Andy Priaulx svetovni prvak

Avtomobilizem, Šport

Danes se je zaključila prva sezona svetovnega prvenstva turnih avtomobilov WTCC. Po številnih napakah konkurence in odlični ter odločni vožnji je prvi svetovni prvak v turnih vozilih po letu 1987 postal Andy Priaulx z BMW…

Danes se je zaključila prva sezona svetovnega prvenstva turnih avtomobilov WTCC. Po številnih napakah konkurence in odlični ter odločni vožnji je prvi svetovni prvak v turnih vozilih po letu 1987 postal Andy Priaulx z BMW 320i! Obe dirki so zaznamovale številne nesreče in prekinitve, tako se je v prvi dirki iz boja za naslov prvaka izločil Fabrizio Giovanardi, v drugi pa še Dirk Muller. Na drugi dirki so prvič osvojili stopničke pri Chevroletu.

1. Dirka

Andy Priaulx je s prvega štartnega položaja odlično potegnil, vendar ga je v prvem zavoju prehitel Andre Couto z Alfo Romeo, ki ni imel praktično nič za izgubiti. Že v prvem krogu je prišlo do masivnega trčenja, ko je Jorg Muller zadel varnostno ogrado, hkrati trčil še v Huffa (Chevrolet) in Toma Coronela (zasebnik). Nesreča je bila tako obširna, da so razbitine popolnoma zaprle pot in potreben je bil ponovni start. Couto se očitno ni mogel več zbrati, saj je kmalu po štartu treščil v ogrado ter tako prepustil vodstvo Priaulxu, katerega je kmalu prehitel Farfrus. Giovanardi je dirko in sezono končal v zavoju 16 ter s tem zapravil kakršnekoli možnosti za osvojitev naslova najboljšega. Ostala sta le še dva kandidata, Priaulx in Dirk Muller, slednji je bil na četrtem mestu do zadnjega kroga, ko je zaradi nesreče padel na deseto mesto. Farfrus je tako zmagal za Alfo Romeo, vendar z grenkim priokusom, saj sta za drugo dirko ostala le še skupaj s Thompsonom. Upe za osvojitev vsaj moštvenega naslova so tudi tako izgubili.

2. Dirka

Na drugi dirki je Priaulx že malo olajšan vseh skrbi štartal iz sedmega mesta, medtem ko je še edini preostali tekmec Muller za naslov prvaka moral štartati iz desetega mesta, ki se je zavedal, da mora ob vsaki najmanjši priložnosti prehiteti vsakega pred seboj, kar je praktično nemogoče. Zmagal je Duncan Huisman pred Priaulxum, slednji je jasno pokazal da ne želi osvojiti naslova svetovnega prvaka na drugem mestu, temveč na prvem, vendar mu ga ni uspelo prehiteti. Na tretje mesto se je prebil Alan Menu z Chevroletom ter tako ekipi privozil zaslužene stopničke, ki so jih čakali vso sezono. Dirk Muller se je iz boja izločil kar sam, saj se je zaletel v ograjo. Nekaj krogov pred koncem dirke pa je na stezo moral zapeljati varnostni avtomobil zaradi trčenja štirih vozil, vendar nesreča ni vplivala na končni razplet “romana”. Od Alf je boj preživel le Farfrus ter tako vsaj malo omilil polom ekipe ta vikend.

Dirka v Macau je terjala velik davek med dirkači. V to priča tudi podatek, da je prvo dirko začelo sedemindvajset (27) dirkačev, medtem ko je drugo dirko zaključilo vsega le devet! Prvega prvaka v novem prvenstvu imamo, sedaj lahko le še nestrpno pričakujemo na začetek nove sezone, ki se bo začela drugega aprila 2006 v Monzi.