosfersko polnjenega motorja V10 je z največjim navorom pri 6.500 1/min sedaj še polnejši in impresivnejši. Moč na cesto prenašata 7-stopenjski menjalnik S tronic in novi pogon quattro. Porazdelitev pogonskega navora se prilagaja trenutnim voznim pogojem – v ekstremnem primeru se lahko na sprednjo ali zadnjo premo prenese 100 odstotkov navora. Novi visokozmogljivostni program v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select omogoča prilagoditev najpomembnejših voznodinamičnih parametrov na drsnost cestišča.

Njegov dizajn

Dizajn modela R8 odraža njegov športno-markantni značaj. Optično prepoznavno značilnost in dodatno mero varnosti predstavljajo serijski LED-žarometi. Za še boljšo vidljivost in svetilnost Audi opcijsko ponuja laserske žaromete za dolge luči, ki jih dopolnjujejo dinamični sprednji smerniki. Dinamični smerniki na zadku so del serijske opreme.

V novem Audijevem virtualnem kokpitu so prikazi predstavljeni digitalno. Pomembni upravljalni elementi so združeni v t. i. satelite – skupine tipk na volanu. Voznik notranjost doživlja kot notranjost dirkalnika. Lebdeči videz upravljalnikov klimatske naprave poudarja lahkotnost armaturne plošče. Serijsko je vključena MMI navigacija plus s funkcijo MMI touch.

Prodaja novega Audija R8 bo stekla v poletju 2015. R8 V10 bo na voljo za 165.000 evrov, višja različica R8 V10 plus pa za 187.400 evrov.

Audi R8 e-tron in Audi R8 LMS

Druga generacija Audija R8 je osnova za dodatne modele. Električno gnani visokozmogljivi športnik R8 e-tron se v svoji novi evolucijski stopnji ponaša z močjo 340 kW in navorom 920 Nm. Hitrost 100 km/h iz mirovanja doseže v 3,9 sekunde. Z novo baterijsko tehnologijo je njegov doseg v primerjavi s prvim nosilcem tehnologij več kot dvakrat večji in sedaj znaša več kot 450 kilometrov.

Novi dirkalnik Audi R8 LMS je razvit v skladu z novim pravilnikom GT3, ki bo v svetovno veljavo stopil leta 2016. Svoje prve tovarniške preizkuse bo opravil že v letošnjem letu. Kljub bistveno izboljšanim zmogljivostim je približno 50 odstotkov njegovih komponent enakih kot v serijskem avtomobilu.