Legendarni angleški starodobniki osvajajo celjsko sejmišče

Aktualno, Saloni

Poleg novih, sodobnih jeklenih konjičkov, poglede obiskovalcev štirih sejmov Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila pritegnejo zloščeni starodobniki, ki jih je na sejmišče pripeljala Slovenska veteranska avto-moto zveza.  Veliko skrbi in pozornosti lastniki namenijo za njihovo ohranjanje, zato so prava paša za oči. Na razstavnem prostoru v dvorani L1 so se letos […]

Poleg novih, sodobnih jeklenih konjičkov, poglede obiskovalcev štirih sejmov Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila pritegnejo zloščeni starodobniki, ki jih je na sejmišče pripeljala Slovenska veteranska avto-moto zveza. 

2014041205363064305

Veliko skrbi in pozornosti lastniki namenijo za njihovo ohranjanje, zato so prava paša za oči. Na razstavnem prostoru v dvorani L1 so se letos osredotočili na angleška starodobna vozila in motocikle. V Sloveniji naj bi bilo vsaj 8.000 starodobnih vozil, navadni smrtniki jih redko vidijo v živo, saj so v zasebnih rokah.

Obiskovalci si lahko ogledajo 90 let star Douglasov motor, pravi biser je tudi dirkalni avto Norton iz leta 1930, ki je izjemno redek, je eno izmed 14 vozil, ki so ga izdelali po naročilu za dirko v Nürnbergu. Splošno poznan je Mini, na ogled je tudi legendarni Jaguarjev E-Type, pa Panterjev motor s prikolico iz leta 1948 in še bi lahko naštevali. Večina vozil je registriranih in v voznem stanju, na cesti pa jih boste videli le izjemoma, ob lepem vremenu na nedeljo, ko se lastniki z njimi popeljejo kar tako, za dušo. »Pri angleških vozilih nas najbolj pritegne tehnika, dovršenost. Mini je denimo eno izmed treh najboljših vozil v 100 letih, poleg hrošča in žabe,« pravi Miran Drame, član Slovenske veteranske avto-moto zveze. Celjan tudi sam skrbi za starodobnike, marsikaj zna sam popraviti in restavrirati.

SVAMZ na sejmu

Veliko skrbi in pozornosti lastniki namenijo za njihovo ohranjanje, zato so prava paša za oči.

Kot nekakšen sprehod skozi zgodovino deluje razstavni prostor Slovenske veteranske avto-moto zveze z Vranskega. Številni člani so posebej za razstavo na celjskem sejmišču posodili svoje jeklene konjičke, od katerih se sicer težko ločijo. »Skrb za starodobnike je način življenja, to je zasvojenost, ki me drži pokonci. Sam pravim, da bolje to, kot pa kartati in popivati v gostilni,« pove Drame.

Na celjskem sejmišču predstavljajo tudi Poletno muzejsko noč, ki jo pripravijo vsako leto junija, v Celju pa obiskovalcem muzejev omogočijo, da se s takšnimi vozili tudi popeljejo.