Ampera zmagala na reliju Monte Carlo

Aktualno

Po osvojitvi priznanja “Avto leta 2012” je zdaj Opel Ampera zmagala tudi na 13. mednarodnem reliju Monte Carlo za električne avtomobile in alternativne pogone, v katerem je tekmovala prvikrat. Štiri Ampere so se uvrstile med…

Po osvojitvi priznanja “Avto leta 2012” je zdaj Opel Ampera zmagala tudi na 13. mednarodnem reliju Monte Carlo za električne avtomobile in alternativne pogone, v katerem je tekmovala prvikrat.

 
20476B52-7866-11E1-A634-4FAE65B94067Štiri Ampere so se uvrstile med najboljših deset, francoska posadka Bernard Darniche in Joseph Lambert pa je uspela premagati prav vse tekmece. Na reliju je sodelovalo približno 130 vozil okrog 30 različnih znamk, med njimi pa je bilo skupaj sedem Amper, od tega ena zasebna posadka. Med ostalimi udeleženci so bili tudi Renault Fluence Z.E., športni avtomobili Tesla Roadster, Mitsubishi I-MiEV in Peugeot Ion. Posadka Opel Slovenija z voznikom Željkom Purgarjem in sovoznikom Silvanom Lulikom je v skupni končni razvrstitvi osvojila zelo dobro 28. mesto in je bila šesta med sedmimi posadkami z Amperami. Pri razvrstitvi glede porabe energije pa sta se uvrstila celo na 17. mesto.
 
“Rallye Monte-Carlo Des Énergies Nouvelles” je potekal že trinajstič in se je uveljavil kot najstarejše avtomobilsko športno tekmovanje za vozila z alternativnimi pogoni. Monaški avtomobilski klub je prvo takšno tekmovanje priredil že leta 1995.
 
Za reli so bila določena tri izhodiščna mesta: Annecy-le-Vieux in Clermont Ferrand v Franciji ter Lugano v Švici, od koder so morali tekmovalci skozi Digne-les-Bains, glavno mesto francoskega departmaja Alpes-de-Haute-Provence, do Monaka prevoziti 550 kilometrov. Drugi dan so morale posadke iz Monaka in po trasi slovitega relija Monte Carlo v francoskih obmorskih Alpah prevoziti 272 kilometrov. V teh dveh dneh so se soočile s posebnimi preizkušnjami v točnosti in stalnosti vožnje in tudi dokazati svoje zmožnosti za izkoriščanje vozil do njihovih meja.
 
Poleg preizkušenj v točnosti je bila zelo pomembna tudi poraba goriva. Organizatorji so s pomočjo izračunanega razmerja med težo vozila, izpustom CO2 , energijsko gostoto goriva in porabo lahko dobili primerljive vrednosti in na podlagi teh določili končni vrstni red.