Ženske voznice tovornjakov in avtobusov tekmovale na celjskem sejmišču

Aktualno, Saloni

Vsaj 130 voznic tovornjakov in avtobusov naj bi bilo v Sloveniji, več kot 40 pa se jih je danes zbralo na celjskem sejmišču, kjer so se pomerile v vleki vlačilca. Nadele so si oprtnike in v skupinah po štiri kot za šalo potegnile 7,5 ton težak tovornjak, med tem ko so jih moški kolegi opazovali […]

Menim, da smo ženske boljše voznice, tudi naši delodajalci ugotavljajo, da bolj pazimo na menjalnike in vozila na sploh

Vsaj 130 voznic tovornjakov in avtobusov naj bi bilo v Sloveniji, več kot 40 pa se jih je danes zbralo na celjskem sejmišču, kjer so se pomerile v vleki vlačilca. Nadele so si oprtnike in v skupinah po štiri kot za šalo potegnile 7,5 ton težak tovornjak, med tem ko so jih moški kolegi opazovali med občinstvom. Najhitreje so vlačilec povlekle gorenjske voznice iz skupine Alpetour.

Menim, da smo ženske boljše voznice, tudi naši delodajalci ugotavljajo, da bolj pazimo na menjalnike in vozila na sploh

“Menim, da smo ženske boljše voznice, tudi naši delodajalci ugotavljajo, da bolj pazimo na menjalnike in vozila na sploh”

»Šoferski poklic je nekoliko osamljen, zato skušamo na vsakoletnem srečanju voznicam omogočiti druženje, da se spoznajo med seboj in da vedo, da niso edine,« pojasnjuje Nina Žgur, vodja tekmovanja. Tekmovanje je pritegnilo veliko pozornosti, navsezadnje se ne zgodi vsak dan, da srečamo žensko voznico vlačilca s polpriklopnikom. »Menim, da smo ženske boljše voznice, tudi naši delodajalci ugotavljajo, da bolj pazimo na menjalnike in vozila na sploh,« pravi Žgurjeva. 10 let je v poslu, vsa leta je delala v mednarodnem transportu, zadnji dve leti pa vozi avtobus. »Problemi na cesti so vedno, so pa tudi dobre stvari. Velikokrat so me gledali kot nekakšno čudo, marsikdo pa mi je tudi pomagal. Zgodilo se je, da sem kdaj v koloni hitreje prišla na vrsto,« nasmejano doda vodja tekmovanja.

»Recept do zmage je timsko delo, sicer pa upamo, da dobimo povišico. No, v podjetju so se izkazali že s tem, da so nam dali služben kombi, da smo lahko prišle na tekmovanje,« pravi Nina Lokar, predstavnica zmagovalk. Tudi predstavnica drugouvrščene ekipe Prevozništvo Ferk, Monika Ferk pravi, da z vleko niso imele težav. »Navajene smo, močne in pametne pa tudi,« se nasmeji. Od majhnih nog je povezana s prevozništvom, od nekdaj jo je zanimalo vse, kar je na štirih kolesih ali več. Vozi v Avstrijo, Nemčijo, Švico, na Hrvaško. »Ni boljšega, osebno nikoli nisem imela negativnih izkušenj, samo pozitivne. Menim pa, da smo ženske včasih premalo cenjene kot voznice in nas zapostavljajo,« doda.

Tudi Jadranka Čučnik iz Sevnice je že v otroških letih sanjala, da bo vozila. »Šla sem na fakulteto, a ko sem dobila priložnost, da naredim vozniški izpit, sem pustila faks in šla za volan,« pravi. Vodi jo adrenalin in želja po tem delu, vse skupaj usklajuje z družino. »Ni me veliko doma, ko sem pa, izkoristim čas za nas,« pravi.

Voznice tovornjakov in avtobusov so si po tekmovanju skupaj ogledale štiri specializirane sejme, na svojem srečanju pa so zbirale tudi denar za šolski sklad OŠ Frana Malgaja Šentjur.